Simone Brummelhuis: ‘Maar klein aantal vrouwelijk ondernemers begint startup’

Simone Brummelhuis: ‘Maar klein aantal vrouwelijk ondernemers begint startup’

This article will take you 5 minute(s) to read

It’s a mans world en dat lijkt voor de startup-scene net zo goed te gelden. Maar het podium bij TheNextWomen Startup Awards is exclusief het domein van ondernemende vrouwen. Een Pitch Competitie maakt het voor startende vrouwelijke ondernemers mogelijk om hun onderneming aan een panel van experts en investeerders te presenteren en zo kans te maken op € 10.000 aan kapitaal vanuit TheNextWomen Crowd Fund.

De finale van de Pitch Competitie vind op 22 juni plaats in de Stopera in Amsterdam. Het is de vierde keer dat de competitie gehouden wordt. Eerdere winnaressen waren Hanneke Stegweg van iLost en Femke Furnee van FEST Amsterdam, die daarna meerdere investeerders wisten binnen te halen. TheNextWomen Startup Awards geeft vrouwelijke ondernemers een podium omdat zij ook in 2015 nog onvoldoende toegang tot investeringsnetwerken hebben. Oprichtster van TheNextWomen, Simone Brummelhuis, wil daar verandering in brengen.

“Dit is het vierde jaar op rij dat TheNextWomen deze competitie georganiseerd. Is er in die tijd iets veranderd in het ondernemingsklimaat voor vrouwen?”

Brummelhuis: “Er komen meer vrouwelijke ondernemers, dat zie je in alle Europese landen. Maar er start maar een heel klein aantal van die vrouwen een onderneming die als een startup, een snelle groeier, wordt gezien. Dat proberen we te verbeteren. Door kennis en een netwerk te bieden aan die vrouwelijke ondernemers, en door financiering via ons fonds en de introducties van investeerders. De vrouwen die een echte startup starten, begrijpen ook beter hoe het eco-systeem in elkaar zit dan een paar jaar geleden; dat is een goede ontwikkeling. We zien ook dat er meer vrouwen willen investeren in starters, veel sluiten zich aan bij ons fonds, TheNextWomen Crowd Fund. Dus die stimuleren ook het ondernemingsklimaat voor vrouwen. het gaat de goede kant op, maar het staat nog onvoldoende op de agenda van de overheid, van investeerders en van corporates. ”

“TheNextWomen houdt ook competities in Londen, Parijs en Canada. Hoe staan vrouwelijke ondernemers er daar voor vergeleken met de Nederlandse?”

Brummelhuis: “In Londen zijn ze verder dan in Nederland. De overheid heeft daar veel programma’s ondersteund die actief vrouwelijk ondernemerschap bevorderen. En veel vrouwen die daar hun bedrijf hebben verkocht investeren dat geld weer in starters. Parijs heeft een paar hele goede ondernemingsprogramma’s gericht op vrouwen, die effect hebben op het aantal vrouwen dat bedrijven start en laat groeien. Wij hebben in Londen tientallen events georganiseerd voor startende ondernemingen en die gekoppeld aan een briljant netwerk, ook Nederlandse startups, zoals Improve Digital van Janneke Niessen. Op onze site verzamelen we veel succesverhalen van vrouwelijke starters in startup diairies.”

“We leven in het jaar 2015, is het dan in Nederland nog nodig om een aparte vrouwen-competitie te hebben?”

Brummelhuis: “Ja het is nodig. Vrouwelijke ondernemers hebben o.a. een minder goed netwerk, en dat heb je nodig wil je een bedrijf succesvol laten zijn. Je hebt het nodig voor het uitbreiden van je team, om klanten te krijgen, om investeerders te vinden. Dat bieden we met onze programma’s en onze pitch competities. Vrouwen nemen nu maar 7 procent van het beschikbare seed/VC/investeringskapitaal. Dat is veel te weinig en daarvoor zijn allerlei oorzaken: netwerk, vooroordeel van investeerders, het pakken van je kansen etc. Met onze pitch competitie verbeteren we dat. Allemaal goede starters die het verdienen om in de aandacht te komen van investeerders.”

“Wat zijn de verwachtingen van de aanstaande Pitch-competitie?”

Brummelhuis: “We krijgen altijd tientallen aanmeldingen, en daar zitten vaak echte goede starters bij die potentie hebben. iLost is bij ons begonnen met pitchen, Improve Digital, Skimlinks uit de UK, allemaal startups die daarna van een half miljoen tot meerdere miljoenen hebben opgehaald. We geven een serieus podium, goede feedback en goede contacten. We hopen dat er ook dit jaar weer een parel bij zit.”

“Welke van die parels van de afgelopen drie jaar is je het meest bijgebleven?”

Brummelhuis: “O, jee ik heb er zoveel gezien en gehoord, van ingewikkelde data bedrijven tot simpele bikinimerken. Ik vind iLost wel altijd een goed voorbeeld. Zij zei laatst en plein public dat voor haar 6 februari 2013 de dag van haar grote ommekeer is. De dag dat ze TheNextWomen finale won. Dat vond ik wel echt ontroerend. Het betekent toch dat we al dat werk voor een mooi doel doen.”

 

TheNextWomen Pitch Competitie

Vrouwelijke ondernemers met een onderneming tussen de 6 en 36 maanden oud en een goede pitch kunnen zich vandaag nog inschrijven voor TheNextWomen Pitch Competitie. Op 15 april vindt de semi-finale plaats met tien deelnemers waaruit vijf finalisten worden gekozen voor de finale op 22 juni in de Stopera.

Foto: Simone Brummelhuis