BlueBee krijgt 10 miljoen euro Series A voor DNA-analyse

BlueBee krijgt 10 miljoen euro Series A voor DNA-analyse

This article will take you 2 minute(s) to read

Goede slag voor BlueBee. De Delftse startup heeft vandaag 10 miljoen euro zekergesteld in een Series A ronde. Het bedrijf maakt het mogelijk om DNA razendsnel te analyseren met behulp van cloudbased technologie.

Snelle diagnose

De technologie van BlueBee maakt het mogelijk een DNA binnen enkele dagen te ontleden en analyseren, om zo snel een precieze een diagnose te stellen. Een ingewikkelde klus waar tot voor kort de beste computer nog een hele kluif aan had. Zeker bij het behandelen van kanker bij kinderen is DNA-analyse cruciaal, maar ontzettend complex. “Alsof je uit een emmer papiersnippers een hele krant zou moeten reconstrueren, om vervolgens één cruciale spelfout terug te vinden”, aldus CEO Hans Cobben in een interview in De Standaard (via Blendle). Bluebee doet, dankzij hun cloudgebaseerd oplossing, in twee dagen waar eerst twee weken voor nodig waren. De tijd tot er een diagnose gesteld kan worden is daardoor korter, wat de kans op genezing kan vergroten.

Van financiële wereld naar de medische

BlueBee werd opgericht in 2011 als spin-off van de TU Delft en het Imperial College London. In 2014 maakten ze nog een pivot van financiële dienstverlener naar DNA-analyse bedrijf. De technologie was oorspronkelijk ontwikkeld om enorme hoeveelheden financiële transacties mee bij te houden en te controleren, zo laat Cobben weten in De Standaard. Uiteindelijk werd er in de medische wereld een probleem gevonden dat beter pastte bij de oplossing van Bluebee. De startup heeft zelf ontwikkelde hardware die door middel van cloud-computing is op te schalen, terwijl het voor diagnosten eenvoudig en goed te gebruiken is.

Klanten uit Duitsland, Frankrijk en Nederland

De huidige investering is afkomstig van een groep investeerders die opereren het snijvlak van ICT en Life Sciences, aldus het persbericht. Onder de investeerders bevinden zich in ieder geval Capricorn ICT Arkiv, Korys en Biover II. BlueBee gaat de investering gebruiken om verder te groeien en nieuwe innovaties door te voeren op het eigen platform. Het afgelopen jaar heeft de startup al flink wat nieuwe klanten mogen toevoegen, waaronder kankerinstituten uit Duitsland en Frankrijk, maar ook die van het Utrechtse UMC.

Eerdere funding BlueBee

Met de technologie werd in een vroeg stadium al €1,75 aan funding opgehaald. Investeerders waren toen Buysee & Partners en de universiteit, die de nieuwe investering ook onderschrijven. Naast het nieuws van de investering, maakt BlueBee ook bekend een nieuwe voorzitter van de raad van bestuur te hebben: Annie Vereecken treedt toe tot de top van startup.

Foto bron. Links CEO Hans Cobben