Met de Founders Toolkit regelen startup-founders hun papierwinkel

Met de Founders Toolkit regelen startup-founders hun papierwinkel

This article will take you 3 minute(s) to read

Als je The Social Network hebt gezien, weet je wat er kan gebeuren als je samen aan een bedrijfje begint. Worst case scenario blijkt die vriend waar je ooit enthousiast mee begon je ineens het bedrijf uit te werken. Of andersom. Hoe dan ook, als je vooraf niets vastlegt, kan er uit een samenwerking flink gezeur ontstaan. Om co-founders van startups te helpen om in een vroeg stadium hun zaakjes goed te regelen, is er nu de Founders Toolkit.

Afspraken maken

De Founders Toolkit is een initiatief van startupplatform Founded in Holland. Met de toolkit maken ze het heel eenvoudig en voordelig voor co-founders om goede afspraken te maken over het te beginnen bedrijf. Dat begint met een online vragenlijst die alle founders moeten invullen en eindigt met een rechtsgeldig document. Volgens de initiatiefnemers is het belangrijk dat startups hun zaken al vanaf het begin goed regelen.

Ellende en ruzie voorkomen

Voor de toolkit werkt Founded in Holland samen het bedrijf DenkHenk van bedrijfsstrateeg en voormalig senior manager investments voor Van Lanschot, Henk Brandenburg: “Uit mijn ervaring weet ik inmiddels dat het niet (goed) regelen van een samenwerking een hoop ellende en zelfs ruzie kan veroorzaken. Als het mis gaat, maar ook als het goed gaat. Wij maken het mogelijk om je samenwerking in jouw startup met de andere founders efficiënter en goedkoper dan tot heden gebruikelijk is te regelen.”

founders-toolkit

Contract binnen een maand

Na het invullen van het online formulier door alle founders, krijg je van het startup platform een persoonlijke uitnodiging om langs te komen om de samenwerking te bespreken. Belangrijk is het daarbij om het eens te worden over de vragen die founders niet van eenzelfde antwoord hebben voorzien. Binnen een week na die bespreking ontvangen alle founders de conceptsamenwerkingsovereenkomst. Afhankelijk van hoe snel alle partners overeenstemming bereiken kan de tekenversie er tien dagen na het concept liggen. De Founders Toolkit belooft hiermee, mits je er onderling snel uitkomt, binnen een maand een volledig rechtsgeldig samenwerkingscontract klaar te hebben.

Kosten Founders Toolkit

Het invullen van de Toolkit is helemaal gratis. Volgens co-founder van FoundedinHolland en initiatiefnemer van deze toolkit, Tim Gouw is dat al de helft van het werk. De antwoorden die uit de vragen naar voren komen bieden de basis voor een samenwerkingscontract, dat is dan weer niet gratis. Gouw: “Dat contract kun je vervolgens via ons laten opstellen, met korting bij geselecteerde partners, of elders waar je maar wilt. In het geval van een standaardcontract gaat het dan om een paar honderd euro, maar vaak zal er hier en daar nog wel wat maatwerk nodig zijn om de boel netjes voor elkaar te krijgen.”

De Founders Toolkit staat nu als proef live, om te zien hoeveel animo er voor is. Loopt het lekker, dan worden er meer opties aan toegevoegd.

Have something to say?! Feel free to comment!