Succesvol Keezel: ‘dit lukt niet als we in ons Amsterdams kantoortje blijven’

Succesvol Keezel: ‘dit lukt niet als we in ons Amsterdams kantoortje blijven’

This article will take you 4 minute(s) to read

Dat Keezel best lekker ging, was afgelopen jaar al duidelijk. Hun crowdfundcampagne sloot af op 540% van het beoogde doel. Maar daarmee was de koek nog niet op voor de makers van het veilig-internet-apparaatje. De campagne op IndieGogo loopt gewoon door en inmiddels is er van de oorspronkelijke $60.000 al een goede $678.000 binnen. Vandaag maakt de Amsterdamse startup ook nog eens bekend dat ze het grootste VPN-netwerk ter wereld hebben voor hun gebruikers.

Keezel heeft grootste VPN-netwerk

Die laatste bekendmaking doen ze niet vanuit hun kantoortje in Amsterdam, maar vanaf het Mobile World Congress in Barcelona. Jaarlijks komt daar de volledige mobiele industrie samen om grote productlanceringen te doen, te netwerken of deals te sluiten. Keezel doet met het VPN-netwerk zijn eigen aankondiging. Vandaag maken ze bekend een samenwerking aan te gaan met PureVPN, Le VPN en ProXPN. Daarmee kunnen bezitters van een Keezel veilig verbinden via 1250 servers in 160 verschillende landen. Alle provider hebben, zo belooft Keezel, een beleid om geen enkele gebruikersgegevens op te slaan en maken gebruik van op zijn minst 256-bit encryptie van dataverkeer.

Internetbankieren bij de koffiezaak

De Keezel is een klein apparaatje dat gebruikers veilig laat internetten, via niet-veilige verbindingen. Door te verbinden met de Keezel kun je met een gerust hart op open wifi netwerken in bijvoorbeeld koffiezaken of vliegvelden zitten, zonder dat gevoelige gegevens voor Jan-en-alleman zichtbaar zijn. Maar de Keezel biedt ook uitkomst voor in landen waar internet deels is afgesloten. Niet voor niets liet CEO Aike Müller al eerder weten dat de aanvragen uit heel de wereld komen.

Inmiddels 1100% van het crowdfundgoal

Dat is niet opgehouden, zo laat woordvoerder Martijn Baten weten. Momenteel staat de teller op $678.000, wat een goede 1100% van het streefbedrag is. “Indiegogo blijft doorlopen en ze bieden ons nu zelfs de optie om straks mee te doen in hun ‘shipping now’ categorie. Daarnaast helpen ze ook om je product in Brookstone, een kwaliteits electronica en gadget winkel in de VS, te krijgen.” Daarnaast kijkt Keezel ook naar andere verkoopkanalen. “We zijn bezig met een eigen webshop. Maar we zijn ook in gesprek met Amazon launchpad en met fysieke winkels om het product echt op de planken te krijgen, het liefst ook op vliegvelden.”

levering halfjaar opgeschoven

De populariteit van Keezel lijkt wel met een prijs te komen. In augustus vorig jaar werd er nog gesproken over uitlevering van de apparaatjes in december 2015. Inmiddels is dat opgeschoven naar juni 2016, wat dus betekent dat we een halfjaar langer moeten wachten. “Het eerste uitstel was omdat we een grotere order konden plaatsen dan oorspronkelijk gedacht. Hierdoor kwamen betere fabrikanten in beeld en gingen er nieuwe deuren open om keezel naar een nog hoger niveau te tillen”, legt van Baten uit. Momenteel worden de Keezels geproduceerd in China.

Hardware: altijd lastig

Maar een deel van de opgeschoven leveringsdatum is ook te wijten aan voorstschrijdend inzicht. Voor wie het niet doorhad; een hardware-startup van de grond krijgen is moeilijk. “Recentelijk ontdekten we een mechanisch probleem waarbij de Keezel bij standaard vaktesten te snel uit elkaar kwam”, zegt Baten. “We hebben de constructie aangepast waardoor de Keezel nu veel steviger is geworden en tegen een stootje kan. In een productieproces ontdekken we veel aspecten die moeilijk te voorspellen zijn. Wellicht dat een team van meer dan honderd engineers dat bij een groot bedrijf aan een nieuw product werkt dit beter kan voorspellen, maar wij werken met relatief weinig middelen.” Dat heeft nadelen, maar ook voordelen. Zo is een klein team flexibel en geeft een positief resultaat uiteindelijk veel voldoening: “We zijn stiekem wel trots dat we zoveel met een klein kernteam kunnen bereiken.” Ook wat waard.

Van Amsterdam naar Las Vegas en Barcelona

Momenteel zit een belangrijk deel van dat kleine team op het Mobile World Congress, tussen de Samsung’s, de Google’s en de LG’s. Geen onbekende omgeving, aangezien ze in januari al naar Las Vegas afreisden voor de CES. “We hebben per dag ruim 200 gesprekjes met pers, investeerders, distributeurs en retailers. Maar we spreken ook andere ondernemers voor het delen van tips and tricks. We ontmoeten zelfs een aantal van onze backers en klanten”, zegt Baten. “Het helpt ons om ons Keezel business ecosysteem met de juiste partners groot in de wereld neer te zetten. Dit lukt minder goed als we in ons Amsterdamse kantoortje blijven zitten.”

Have something to say?! Feel free to comment!