Gevonden: deze Nederlandse startup helpt bij lost&found

Gevonden: deze Nederlandse startup helpt bij lost&found

This article will take you 3 minute(s) to read

iLost.co is minder verloren dan de naam doet vermoeden. Sterker nog: de Nederlandse startup blijkt het goed te doen. Ik sprak met Hanneke Stegweg, Founder en CEO van iLost.co. De startup heeft vorig jaar deelgenomen aan Startup Bootcamp en ontwikkelt sinds eind 2013 software voor professionele afhandeling van lost&found.

Wat is jullie grootste uitdaging met iLost tot nu toe?

“Het is een one player market en iLost moet die player worden. We groeien hard, maar dat gaat nooit hard genoeg. De online sales moet de offline sales gaan vervangen. In ieder geval in de gevestigde marktstegmenten. Dat betekent dat je growthhacking strategie van a tot z moet kloppen. De organisaties die zich aansluiten moeten hun huidige werkwijze van excel en zelfgebouwde formulieren in de wilgen hangen en voor iLost kiezen. Daarvoor is het besef nodig dat lost&found een kans is op een onvergetelijke ervaring voor de klant. Gevonden voorwerpen zijn nu vaak bijzaak en worden niet gezien als marketingkans”, aldus Hanneke.

Wat is jullie grootste uitdaging op IT-gebied?

“Nee zeggen. Dit hangt tussen sales en IT in maar in feite heeft iedere klant unieke vragen en wensen en dan is de grootste uitdaging om ook ‘nee’ durven te verkopen. De kracht van onze software zit hem namelijk in de eenvoud. Alternatieve oplossingen worden vaak een stuk ingewikkelder en daar willen wij weg van blijven. Als het voor de gebruiker nog steeds lastig is om een voorwerp te melden of zoeken dan kunnen ze net zo goed blijven bellen om te vragen of een voorwerp gevonden is. Bij iLost is het simpel aan de voorkant en zit de intelligentie aan de achterkant. En zo moet het ook zijn.”

Wat doe je zelf qua IT en waarom doen jullie dat in-house?

“Alleen het design is uitbesteed. Alle techniek wordt in-house ontwikkeld.”

Wat geef je uit aan hosting/dev?

“Afgelopen jaar hebben wij 50% van ons budget besteed aan product development. Voor hosting maken we nog gebruik van een aanbod voor deelnemers van het Startup Bootcamp programma, waardoor dit voor ons nog zeer beperkt is qua kosten.”

Waar zou je het eerste in snijden?

“Snijden is geen optie. iLost wil de wereldleider worden van lost&found services. Om dat doel te bereiken moeten we hard blijven groeien. Wij zullen daarom op een lean manier blijven investeren in groei. Liever extra funding dan terugschakelen door te snijden in de kosten.”

Hoeveel funding heb je dan nodig?

“Wij hebben veel interesse van investeerders en zijn momenteel bezig met een ronde van €500k voor de roll out van de evenementen markt. Dit is onze snelst groeiende branche. Als we dit segment wereldwijd gebruikt maakt van iLost zullen we eind volgend jaar nog een ronde van €2mio groeikapitaal nodig hebben. Daarmee kunnen we dan de andere marktsegmenten internationaal uitrollen.”

True-managed_hostingOlaf van Veen van TRUE in een persoonlijke reactie op het interview: “De back-end is waar de intelligentie zit en dat organiseer je natuurlijk in-house. Goed om te zien dat Startup Bootcamp hosting gebruikt wordt! Bij True hebben we ook een aantal startup hosting pakketten vergeven bij dergelijke startup programma’s. Hiermee hebben start-ups wel het fundament om direct door te kunnen groeien en de ontwikkelaars besparen kostbare tijd omdat ze geen onderhoud hoeven te plegen aan het platform. Zo kunnen ze sneller nieuwe releases doen en groeien.”

Have something to say?! Feel free to comment!