Scale-up Spotcap pompt in een jaar €10 miljoen in MKB

Scale-up Spotcap pompt in een jaar €10 miljoen in MKB

This article will take you 2 minute(s) to read

Het gaat hard met zakelijke kredietverstrekker Spotcap. De van oorsprong Duitse scale-up is nu een jaar actief in Nederland. In dat jaar hebben ze aan 600 bedrijven voor €10 miljoen aan krediet verstrekt, zo maakt het bedrijf zelf bekend.

€50 miljoen per jaar

Spotcap is opgericht in Berlijn maar heeft sinds maart 2015 een kantoor in Amsterdam, om vanuit daar ook het Nederlandse MKB te voorzien van micro-kredieten. Dat doet het inmiddels vaak en veel. Claimde de scale-up being februari nog €7 miljoen aan krediet te hebben verstrekt in 11 maanden, de laatste maand is daar dus een goede €3 miljoen bij gekomen. Op deze manier is Spotcap lekker op weg zijn eigen doelen voor het komend jaar te halen. Het bedrijf verwacht €50 miljoen aan zakelijke kredieten te verstrekken in 2016

Dynamisch kredietanalyse model

“Een jaar geleden stond Fintech in Nederland echt nog in de kinderschoenen”, zegt Niels Turfboer, directeur van Spotcap Benelux & VK (foto bovenaan). “Het was bij de meeste mensen nog een volledig onbekend begrip. Inmiddels zijn wij in Nederland uitgegroeid tot een volwaardig financieringsalternatief naast de meer traditionele mogelijkheden.” Ondernemers kunnen bij Spotcap, mits het een beetje meezit, binnen 24 uur de beschikking krijgen over een flinke som krediet. Daarvoor heeft de scale-up naar eigen zeggen een ‘innovatief dynamisch kredietanalyse model, dat actuele bedrijfsgegevens en kredietwaardigheid beoordeelt’ Turfboer: “We verwachten in het aankomende jaar ongeveer 4.000 MKB’ers te zullen financieren.”

Miljoenenfunding uit Rusland

Ruim een maand terug ontving Spotcap nog een heel stevige investering van 31,5 miljoen, afkomstig van het Russische Finstar Financial Group. Dat werd toen in Nederland meteen aangewend om de kredieten en looptijden te verruimen. Inmiddels kunnen bedrijven aanspraak maken op maximaal €150.000 dat 12 maanden geldig is. Over krediet dat uiteindelijk opgenomen wordt, moet rente worden betaald tot het is afgelost. Dit begint bij 0,5 procent, maar loopt op naar gelang het risicoprofiel van het bedrijf. Het gemiddelde ligt op 1,8 procent. Daarnaast verdient Spotcap nog aan een afsluitprovisie van 2,5 procent.

Rocket Internet

Spotcap werd in 2014 opgericht door Duitse ondernemers Toby Triebel en Jens Woloszczak en heeft inmiddels 80 man in dienst. In totaal heeft het bedrijf €49,5 miljoen aan investeringen opgehaald in 18 maanden tijd, verder onder meer afkomstig van Rocket Internet, Access Industries en Holtzbrinck Ventures en Kreos Capital.