Amsterdam IoT-initiatief The Things Network haalt 200% op Kickstarter

Amsterdam IoT-initiatief The Things Network haalt 200% op Kickstarter

This article will take you 4 minute(s) to read

Het gaat ontzettend hard met The Things Network, het pas gelanceerde Amsterdamse IoT-netwerk. Vlak voor het sluiten van hun Kickstarter-campagne kwam er bijna elke vijf minuten nog een nieuwe backer bij, uit alle hoeken van de wereld. De teller staat, nu de campagne is geëindigd, in totaal op meer dan €300.000, ruim het dubbele van het streefbedrag. “Ons idee spreekt zoveel mensen tot de verbeelding”, verklaart oprichter Wienke Giezeman het succes.

In 5 maanden van idee naar succes

Het wereldwijde crowdfundsucces is extra indrukwekkend als je realiseert dat The Things Network vijf maanden terug nog niets meer was dan een wild idee. Het ontstond in juli bij Giezeman, toen hij in aanraking kwam met de LoRaWAN technologie. De zenders hebben een dekking van kilometers in omtrek, zijn bijzonder zuinig en relatief goedkoop. Uitstekend geschikt voor een gedecentraliseerd, stadsdekkend data-netwerk. In twee weken kreeg hij Amsterdamse bedrijven en enthousiastelingen zo ver een netwerk in de hoofdstad op poten te zetten. ‘De rest van de wereld volgt snel‘, werd beloofd.

Meer dan 200% funding

Die belofte bleek niet loos. De LoRaWAN-zender en de nodes die daarmee verbinden sloegen aan op Kickstarter. Al na acht dagen was het streefbedrag van €150.000 opgehaald. Bij het eindigen van de campagne staat de teller op een goede €295.000. “Maar we hebben ook orders buiten Kickstarter om gekregen”, vertelt Giezeman. “De provincie Drenthe hebben ons gebacked. En een MBO uit Zwolle hebben een pledge gedaan. Samen goed voor nog eens €15.000.” Daarmee gaat The Things Network voorbij de 200% van zijn crowdfunddoelen.

Zekerheidsmarge

Dan volgt de volgende uitdaging. Voor Giezeman is het zijn eerste Kickstarter-campagne, en afgelopen week bleek maar weer dat een megasucces op Kickstarter niet altijd vertaalt naar het echte leven. “Je ziet het deze week weer, met die Zano drone. Veel funding, maar tijdens het leveren in de problemen. Maar dat gaat ons niet gebeuren”, verzekert Giezeman. “We hebben een heel ruime zekerheidsmarge ingebouwd, dus we kunnen zeker op tijd leveren.”

The Things Network over de hele wereld

Dat leveren gaat naar de hele wereld. Het lijstje is indrukwekkend. The Things Network is besteld door backers uit 36 verschillende landen, van Nederland tot de VS en van Colombia tot Tanzania. Het gratis IoT-netwerk komt daarmee in steden als Hilvarenbeek en Puderbach, maar ook Moskou en Hong Kong. Backers kunnen in juni 2016 hun bestelling verwachten. Er kon gekozen worden uit een LoraWAN zender, een LoRa UNO open source ontvanger en een LoRa Node met verschillende sensoren. Geïnteresseerde kunnen nog altijd pre-orderen. Niet meer via Kickstarter, nu gewoon via de site van The Things Network.

The Things Network wereldwijd

Geen telco’s nodig

The Things Network is daarmee in een kleine vijf maanden gegroeid van idee tot wereldwijd netwerk met een goede €300.000 aan funding. “We zijn compleet nieuw initiatief, een beweging die de eerste in de wereld is”, verklaart Giezeman het succes van de Kickstarter-campagne. “Dat spreekt veel mensen aan. Daarnaast is het ontzettend goedkoop. Je hebt geen telco’s meer nodig voor een datanetwerk in een stad. Dat spreekt heel erg tot de verbeelding.” De komende tijd zal Giezeman zich gaan richten op productie van de hardware, maar er zijn genoeg plannen voor de komende periode.

Ecosysteem voor IoT-toepassingen

“De eerste use-cases voor het Amsterdamse netwerk verwachten we begin volgend jaar in de lucht te hebben. Daarnaast zijn hebben we gehoord van plannen voor een slimme fiets die te tracken is via het netwerk. En een toepassing voor ondergrondse containers in de stad. En er wordt gewerkt aan een olifantenvinder die werkt via het LoRawan netwerk. In Afrika natuurlijk”, voegt Giezeman er snel aan toe. “Daarnaast willen we een ecosysteem creëeren voor mensen die ideeën hebben op het netwerk, bijvoorbeeld.” Gezien het tempo waarmee The Things Network zich over de wereld verspreid, gaat dat vast niet lang duren.

Foto bovenaan: Wienke Giezeman (r) van The Things Network