Hoe bouw je als startup-founder een uitblinkend team?

Hoe bouw je als startup-founder een uitblinkend team?

This article will take you 3 minute(s) to read

Tijd voor wat inzicht en advies. Deze keer: je team. In de zeer interessante reeks lezingen ‘How to Start a Start up’ van de Amerikaanse universiteit Stanford, bespreekt entrepreneur en CEO van de bekende seed investor en accelerator Y Combinator Sam Altman het belang van medewerkers die effectief waarde toevoegen aan (de groei en toekomst van) je startup. 

1) Ken je mede-oprichters

Volgens Altman is de relatie die je onderhoudt met je mede-oprichters van cruciaal belang. Volgens hem gaan er bij veel startups dingen mis door problemen tussen de mede-oprichters. Het delen van een gemeenschappelijk doel en passie (een bedrijf beginnen) is niet genoeg om partners te worden. Wat dan wel? Altman stelt dat de ideale mede-oprichter iemand is die je goed kent, mee kunt opschieten en met wie je een geschiedenis deelt. Gaat er zakelijk iets mis, heb je een band om op terug te vallen.

2) Zoek een verlengstuk

Wellicht een open deur maar minstens net zo belangrijk: zoek iemand die sterk is in hetgeen waar jij minder goed in bent. Twee creatieve wonderkinderen maakt immers geen succesvolle startup – er is ook een praktisch ingesteld, zakelijk talent nodig. Elkaars creatief of zakelijk verlengstuk zijn dus, van tekentafel tot uitvoering.

3) Huur alleen talenten in

Hoe meet je doorgaans het succes van een bedrijf? Omzet, winst én het aantal werknemers dat in dienst is. Een startup met een creatief team van vijftien man en een salesafdeling met tien verkooptalenten klinkt natuurlijk een stuk interessanter dan het bedrijfje dat je met een vriend runt op een flexwerkplek. Hoewel een groot team indrukwekkend kan zijn, adviseert Altman om juist niet meteen te veel mensen aan te nemen, om bijvoorbeeld een hoge burn rate te voorkomen. “These hires really matter – these people are what go on to define your company,” aldus Altman. “And so you need people who believe in it almost as much as you do.”

Dus: alleen talenten aannemen. Mensen die hun sporen hebben verdiend en daadwerkelijk grote waarde zullen toevoegen aan je bedrijf. Grote bedrijven zullen niet ten ondergaan door medewerkers zonder verantwoordelijkheidsbesef die de kantjes ervan aflopen – voor een startup betekent een middelmatige medewerker volgens Altman echter een onontkoombare ondergang.

4) Vaker nee zeggen

Als ondernemer krijgt je dag in dag uit te maken met potentiële investeerders, de groei van je bedrijf, de ontwikkeling van je product, concurrenten, de markt, et cetera et cetera. Waar vestig je je aandacht op? Volgens Altman dien je je op maximaal twee of drie zaken te richten, en die volledig de prioriteit de geven. Vaker nee zeggen dus. “If you build a good product, it will grow. So getting this product right, at the beginning, is the best way not to lose momentum later,” aldus Altman.

Meer lezingen

Geïnteresseerd in meer? Er zijn maar liefst twintig lezingen over allerlei onderwerpen (management, investeerders, groei) beschikbaar op het YouTube-kanaal van Stanford.

Foto boven: Vjeran Pavic

Leave a Reply

*