[Mustread] Hoe Apple mijn sideproject Dialogue om zeep heeft geholpen

[Mustread] Hoe Apple mijn sideproject Dialogue om zeep heeft geholpen

This article will take you 4 minute(s) to read

Even voorstellen: ik ben Emiel Janson, een 23-jarige productdesigner die eigenhandig het designvak zich heeft eigen gemaakt. Net als jij probeer ik me altijd in te beelden wat het volgende grote succes wordt. Ik word blij van het bouwen en aansturen van projecten, ook net als jij waarschijnlijk. 

Het is uitdagend om verantwoordelijk te zijn voor een compleet product. Twee jaar geleden chatte ik met Jelle, die toen 18 was. We hadden elkaar ‘ontmoet’ op Twitter en praatten wat over carkits. We vroeg ons hardop af waarom er niet eenzelfde iets was voor onze Macs: “Zou het niet tof zijn om te bellen via onze Mac door onze telefoon via Bluetooth aan te sluiten?”

De start

Jelle, die een klein beetje thuis was in programmeertaal, begon met het lezen van info over Apple’s bluetooth API’s. Een paar dagen laten stuurde hij me de eerste versie van Dialogue. Helaas, het werkte niet. Elke daarop volgende week ontving ik een nieuwe poging van Jelle. Geen van die versies leek te werken en ik begon het somber in te zien. Maar toch, zes maanden later, toen Apple een OS X update uitbracht, ontving ik mijn eerste handsfree-telefoontje via mijn Mac.

Ook al zag het eruit als een waardeloze, lelijke app, herinner ik me nog goed dat ik enorm opgewonden raakte toen ik Jelle’s stem via mijn MacBook hoorde. Ik denk zelfs dat het voor het eerst was dat ik Jelle’s stem hoorde. Die nacht praatten we over de roadmap van Dialogue. “Welke features hebben we nodig voordat we dit lanceren?” Ondanks dat Jelle een eerste versie aan de praat kreeg, wisten we dat we een freelance Mac Developer moesten huren om een écht fraaie app te bouwen. Ik ontwierp de app, bouwde een landingspagina en draaide een korte video in elkaar. Maanden na de eerste werkende versie boden we Dialogue aan in de Mac App Store.

De lancering

Jelle en ik bespraken elk minuscuul onderdeeltje van onze lancering. We discussieerden over de timing, de prijs, welke bloggers we moesten e-mailen en hoe we hen moesten benaderen. De dagen tot de lancering leefde ik in pure angst. Het kostte ons inmiddels een jaar om te bouwen, maar wat zouden de mensen ervan vinden? Zouden ze het kopen? Sideprojects gaan met veel emoties gepaard. Woede tijdens een discussie en teleurstelling wanneer we weer een nieuwe bug ontdekken. En natuurlijk die angst wanneer je op het punt staat om te lanceren.

We waren in contact gekomen met één van de grootste Mac-blogs en we stuurden hen een betà-versie, maar die bleek vol te zitten met bugs. Ik vreesde het ergste.

We lanceerden een week later. Ik startte met het in de lucht slingeren van wat Twitterberichten en een paar uur daarna kwamen de eerste blogposts online. Na twee of drie dagen knalden we door naar de eerste plek van de betaalde Mac apps. In 24 landen! We werden nummer drie in de VS en stonden op de vijfde plek in 68 andere landen. We ontvingen meer dan 1000 e-mails in slechts een paar dagen,  waaronder e-mails van blinde gebruikers om ons te bedanken.

Het leek erop dat mensen ons product wel zagen zitten. Ik kreeg felicitaties van diverse mensen met daarbij de vraag wat ik met mijn fortuin ging doen en welke sportauto ik ging kopen. Het project liep behoorlijk goed, maar we waren bij lange na nog geen miljonairs.

WWCD

Bijna een jaar na de lancering zat ik de WWDC ( Apple Worldwide Developers Conference) te kijken toen ik Apple Continuity zag aankondigen. Met Yosemite kon je telefoontjes beantwoorden op je Mac, zoals bij Dialogue. Zelfs de notificaties kwamen sterk overeen. Het leek erop dat Apple ons product had gekopieerd. In de beste week – niet eens onze eerste – zette onze app ruim $ 40.000,- om, maar we zodraYosimite werd gelanceerd, besloten we om de app te verwijderen.

Mijn sideprojects worden nog steeds opgemerkt door potentiële klanten. Dat maakt me enerzijds meer afhankelijk, maar hebben me vooral veel geleerd. Mijn ervaringen zijn een essentiële toevoeging voor mijn cliënten: ik heb veel fouten gemaakt en de gevolgen daarvan zelf moeten onderzien. P.S. Tot op vandaag heb ik Jelle nog nooit face-to-face ontmoet.

Dit gastblog is van Emiel Janson.

emiel.io

twitter.com/emieljanson

Emiel Janson

 Dit is een vertaling. De originele tekst vind je op: medium.com

Have something to say?! Feel free to comment!