Nederland krijgt fintech-afgezant: oud-minister Vermeend

Nederland krijgt fintech-afgezant: oud-minister Vermeend

This article will take you 1 minute(s) to read

Het plannetje van Jeroen Dijsselbloem, minister van Financien, om een ‘Neelie Kroes’ voor de fintech in het leven te roepen is sneller uitgevoerd dan verwacht. Oud-minister Willem Vermeend gaat de kar trekken in de fintech-sector in Nederland. Vermeend, internetondernemer en hoogleraar Economie 4.0, gaat als speciale fintech-afgezant de schakel vormen tussen de fintech-sector, de overheid, het bedrijfsleven en de toezichthouders. Ook wil hij Nederland op de kaart zetten als centrum van financiële vernieuwing.

Benoemd tot fintech-afgezant

Vermeend (67) is in die – onbezoldigde en parttime – functie van fintech-gezant benoemd door de ministers Henk Kamp (Economische Zaken) en Jeroen Dijsselbloem (Financiën). Zijn aanstelling is een reactie op het hoge tempo van ontwikkelingen in de fintech-sector. De benoeming van de fintech-afgezant wordt geschaard onder de Actieagenda Smart Industry, waarin hij al deel uitmaakt van de stuurgroep Smart Industry. Hij is daarnaast sinds 2013 bezig met het aanjagen van ICT-projecten in het MKB, waaronder 3D-printen en Big Data. Vermeend is ook hoogleraar Economie 4.0 aan de Open Universiteit en schreef boeken over onder meer Big Data, 3D-printen en het Internet of Things. Hij was staatssecretaris van Financiën van 1994 tot 2000 en daarna nog twee jaar minister van Sociale Zaken.

Vernieuwende financieringsvormen

Vermeend signaleert dat digitalisering, automatisering en robotisering een grote impact hebben op de industrie en onze economie. “De fabriek van de toekomst is slim. Het is voor industriële ondernemers geen keuze meer of ze vernieuwen, het is noodzaak als ze concurrerend willen blijven op de internationale markt. Deze vernieuwing vraagt ook vernieuwende financieringsvormen. Het is daarom ook belangrijk dat de financiële sector meegaat met deze ontwikkeling en digitalisering als topprioriteit stelt. Door slim samen te werken en van elkaar te leren kunnen de industrie en de financiële sector elkaar verder brengen en stimuleren”, aldus Vermeend.