In gesprek met Robbin Reijnen over zijn boekendeel-app Bksy

In gesprek met Robbin Reijnen over zijn boekendeel-app Bksy

This article will take you 4 minute(s) to read

De nieuwe telg aan de startupboom van de deeleconomie. Zo omschrijft medeoprichter Robbin Reijnen zijn boekendeel-app Bksy (spreek uit als Boeksie). Met Bksy kan je via een mobiele app gemakkelijk boeken delen met bijvoorbeeld vrienden, familie en collega’s.

BKSY-logo-3

Sociaal aspect

Het sociale aspect van het boekenuitwisselingsproces is belangrijk: de oprichters hebben een community voor ogen waar mensen elkaar leren kennen op basis van wat voor boeken ze in de kast hebben staan. Een plek waar boeken niet alleen uitgeleend worden aan elkaar, maar ook besproken in bijvoorbeeld (online) leesclubs. Dat klinkt als een (ambitieuze) bibliotheek van de toekomst.

Deeleconomie

“Ik was al een aantal jaar actief als ondernemer tot ik bedacht: ik wil iets in de deeleconomie gaan doen. Dat idee trok mij ontzettend aan,” vertelt Reijnen enthousiast. “Ik was toen nog zoekende naar een product of community waar ik iets omheen kon bouwen. Toen ik met mijn huidige compagnon Peter Knol over mijn ambities en ideeën sprak, kwamen we erachter dat het delen van boeken naadloos aansloot op die ambities. Toen kwam het idee voor een mobiele app om niet alleen simpelweg leenverzoeken mee te doen, maar ook om bij elkaar in de kast te kunnen kijken.”

Het proces is dus omgedraaid: niet een voorliefde voor boeken inpassen in de deeleconomie, maar andersom: een product zoeken dat in die deeleconomie tot zijn recht komt.

“Klopt. Mijn compagnon is de grotere boekenwurm. Maar voor mij is het volstrekt logisch om in termen van delen te denken in plaats van bezit. Er is een ontwikkeling gaande waarin we verschuiven van bezit naar toegang: niet een plank vol vergeten, onaangeraakte boeken in een boekenkast, maar een boekenkast die toegang geeft tot een enorm groot aanbod van andere boeken.”

53-friend-booklist-quick-actions

Lezersbereik

Reijnen onderschrijft daarnaast dat het financiële aspect van uitwisselen ook belangrijk is. Omdat je geen boek meer hoeft aan te schaffen, is de drempel om een boek te lezen kleiner. De vraag is dan natuurlijk hoe auteurs en uitgeverijen hier op reageren. Reijnen: “Dat heeft inderdaad voor- en nadelen. Enerzijds verkoopt de auteur wellicht minder boeken omdat zijn boek uitgeleend wordt, aan de andere kant is zijn lezersbereik veel groter, wat juist weer positieve invloed kan hebben op de verkoop.”

Er bestaan ook andere sociale deelplatformen die gericht zijn op boekenuitwisseling, zoals Bieblio. Hoe onderscheidt Bksy zich van dit soort diensten?

“Met Bksy willen we de grootste en leukste bibliotheek ter wereld bouwen. Bieblo draagt daar aan bij en dat zien wij als zeer positief. Zij doen dat weer op een andere manier dan wij, zo is bieblio bijvoorbeeld geen zelfstandige mobiele app. Bovendien, zonder concurrentie geen markt. Bksy is op de eerste plaats een zeer handige, eenvoudige manier om boeken (uit) te lenen. Maar alles eromheen is net zo belangrijk: je kunt bij ons in de boekenkast kijken van andere mensen, en zo ook nieuwe mensen ontmoeten met dezelfde smaak of literaire voorkeur. We willen een community zijn waarin ideeën worden uitgewisseld over boeken – waarin boeken worden besproken, gerecenseerd en aanbevolen. Een online boekenclub.”

10-splash-screen

Iets praktischer: als je spreekt over het kijken in andermans boekenkast – hoe registreer je al die boeken in de app?

“Dat gaat heel makkelijk, je scant de ISBN-code en de app laadt vanzelf het boek in. We willen er uiteindelijk voor zorgen dat het mogelijk is om een gehele boekenplank in een keer in te scannen.”

En dan eerst even alle Verhoef en Van Rooyen verwisselen voor Nabokov, Foster Wallace en Proust.

Lachend: “We weten heel goed dat mensen niet al hun boeken er zomaar inzetten, maar dat is juist het interessante aan het deelproces; mensen gaan nadenken wat ze leuk vinden om te delen met de rest van de wereld, en creëren zo onbewust een eigen literaire identiteit binnen de community. Vanzelfsprekend zet je niet ieder boek in de app, dat is vergelijkbaar met Facebook waar je ook niet iedere foto online zet. Toch ben ik ervan overtuigd dat iedere boekenlijst iets over de lezer vertelt. Als je nu mijn lijst inziet, krijg je een indruk van wie ik ben. Zeg me wat je leest, en dan zeg ik wie je bent.”

Leave a Reply

*