Het ultieme startup verhaal van SendCloud

Het ultieme startup verhaal van SendCloud

This article will take you 4 minute(s) to read

Het verhaal van SendCloud doet denken aan de ultieme startup-story. De oprichters Bas Smeulders en Rob van den Heuvel hadden behoefte aan een ander soort studentenbaantje dan in een kroeg staan. En als een echte generatie Y begin je dan een webshop. De startup staat in Sprout’s 25 onder 25 en vorige week vrijdag wonnen zij zelfs de prestigieuze Deloitte Fast50 Rising Star-award.

Ik sprak Rob aan een stand helemaal voorin de main hall van Web Summit. Door de drukte en mensenmassa duurde het even totdat ik SendCloud gevonden had, maar eenmaal aangekomen werd ik warm onthaald.

Hoe en wanneer zijn jullie begonnen met SendCloud?
“Wij verkochten accessoires voor telefoons en tablets. Het aantal orders groeide flink en iedere dag liepen we tegen hetzelfde probleem aan. We moesten pakketten verzenden. Dat moest via een Windows programma van PostNL en moesten daar handmatig de naam, adres, woonplaats, huisnummer, gewicht, maat en e-mailadres invullen. Wij dachten toen: het is 2012. Die data staat gewoon hier in mijn webwinkel. Waarom is het niet mogelijk om mijn webwinkel te verbinden met de vervoerder? Er was geen bedrijf die dit probleem oploste, dus zijn we het zelf gaan bouwen”, vertelt Rob enthousiast.

Daar was behoefte aan. Toen SendCloud begon in hun StartupBootCamp-klasje draaiden ze al een flinke maandelijkse omzet. Waarom? Omdat zij webwinkels geld en tijd besparen. Gemiddeld 1,- euro per pakket en tot 60% van de tijd op het logistieke proces.

De markt in Nederland is beperkt. Zijn jullie al bezig met internationaal schalen?
“Jazeker! We zijn vorige week naar Berlijn geweest om te onderzoeken of hetzelfde probleem daar speelt. Bas en ik hebben allebei bedrijfseconomie gestudeerd, dus in plaats van gewoon aan te nemen dat het probleem overal speelt willen we dat ontdekken.”

Dit bleek ook de reden waarom de heren naar Dublin zijn gekomen deze week. Ze zijn niet actief op zoek naar een grote investeerder – ze willen weten of er vraag is voor hun product in andere landen. Zeker gezien de verschillende talen, wetgeving en vervoerders waar ze internationaal mee te maken zouden krijgen klinkt dat wel verstandig.

Een van de grootste uitdagingen van startups is development. Hoe zit dat bij jullie?
“We doen deels in-house en outsourcen de rest. We zijn wel op zoek naar developers, maar die zijn moeilijk te vinden. Zeker aangezien we niet in de meest gebruikelijke taal programmeren.”

Aan development geeft SendCloud gemiddeld 24.000,- euro per maand aan uit en ook nog eens 14.000,- euro aan fulltime freelancers. Serieus geld dus. Zeker aangezien ze toch echt merken dat de ingehuurde developers een stukje commitment missen.

Hosting kost de heren niet veel. Voor slechts 150,- per maand zijn ze gecovered.

De grote zoektocht naar Funding
In tegenstelling tot de meeste startups die hier aanwezig zijn, heeft de organisatie van Summit SendCloud benaderd om mee te doen aan het ‘Pitch of Alpha’-programma. Ook al is Rob niet specifiek naar Dublin gekomen om een grote investeerder te vinden, ze zijn nu bezig om één miljoen binnen te halen om flink te kunnen investeren in het opstarten in Duitsland.

True-managed_hostingOlaf van Veen van TRUE in een persoonlijke reactie op het interview: “We zien dat vaker bij Nederlandse organisaties; de ambities zijn vaak groot en middelen beperkt. Met name op het gebied van software ontwikkeling. Het is dan zaak dat de juiste mensen met de juiste dingen bezig zijn. Wanneer softwareontwikkelaars zich ook moeten bezig houden met bijvoorbeeld onderhoud- en configuratietaken (denk aan: systeembeheer, oplossen incidenten, nachtelijk onderhoud, vraagstukken over prestaties en continuiteit) boet je in aan ontwikkelvermogen.

Zo kunnen we in Nederland minder snel innoveren en productief zijn dan we zouden willen. Zonde! Lijkt meer te kosten om die taken uit te besteden maar je kan zodoende de ontwikkeluren inzetten om de groei sneller door te zetten of de kosten van die ontwikkeluren minder snel laten oplopen.

Have something to say?! Feel free to comment!