Met dit kookstel kun je lekker hip en duurzaam BBQ-en

Met dit kookstel kun je lekker hip en duurzaam BBQ-en

This article will take you 4 minute(s) to read

De zon schijnt, het park lonkt, iedereen blij, dus tijd voor een spontane BBQ. Alleen jammer van die kooldampen in je gezicht. Worden je meisjes weer chagrijnig. En de middag begon zo goed… Met de ACE 1 Ultra-Clean Biomass Cookstove heb je dit probleem niet meer. In plaats van kolen of houtskool kun je gewoon met biomassa (houtsnippers, takjes etc) je vuurtje maken. Wel zo gezond en zonder kolendampen.

Bijkomend voordeel: door een intern batterijtje dat kan worden opgeladen met een bijgeleverd zonnepaneeltje kun je je telefoon opladen. Wat wil je als hipster nog meer om volmaakt gelukkig te worden?
In Afrika gaat deze vinding echt levens redden. Wereldwijd sterven in de derde wereld maar liefst 4 miljoen mensen aan een slecht binnenklimaat, deels veroorzaakt door open vuren waarop men (in kleine hutten) kookt. Dit maakt het zelfs een grotere killer dan malaria en HIV/aids tezamen. Silicon Canals sprak met Ruben Walker van African Clean Energy, die samen met zijn vader achter deze vinding zit.1miljoenwatt

Wie is ACE en met welk idee zijn jullie opgericht?
Ruben Walker: “ACE is een familiebedrijf dat is opgericht door mijn vader Stephen en mijzelf in 2011. Hij is elektrotechnicus met jarenlange ervaring met het opzetten en runnen van fabrieken in uitdagende landen (Azië/Afrika), ik ben milieutechnisch ingenieur met startup ervaring, bij mijn eigen startup Natuurlijk Bamboe en bij een andere startup IceMobile.”

Hoe ben je op het idee van de ACE 1 Ultra-Clean Biomass Cookstove gekomen?
Walker: “Mijn vader is Zuid-Afrikaan. In Afrika koken mensen vaak op open vuur en de rook die daarvan afkomt is niet normaal. Toen we dat probleem wat beter gingen bestuderen kwamen we erachter dat het koken een van de grootste en minst bekende oorzaken van problemen is die we als mensheid rijk zijn. Ruim 4 miljoen doden per jaar door de rook en de inefficiëntie van brandstofgebruik heeft gigantische milieutechnische consequenties en is bovendien een enorme aanjager van armoede. Wij wisten dat er oplossingen mogelijk waren voor dit probleem.  Die zijn we gaan onderzoeken, ontwikkelen en produceren, met nu als beste resultaat de ACE 1 Ultra-Clean Biomass Cookstove.”

Wie is jullie doelgroep?
Walker: “Feitelijk is de doelgroep van de ACE 1 Ultra-Clean Biomass Cookstove de minst bedeelde twee tot drie miljard mensen ter wereld. Wij begonnen met een focus op81c93cef7e2404a0b4372e58eb499be2 Afrika, maar intussen zijn onze producten ook gewild in andere delen van de wereld.”

Wie wil er in jullie investeren?
Walker: “Er lopen allerlei gesprekken met potentiële geldschieters: banken, private investeerders, filantropen. Het is een spannende tijd.”

Wordt het al verkocht?
Walker: “Wij hebben intussen al zo’n 35,000 kookstellen verkocht sinds de start. De markt is er en het product is betaalbaar voor een groot deel van de doelgroep. Voor diegenen bij wie de aanschaf moeilijk is, is dat vooral een kredietprobleem en geen kosten-probleem an sich. De kosten die deze doelgroep (in geld of tijd) heeft aan brandstof zorgen ervoor dat de ACE 1 altijd een goede investering is. Aan ons de taak om het mogelijk te maken voor degenen om die investering te maken. Dat hoeft absoluut niet met donorgeld, er zijn allerlei andere mogelijkheden.”

Wat is jullie verdienmodel?
Walker: “Ons verdienmodel is simpelweg het produceren en verkopen van een product. Maar er zijn ook andere externe geldstromen waar we mee kunnen werken. Bijvoorbeeld brandstof verkoop (houtpellets/houtbriketten) in stedelijke gebieden, of zelfs de handel in emissierechten. Hopelijk zal de gezondheidsimpact van de ACE 1 ook in de toekomst een financiële waardering krijgen, waardoor het nog betaalbaarder gemaakt kan worden. “

7. Wat wordt met jullie vinding aan CO2 bespaart?
Walker: “De precieze besparing op CO2 equivalent hangt een klein beetje af van de energie-mix van een specifiek land, maar doorgaans kan een ACE 1 zo’n 2.5 – 5 tCO2 besparen per jaar. De impact op ontbossing kan ook aanzienlijk zijn, als we gebruikers in deze doelgroep van houtskool over op pellets (van landbouw- en houtafval) kunnen krijgen kan het honderd-duizenden zo niet miljoenen hectare bos per jaar ontzien. Ook op het gebied van luchtverontreiniging (in veel steden is het koken op open vuur een enorme factor in de luchtkwaliteit) kan de ACE 1 een belangrijke meetbare rol spelen.”

Deze week is het kookstel gelanceerd op crowdfundingsite OnePlanetCrowd. Ga dat zien, Tellsell is er niets bij en marktleidert Weber gaat bloeden!

Promo op Youtube:

De charmante creative director legt uit hoe het werkt.


Leave a Reply

*