Instant Magazine gaat voor instant succes

Instant Magazine gaat voor instant succes

This article will take you 4 minute(s) to read

Instant Magazine stond op woensdag als een eiland van rust tussen een grote stroom aan gehypete startup mensen. Ik moest even wachten voordat ik mijn vragen kon stellen aan Daan Reijnders – voormalige communicatie man en co-founder van het bedrijf – aangezien ze met de afgezanten van SanomaVentures stonden te kletsen. Zodra ik de aandacht had had ik ook echt de aandacht van Daan, Joost Galama (co-founder) en Sabrina Beer (Business Development).

De naam geeft iets weg over wat jullie doen, maar nog even voor de kijkers thuis: wat is Instant Magazine precies en hoe zijn jullie begonnen?

“Met Instant Magazine kun je makkelijk responsive cross-platform online magazines aanmaken. Dat wil zeggen: snel je eigen magazine dat geoptimaliseerd is voor al je devices”, legt Daan uit, “het idee is eigenlijk redelijk organisch ontstaan. Tot vorig jaar had ik mijn eigen communicatiebureau. In 2008 kreeg ik al een opdracht om een custom digitaal magazine te maken. Ik vond nergens een oplossing die goed genoeg was, dus heb ik Joost erbij geroepen om me te helpen. Het Magazine was in Flash weet ik nog.”

Een paar jaar later zijn ze begonnen met de ontwikkeling van Instant Magazine. Ze hebben de tool helemaal zelf gefund, maar hadden gelukkig al wel een klant. Het eerste magazine dat ze publiceerden was voor de Rabobank – niet slecht voor een beginnend bedrijf.

De IT-uitdagingen

Het bedrijf is officieel gestart op 1 september 2013, maar Joost en Daan zijn al in 2012 begonnen met ontwikkelen. De eerste development golf duurde langer dan de paar maanden die de heren hadden verwacht. “Je komt altijd onverwachte dingen tegen”, zegt Joost, “bijvoorbeeld de dimensies van de app-icoontjes op mobile devices. Dit soort kleine aanpassingen kosten altijd meer tijd dan je wilt.”

Met nog 4 tot 5 developers in dienst ontwikkelen ze alles in-house. Zo houden ze ook meer controle over het fundament van het framework. De hosting doen ze nu nog bij MAXCDN en kost ze €8.000,- tot €10.000,- per jaar. Wel wordt er door de founders overwogen over te stappen naar Amazon vanwege de flexibiliteit.

Wat is de volgende stap?

“Op dit moment is marktaandeel belangrijker dan omzet voor ons. Dus bieden we vanaf januari een goedkoop abonnement aan van €29,- per maand. Zo hopen we snel te kunnen schalen en uit te kunnen breiden naar onze eerste focusmarkt in 2015: Belgie, Duitsland, de UK en Nederland”, aldus Daan.

De oprichters staan open voor een eerste ronde investering. Ze willen tussen de €400.000,- en €600.000,- ophalen om te investeren in buitenlandse markten. Echte druk is er niet – de zaken lopen goed tot nu toe. Vooral de Hollandse nuchterheid was erg fijn om tegen te komen op de Web Summit. Ik snap waarom de delegatie van SanomaVentures even is blijven hangen bij Daan, Joost en Sabrina.

True-managed_hostingOlaf van Veen van True in een persoonlijke reactie op het interview: “De vraag is: waarmee wil Instant Magazine haar slimste  engineers laten bezighouden? Met het uitvogelen hoe ze Amazon het beste kunnen blijven inzetten en het plegen van onderhoud? Of met het doorontwikkelen van de eigen features? Een public cloud zoals Amazon is inderdaad flexibel in het aanmaken van (virtuele) servers en geeft ontwikkelaars alle mogelijkheden om de juiste onderdelen op te zetten. Zoals Werner Vogels van Amazon zei tijdens KingsofCode festival 2012: ‘we deliver the best tools, but you still need great engineering.’

Je kunt Public Cloud diensten, zoals die van Amazon echter ook combineren met hostingdiensten, waarbij de back-end – zoals de database – in Nederland staat en door externe dedicated specialisten onderhouden en getweakt wordt (zgn. hybride cloud met managed hostingdiensten gecombineerd).

Zo maak je gebruik van de fantastische mogelijkheden van Amazon en kunnen je interne slimme engineers bezig zijn met het zo snel mogelijk doorvoeren van nieuwe features omdat ze niet bezig zijn met vraagstukken en onderhoud van het onderliggende platform.”

Have something to say?! Feel free to comment!