Deze startup was hot in 2015: House of Eléonore

Deze startup was hot in 2015: House of Eléonore

This article will take you 3 minute(s) to read

Aan het einde van het jaar maak je lijstjes en blik je terug, zo ook op Silicon Canals. De startupindustrie bloeit: genoeg beginnende bedrijven met innovatieve, disruptieve ideeën en de bevlogen oprichters die aan het roer staan. De komende periode blikken we kort terug op het afgelopen jaar, en vragen we aan de startups die ons het meest zijn bijgebleven hoe ze er nu voor staan en wat hun toekomstplannen zijn. Vandaag: juwelenstartup House of Eléonore van Bernd Damme.

We publiceerden in april van dit jaar een groot interview met Damme, een naam die je wellicht nog wel kent van online zonnebrillenwebshop Eyewears.nl en modebedrijf Pelliano. Damme vond dat de diamant- en juwelenindustrie aan innovatie toe was, en begon daarom in samenwerking met de Amsterdamse diamantslijperij Royal Asscher het juwelenmerk House of Eléonore.

LSB_4672

Innovatie?

Ja, want juist als het om diamanten en juwelen gaat, is er innovatie nodig. Volgens Damme moet bijvoorbeeld de productie van die diamanten duurzamer en conflictvrij – het bedrijf maakt daarom gebruik van zogenaamde labotory-created diamanten. Dit zijn diamanten die niet uit een mijn komen, maar in een laboratorium worden vervaardigd door pure koolstof onder een intens hoge druk (2,5 kg druk op een vierkante centimeter) met 1500 graden te verhitten voor ten minste zeven dagen totdat er een ruwe diamant ontstaat.

Goldsmith

Damme zei toen we hem in april spraken het doel te hebben om in het ontwerp- en productieproces van de juwelen vakmanschap te combineren met technologie innovatie. Denk dan aan 3D-printen en het gebruik van een customization-tool waarmee je gemakkelijk je eigen unieke design kan maken – vorm, materiaal, maat en gravering.

Kickstarter

Zoals zoveel startups begon het bedrijf ook met een crowdfundingcampagne via Kickstarter. De teller stond snel op 19.000 euro. Veel geld, maar nog lang niet de halve ton die als doel was gesteld. “Dat bedrag bleef tot de laatste week staan en was dus behoorlijk spannend, maar uiteindelijk hebben we ruim 55.000 euro binnengehaald.” Damme stelt dat crowdfunding netto niet genoeg oplevert om een bedrijf als House of Eléonore op te starten, maar dat ze er vooral veel van geleerd hebben. “We hebben onderschat hoe uitdagend zo’n campagne eigenlijk is – heel veel producten waren nog niet concreet bij ons. Het is qua marketing een bijzonder goede test om te doen: je moet alles geven en zo veel mogelijk mensen kunnen overtuigen van je product en merk. Dan ga je prioriteiten stellen, nadenken en katalyseren.”

Retailer

Damme is positief over het afgelopen jaar: “We zijn pas op 21 september echt gelanceerd en hebben dus geen vol jaar gehad, maar we zijn goed op weg. We hebben onlangs nog een diner georganiseerd voor dames die een eigen juweel gaan ontwerpen.” Ook niet heel vervelend is het nieuws dat het bedrijf binnenkort gaat samenwerken met een van de grootste Amerikaanse retailers. “Dat betekent dus dekking van kust tot kust,” aldus Damme.

Maatwerk

“We zijn ons nu voornamelijk aan het richten op onze ready-to-wear-collectie en het besprokeprogramma. Dat laatste gaat vooral erg goed, dan maken we echt iets uniek voor iemand met de juiste steen en een persoonlijk juweel. De customization-tool heeft op dit moment nog geen grote focus – het kost veel tijd om dat goed te doen, en op dit moment merken we dat andere activiteiten meer door de klanten gewaardeerd worden, we zetten dus nu (nog) niet volledig in op maatwerk.”

2

 

Leave a Reply

*