Nemen sportstartups dadelijk de rol van sportbonden over?

Nemen sportstartups dadelijk de rol van sportbonden over?

This article will take you 3 minute(s) to read

Nederland telt behoorlijk wat startups die actief zijn in de sportsector – onderzoek van sportstartupaccelerator Sport eXperience categoriseerde er zelfs meer dan 130. Conclusie: sportstartups zijn divers in hun soort, richten zich vooral op het creëren van platforms, en zijn stiekem nog een beetje bang voor het gebruiken van nieuwe technologie.

Sport eXperience: sportstartups

In de lijst van Sport eXperience kom je bekende en minder bekende namen tegen. Neem JOHAN, die draagbare sensoren ontwikkelt die de bewegingen van spelers op het veld accuraat meet. Of Beyond Sports, dat Virtual-Reality-oplossingen levert aan professionele sportteams om meer inzicht te krijgen in hun spel. Maar je hebt ook startups die zich met hardware bezig houden, zoals 3Dmouthguard die, je raadt het al, op maat gemaakte sportbitjes produceert.

Schermafbeelding 2016-03-31 om 10.00.39

Fitness en voetbal

De meeste startups richten zich op fitness of voetbal, en dat is volgens Arno Hermans, de man achter Sport eXperience, niet heel verwonderlijk. “Zowel fitness als voetbal kent een grote markt van meer dan een miljoen leden – alleen in Nederland. Ook gaat er in die beide werelden behoorlijk veel geld om. Dan is het logisch dat startups zich gaan focussen op een bepaalde sport. Je zult dat in Nederland niet zo snel tegenkomen bij een kleinere niche zoals bobsleeën, frisbee of lacrosse, dan gaat men sneller sporten combineren. Ons onderzoek laat dan ook zien dat 57% van de StartUps zich richten op meerdere sporten.”

Platforms

Wat volgens Hermans wel opvalt, is dat de meeste startups zich voornamelijk toeleggen op het creëren van (multi)platforms. Deze zogenaamde netwerken verbinden faciliteiten aan mensen of mensen met eenzelfde interesse voor een bepaalde sport of sportieve activiteit. “Deze StartUps zijn in potentie de nieuwe sportbonden. Zij geven de sporters meer controle over de sport en leggen verbindingen tussen sporters,” aldus Hermans.

Schermafbeelding 2016-03-31 om 10.01.51

Digitalisering

En dat is volgens Hermans precies wat je verwacht in een digitaliserende maatschappij waar gelijkgestemden elkaar steeds makkelijker kunnen vinden en opzoeken. “In combinatie met de groeiende behoefte van de flexibele tijdsindeling springen StartUps hier op in. Zij bieden voor sporters platforms om elkaar te ontmoeten en met elkaar te sporten. Via een app en/of website maak je deel uit van een community. Het wordt daarmee makkelijker om met elkaar te sporten, elkaar uit te dagen en toernooien en competities op te zetten.”

Technologie

Hoewel Startups als SciSports, Metrica en anderen zich bezighouden met de technische, statistische kant van de sport en ook moderne middelen gebruiken, zijn er volgens Hermans over het algemeen weinig startups die volledig gebruik maken van alle technologische mogelijkheden. “Vooral augmented reality, internet of things, robotica en VR komen minder vaak voor dan we hadden gedacht,” zegt Hermans. ““Ik ben dan ook zeer benieuwd welke Nederlandse sportstartups de nieuwe technologieën omarmen. De markt ligt immers open voor sportinnovatie”.

Acceleratieprogramma

Vanaf 9 mei start Sport eXperience weer met het eigen acceleratieprogramma waar in vijf weken startups hun businesspotentie onderzoeken. Het Nederlandse onderzoek wordt momenteel ook uitgevoerd voor de Belgische markt. Hermans: “Eerste resultaten laten zien dat België zoals verwacht minder startups kent in de sportsector, maar dat zegt natuurlijk niets over de kwaliteit of hun innovatiekracht.”