Mobbr wil hoe wij werken en geld verdienen rigoreus veranderen

Mobbr wil hoe wij werken en geld verdienen rigoreus veranderen

This article will take you 6 minute(s) to read

Mobbr Crowdpayment System is de eerste startup van Nederlandse bodem waar ik mee heb staan babbelen. Als een reus torent Ernesto Spruyt – één van de twee founders – boven de mensenmassa uit. Niet alleen qua lengte, ook qua ervaring heeft deze founder zijn sporen verdiend. Na onder andere 7 jaar een succesvol bedrijf in Rusland te hebben gerund is hij uiteindelijk bij Mobbr betrokken geraakt. Bijna per toeval hebben de co-founders elkaar gevonden: de ontmoeting tussen Ernesto en Patrick Savalle vond plaats na een comment op een blog.

Ik sprak Ernesto, co-founder en chief of growth over de ontwikkelingen bij Mobbr Crowd Payments, werken 3.0 en zijn funding needs.

Even kort over Mobbr
Mobbr is in 2012 opgericht met een groots idee, namelijk om de manier waarop mensen werken en geld verdienen rigoureus te veranderen. Platformen zijn de kantoren en fabrieken van de toekomst, volgens Mobbr. Door productiemiddelen en arbeid te crowdsourcen zijn platformen veel effectiever dan ketens. Mobbr maakt het mogelijk de crowd te betalen voor hun werk. Iedereen ontvangt een ‘social salary’ in lijn met de waarde van hun daadwerkelijke bijdrage, die wordt bepaald door de opdrachtgever. Volgens Ernesto is het dé way-forward voor bedrijven om te gaan betalen naar toegevoegde waarde van het geleverde werk. Mobbr werkt als een extensie op bestaande systemen – bijvoorbeeld het intranet op je werk – waardoor de instap voor bedrijven minimaal is.

Hoe zorg je ervoor dat de kwaliteit van het geleverde werk goed is?
“De redactie bepaalt uiteindelijk welke bijdrage het meest waard was in de ontwikkeling van gecrowdsourcete programma’s of documenten. Daarnaast hebben andere platforms – ik noem een Wikipedia- al bewezen dat de echte zooi er niet doorheen komt. Simpelweg omdat het niet wordt geaccepteerd door de community”, zegt Ernesto.

Wat is jullie grootste uitdaging to nu toe?
“Mobbr is een extreem disruptief initiatief. We kunnen bedrijven helpen om de transformatie te maken naar het platform model, wat een veel effectievere manier van organiseren is. Maar we merken – niet geheel onverwachts – dat veel organisaties grote moeite hebben met zulke ingrijpende veranderingen. We zien dat veel bedrijven zich realiseren dat het echt anders moet en we worden overal enthousiast ontvangen, maar ook dan blijkt dat dit tijdrovende processen zijn. Ondanks dat de klok voor die bedrijven door tikt en er zoveel winst te behalen is. Daarom focussen we vooralsnog op de gebieden waar de transitie het makkelijkst is omdat er al een hele infrastructuur voor is, zoals bijvoorbeeld open innovatie, software ontwikkeling en helpdesks.”

Wat is jullie grootste uitdaging op IT-gebied?
“We zijn een startup en hebben met heel weinig middelen in korte tijd een totaal vernieuwend betaalsysteem gebouwd. Dat betekent dat we naast de functionele aspecten van de ontwikkeling ook constant moeten kijken naar wetgeving en regulering. En dat veiligheid extra belangrijk is. Je kunt je voorstellen dat het een hele tour is om ervoor te zorgen dat we de juiste kennis en competenties kunnen sourcen.”

Ondertussen ontstaat er een enorm rumoer in de Media Village en blijkt Eva Longoria langs te lopen. De normaal zo rustig gefocuste medejournalisten voelen zich door haar aanwezigheid genoodzaakt de camera op burst-modus te zetten om elke beweging van haar vast te leggen.

De rust keert al snel weder en ik vervolg het gesprek. Ik ben namelijk ook benieuwd naar de kosten die ze kwijt zijn aan hosting en development – een major kostenpost voor de meeste startups. Ze hebben geluk: een van hun investeerders heeft een hosting bedrijf waardoor ze daar geen kosten aan zijn en Patrick – de co-founder van Mobbr – is van origine programmeur.

Wat doe je zelf qua IT en waarom doen jullie dat inhouse?
“Wij van Mobbr passen graag onze eigen principes toe. Er zijn dingen die we in eigen beheer moeten doen, omdat dat de kern vormt van ons systeem. Maar als wij graag willen dat anderen gaan werken volgens de principes van crowdsourcing en social collaboration dan moeten we dat natuurlijk zelf ook doen. Practice what you preach, zogezegd. Zo hebben we ons hele front-end en een aantal plugins gecrowdsourced via Github en de ontwikkelaars betaald met ons eigen systeem op basis van het aantal commits, deletes, additions en nog een paar andere factoren. Maar het verschilt enorm, onze basiskosten zijn heel laag. Verder werken we in sprints, waarbij de development kosten heel erg kunnen verschillen.”

Hoe blijven jullie lean dat je over 3 jaar nog bestaat?
“Wij blijven lean door zoveel als mogelijk te crowdsourcen en alleen het broodnodige binnenshuis te doen. En we raden iedereen aan om hetzelfde te doen”, antwoord Ernesto met een knipoog.

Hoeveel funding heb je nog nodig?
“Na een jaar van pilots en testen in Nederland zijn we twee weken geleden internationaal gelanceerd. Voor nu ligt de focus even op het krijgen van tractie. Eind van het jaar maken we de balans op. Er zal sowieso nog wel geld bij moeten, maar hoeveel kan ik op dit moment niet zeggen. In ieder geval niet minder dan een miljoen denk ik.”

Mobbr is zeker een interessante startup naar mijn mening. Engagement en communicatie binnen bedrijven is nu eenmaal een probleem. En een extensie die een social salary aan engagement koppelt lijkt een goede manier om werknemers bij het process te betrekken. Toch strekt de toekomst verder in de ogen van Ernesto. Het ontwikkelen van programma’s hoeft niet in-house gehouden te worden als er naar toegevoegde waarde betaald wordt. En dit is zeker een interessant vraagstuk: ligt de toekomst van programma ontwikkeling bij het in-house aannemen van programmeurs, bij het uitbesteden aan IT bedrijven of ligt deze bij individuen?

 

True-managed_hostingOlaf van Veen van TRUE in een persoonlijke reactie op het interview: “De kennis van jullie eigen betaalsysteem zit duidelijk op hoog niveau en is jullie onderscheidende punt. Verbetering in prestaties of nieuwe functionaliteit gaat natuurlijk efficienter als je zelf alle details in het betaalsysteem kent en doorvoert.

Wel zou je kunnen kijken om delen, zoals bijvoorbeeld webserver-/databasesoftware bij een gespecialiseerde hostingpartij neer te leggen, zodat je zelf operationeel nóg meer tijd kan steken in het optimaliseren van jullie eigen betaalsysteem. Mooi om te zien hoe Mobbr beweegt en innoveert zonder de (vaak dure) kennis van alle nieuwste technologieën in-house te hebben en zo lean zo mogelijk blijft!

Have something to say?! Feel free to comment!