Slimme fitness-app Fitmo wil de personal trainer in je pocket worden

Slimme fitness-app Fitmo wil de personal trainer in je pocket worden

This article will take you 5 minute(s) to read

We spraken Dave Roeloffs, mede-oprichter van Fitmo die óók op de Web Summit was. Een app die de wereld gezonder wil maken door iedereen toegang te geven tot een echte personal trainer die hen bijstaat om hun gezondheidsdoelen te halen. Klinkt bijna als toekomst muziek, of te mooi om waar te zijn niet? Toch bestaat het al sinds afgelopen augustus. Een app die aansluiting zoekt bij populaire health apps en trackers (zoals Runkeeper of Jawbone Up en straks Healthkit) en hun data gebruiken waarbij ze de menselijke dimensie daaraan toevoegen.

Hoe kwam je op het idee van Fitmo?

“Veel mensen zijn intrinsiek gemotiveerd en kunnen zich – eventueel met hulp van de vele health apps motiveren om een gezondere levensstijl te omarmen – maar het merendeel van de mensen is dat niet en heeft hierbij hulp nodig.”

Maar waarom dan een app?

“Apps bieden veel toegevoegde waarde maar voor de meeste mensen zijn de adviezen te generiek en zijn zij niet instaat om hen blijvend te motiveren. Ook een sportschool vinden zij onpersoonlijk en een eigen personal trainer is onbetaalbaar. Gedragsverandering is het meest effectief wanneer dit van mens op mens wordt overgebracht. In het geval dat iedereen toegang zou hebben tot een personal trainer dan zou de wereld minder sociaal- maatschappelijk problemen kennen, individuen zouden lekker in hun vel zitten wat direct invloed heeft op hun directe familieleden, de manier waarop hun kinderen worden opgevoed.”

Dave vervolgt: “Fitmo maakt deze persoonlijke vorm van begeleiding toegankelijk en betaalbaar voor iedereen. Dit doen we door de tijd die een trainer vrij heeft op een dag in te zetten om andere mensen online te coachen. Omdat deze coaches tot wel 100 mensen kunnen coachen in hun vrije tijd, kunnen we een coach beschikbaar maken voor gemiddeld € 40 per maand.”

Wat is jullie grootste uitdaging to nu toe?

“Het vinden van een product dat mensen echt willen gebruiken omdat het hun echte waarde brengt. Het is een fantastisch gevoel om van onze gebruikers te horen dat zij de Dam-tot-Dam uit hebben uitgelopen terwijl zij 5 maanden ervoor nog geen 500 meter konden rennen, dankzij hun Fitmo coach.”

Wat is jullie grootste uitdaging op IT-gebied?

“Om remote coaching echt goed aan te bieden komen vele verschillende functionaliteiten en dus technieken bijeen. Wij hebben videochat, instant messaging, complexe tools om content te bouwen en weer te geven. De grootste uitdaging is om deze allemaal goed met elkaar te kunnen laten samenwerken binnen onze zeer beperkte resources. Gelukkig zitten we op de juiste golf: draagbare technologie – met daarin sensoren die belangrijke data verzamelen van mensen die fit willen worden – zijn in de komende jaren voor iedereen betaalbaar en beschikbaar.”

Wat doe je zelf qua IT en waarom doen jullie dat in-house?

“Wij doen de volledige productontwikkeling in house. Concepting, UX, visual design, data analyses, coding, testing, gebeurt allemaal binnen de muren van ons hoofdkantoor. Maar veel van onze webdiensten die Fitmo mogelijk maken, bevinden zich natuurlijk in de cloud.”

Wat geef je uit aan hosting/dev?

“Momenteel 1 à 2 duizend euro per maand.”

Hoe blijven jullie lean dat je over 3 jaar nog bestaat?

“Altijd op de kleintjes blijven letten. Gelukkig is het vandaag de dag zo ontzettend gemakkelijk geworden om schaalbare serveroplossingen in te richten zonder hierin te hoeven investeren.”

Waar zou je het eerste in snijden?

“Dit is een lastige vraag voor een bedrijf dat al gebootstrapped is. Wij draaien ieder dubbeltje om dus er valt op dit moment weinig te snijden.”

Hoeveel funding heb je nog nodig?

“Wij willen met Fitmo een wereldspeler worden en hiervoor is doorgaans veel geld nodig. Ondanks dat wij al ruim 1 miljoen euro hebben opgehaald, willen wij in de komende jaren nog een aantal miljoen aan funding ophalen. Gelukkig is er veel interesse van met name Amerikaanse investeerders.”

True-managed_hostingOlaf van Veen van TRUE in een persoonlijke reactie op het interview: “Mooie manier om allerlei diensten die al in de cloud beschikbaar zijn aan elkaar te koppelen en een eigen dienst mee te faciliteren.

De ontwikkel- en hostingkosten lijken mee te vallen doordat reeds bestaande diensten gebruikt worden. Als wij bij True de Total Cost of Ownership (TCO) van de IT-operaties in kaart brengen, nemen we ook de maandelijkse kosten aan ontwikkelaars/devops mee. Zij moeten immers de verschillende webdiensten met elkaar integreren en het hele platform opzetten en onderhouden.

We dagen organisaties uit om periodiek te evalueren welke IT-operatie taken essentieel zijn om de online dienst te continueren maar zeker ook naar het volgende niveau te kunnen tillen binnen de gewenste tijd. Daaruit kunnen we al snel zien waar er mogelijke vertraging plaatsvindt. We zien ook vaak dat de ontwikkelaars en de systeembeheerders operationeel anders met elkaar kunnen integreren om de online dienst sneller vooruit te laten bewegen. Met de toch beperkte resources van Fitmo zou een dergelijke herstructurering mogelijk meer efficiency in de IT-operaties kunnen opleveren.

Have something to say?! Feel free to comment!