Hoe startup Soofos de drempel naar nieuwe kennis verlaagt

Hoe startup Soofos de drempel naar nieuwe kennis verlaagt

This article will take you 5 minute(s) to read

Cursussen kunnen alleen doorgaan met cursisten. En cursisten kunnen hun honger naar kennis alleen stillen als ze goede cursussen kunnen vinden. Hoe breng je die twee bij elkaar? Amsterdamse startup Soofos heeft daar met een marktplaats voor cursussen het antwoord op. Anders dan bijvoorbeeld Laatsteplekken.nl is dit aanbod vooral gericht op particulieren, waardoor het meer weg heeft van Janamos. Op Social Media Club Amsterdam mocht founder Anton Verkooijen pitchen, maar daar blijft de samenwerking niet bij. Op Soofos kun je vanaf nu ook de events van Social Media Club Amsterdam terugzien als cursus.

Wat is je achtergrond en is Soofos je eerste startup?

“Sinds mijn tiener jaren ben ik altijd al bezig geweest met ondernemen. Het is ooit begonnen met de inkoop van aanstekers om door te verkopen aan klasgenootjes. Ik ben vervolgens bedrijfskunde gaan studeren aan de VU en ben naast mijn studie betrokken geweest bij verschillende start-ups en bedrijfjes. Begin dit jaar heb ik na vele brainstorm sessies samen met mijn goede vriend, Joris van den Berg, de daad bij het woord gevoegd en zijn wij onze eigen onderneming gestart.”

Hoe heet je startup? Welk probleem lost jouw startup op?

“Soofos is een platform waar mensen hun eigen cursussen en trainingen kunnen aanbieden. We lossen hierbij een tweezijdig probleem op. Aan de ene kant is het voor cursisten moeilijk om betrouwbare, goede cursussen te vinden. Er zijn weinig sites die een goed overzicht aanbieden van zowel online als lokale cursussen. Aan de andere zijde zijn er de instructeurs die graag hun kennis willen delen. Het maken en onderhouden van een website waar zij deze cursus kunnen plaatsen is vaak een barrière die moeilijk te doorbreken is. Door het platform aan te bieden en de mogelijkheid te geven om gratis een cursus te plaatsen nemen we het eerste obstakel weg.”

Wat heb je geleerd bij Social Media Club Amsterdam?

“Ik kwam om meer te kunnen leren van de aanwezige mensen. Uiteindelijk geloof ik dat delen van kennis een wisselwerking is, waarbij je veel hebt aan relevante input. Daarnaast vind ik het altijd leuk om de visie en ideeën van anderen te horen.”

Soofos-founders Anton Verkooijen en Joris van den Berg

Soofos-founders Anton Verkooijen en Joris van den Berg

Hoe zorgen jullie voor groei?

“Dit doen wij op verschillende manieren. Ten eerste benaderen wij actief mensen die cursussen (willen) geven. We vragen ze om bij ons op het platform te komen. Vervolgens proberen we de instructeurs aan te sporen om hun eigen cursussen te promoten. Soofos wil graag samen met de instructeurs groeien, dus wij vinden het leuk als de instructeurs hier actief bij betrokken zijn. Daarnaast kijken wij naar leuke samenwerkingen, zoals nu met SMC. Hier zullen wij de seminars van opnemen en plaatsen op het platform als cursus. Dit soort samenwerkingen zijn we meer aan het opzetten en vinden we een leuke toevoeging aan het platform. Dit levert naast goede content ook een leuke extra exposure op.”

Wat heb je nog nodig om te groeien?

“Op dit moment leggen we de focus op de groei in ons aanbod en de content van de site. We zijn dus hard op zoek naar mensen die een cursus bij ons willen plaatsen. Dit kunnen bestaande cursussen zijn, maar ook nieuw te produceren cursussen.”

Welke les heb je geleerd tijdens het proces?

“Tijdens het starten van een onderneming loop je tegen heel veel onverwachte zaken aan. Veel dingen lopen uit en er gaat weinig zoals je het van te voren inschat. Wat ik het meest geleerd heb is dat eigenlijk alles vertraging oploopt, zeker in het begin. Van de ontwikkeling van de website tot het design van het logo, overal gaat meer tijd in zitten dan je denkt.”

Wanneer verwacht je jouw eerste milestone te bereiken en hoe gaat deze eruit zien?

“Eigenlijk was onze eerste milestone al het lanceren van de website inclusief een dertigtal cursussen. Onze eerste milestone sinds het live gaan is het passeren van 100 actieve cursussen op de website. We verwachten deze voor 1 januari te bereiken.”

Welke problemen kamp je nu nog mee?

“Het is een opkomende markt waar Nederland nog niet heel bekend mee is. Dit brengt een aantal uitdagingen met zich mee. Zo zijn nog niet veel mensen bekend met het boeken van een lokale of het volgen van een online cursus. Hier gaan wij hopelijk verandering in brengen.”

Wanneer heb je een vervolginvestering nodig en hoe hoog moet deze zijn?

“We verwachten in maart een nieuwe investering nodig te hebben. Hoeveel deze exact zal bedragen is afhankelijk van verschillende factoren. Eerst gaan we proberen zo ver mogelijk te groeien met de middelen die op dit moment beschikbaar zijn. Natuurlijk staan we altijd open voor mensen die nu al willen investeren en de groei daarmee kunnen helpen versnellen.”

Waar staat jouw startup over 5 jaar?

“Over vijf jaar zal Soofos toonaangevend zijn op het gebied van het delen van kennis. Hierbij is het de bedoeling dat we tegen die tijd in meerdere landen actief zijn en eigen faciliteiten voor cursussen kunnen aanbieden. Verder willen we via bijvoorbeeld online learning het ook voor mensen die minder toegang tot onderwijs hebben, mogelijk maken zich toch verder te ontwikkelen. We hopen dat de drempel tot het krijgen van nieuwe kennis een stuk lager is, en zo toegankelijk voor een breder publiek.”