Botendeel-startup Barqo over het succes, de uitdagingen en de ophef

Botendeel-startup Barqo over het succes, de uitdagingen en de ophef

This article will take you 5 minute(s) to read

Barqo is de afgelopen paar maanden vaak in het nieuws verschenen, samen met concurrent Goboat. Twee startups die Waternet en de Amsterdamse gemeente hebben doen zweten met hun extreem disruptieve botenverhuurplatform. Best interessant: waar er vorig jaar nog geen enkel platform bestond voor het verhuren van particuliere boten, zijn er deze zomer plotseling twee.

Ik sprak Floris van Hoogenhuyze, co-founder van Barqo, over de ophef, maar ook over hoe ze nu eigenlijk in één klap een werkend platform hebben neergezet.

Jullie hebben op zich een redelijke leane startup, eigenlijk alleen een licht platform. Hoe zit dat precies?
“Dat klopt – we zijn geen constant hoge kosten kwijt aan ons platform. We hebben ook erg veel geluk gehad. Onze hostingprovider denkt heel erg met ons mee. Zij hebben ons ontzettend op weg geholpen door het skelet van het platform te ontwikkelen. Hierdoor is de basis van de site goed, zowel in de basisfuncties als qua design en kan onze developer zich gericht focussen op de invulling.”

Klinkt als een redelijk vloeiend proces. Hebben jullie echt geen uitdagingen op IT-gebied?
“Zo simpel is het leven van een startup natuurlijk niet. Het optimaliseren van ons platform levert ons nog steeds uitdagingen op. Vooral nu we aan het kijken zijn naar hoe we verder kunnen blijven ontwikkelen om aan de top van de markt te blijven”, zegt Floris vrolijk. “Door terugkoppeling van onze gebruikers en de strakke samenwerking met onze externe ontwikkelpartij kunnen wij de userexperience verbeteren. Los van de feedback zijn er natuurlijk de bewezen methodieken van volwassen platformen als Airbnb, Peerby en Snappcar. Maar bij het implementeren optimalisaties komt natuurlijk altijd meer kijken dan dat je vooraf anticipeert.”

De samenwerking met hun hostingpartner levert de heren veel voordelen op. Vooral omdat zij zich nu kunnen focussen op promotie en acquisitie, het design optimaliseren en op hun branding.

En de ophef?
Ik schreef het in de introductie al – zo was er geen enkel peer-to-peer deelplatform voor boten en zo waren er plotseling twee. Die allebei ook nog eens veel media aandacht hebben ontvangen door het hele gedoe met Waternet. De media aandacht heeft alleen maar geholpen de gemeente in beweging te zetten volgens Floris. Deelplatformen zijn here to stay en er is in ieder geval een interne discussie ontstaan bij Waternet, waardoor de gemeente hier nu een oplossing voor gaat bedenken.

De concurrentie wordt zeker serieus genomen door Floris en consorten. De Nederlandse markt is nu eenmaal niet de grootste en GoBoat zit precies in dezelfde niche. Toch zijn ze ervan overtuigd dat ze de concurrentie voor kunnen blijven. Door naar de Summit te komen bijvoorbeeld. In dit congres zien ze een uitgelezen kans om hun intrede te doen in de internationale markt. Ook zijn ze bezig om te kijken of ze samen kunnen werken met andere partijen. “We hopen ons te kunnen blijven differentiëren door eventueel pakketten aan te gaan bieden of te werken met preferred suppliers”, verklaarde Floris.

Grappig genoeg zijn geen van de oprichters van Barqo fervente zeilers. Iets wat ik wel verwachte van de oprichters die de markt van het verhuren van boten opengooien (dat twee van de founders elkaar bij het corps hebben leren kennen voedde deze verwachting ook). Vroeger is er wel gezeild door de heren, maar nooit echt fanatiek. Bootjes varen in de grachten van Amsterdam zijn de oprichters wél heel goed in.

True-managed_hostingOlaf van Veen van True in een persoonlijke reactie op het interview: “Barqo is een goed voorbeeld van hoe je een bedrijf in conditie houdt. Door in het begin even wat meer aandacht te besteden aan welke scenario’s van je business, c.q. IT ontwikkelingen hoe opgevangen gaan worden minimaliseer je het risico dat je later wordt geconfronteerd met verkeerde keuzes uit het verleden en bespaar je kosten op de lange termijn. Bij True schetsen we tijdens het offertetraject fase 2 en 3 van het IT traject en proberen startups te challengen om zich die situaties al voor te stellen en daar samen al oplossingen voor te bedenken.

Het kan namelijk ineens heel hard gaan. Het is dan zonde om je tijd en energie te steken in lapmiddelen, of om stappen terug te doen terwijl je eigenlijk je gebruikers direct wil kunnen bedienen.

Bij een snelle groei word je geconfronteerd met de ‘agility’ of het ‘plafond’ van je gehele IT-platform maar ook – en dat wordt vaak onderschat – hoe de IT-operaties en procedures hier op in kunnen spelen. Barqo besteedt zowel de webontwikkeling als het volledige systeem- en softwarebeheer uit aan een externe partij, i.p.v. de IT-operaties zelf intern te organiseren. Met het tekort aan gekwalificeerd IT-personeel, de leercurve die anders ook doorlopen moet worden en fluctuerende behoeften aan up- of downscalen is dit in veel gevallen een verstandige keuze voor startups.”

Have something to say?! Feel free to comment!