Maak kennis met Freerk Bisschop: nieuwe hopman van Rockstart Smart Energy

Maak kennis met Freerk Bisschop: nieuwe hopman van Rockstart Smart Energy

This article will take you 3 minute(s) to read

Aan het roer van de derde editie van Rockstart’s Smart Energy Accelerator, die begin 2016 van start gaat, staat Freerk Bisschop. Met een programmadirecteur als Freerk haalt Rockstart een bak aan ervaring in de cleantech en duurzame energie in huis. Wij spraken met de kersverse leider (en voormalig mentor) van de Smart Energy Accelerator. 

Succesvol ondernemerschap

Al 25 jaar maakt Freerk naam in de duurzame sector. In eerste instantie als wetenschapper, maar inmiddels tientallen jaren als succesvol ondernemer. ,,Met mijn eerste bedrijf ‘Echte Energie’ was ik de eerste aanbieder van groene energie. Mijn huidige onderneming, Planet B Ventures, helpt startups snel groot te worden. In een traject van 9 tot 12 maanden investeren wij kennis, tijd en geld in een onderneming.”

Snel mogelijk groeien

Een mooie voorloper van de Smart Energy Accelerator. Net als bij Planet B Ventures, gaat Bisschop met Rocktstart startups helpen om zo snel mogelijk te groeien. Zijn leidende functie bij Rockstart sluit dus perfect aan bij wat hij doet met Planet B. Op allerlei manieren is Freerk al met cleantech bezig geweest. ‘’Ik heb er via de wetenschappelijke, commerciële, ondernemende en organisatorische bril naar gekeken. Daardoor kan ik goed connecties maken met de grote spelers in het duurzame veld en ben ik goed in staat te bepalen welke startups bij Rockstart Smart Energy passen.”

Grote impact

Als programmadirecteur is Freerk op zoek naar ambitieuze bedrijven die een grote impact kunnen hebben. ”Wereldwijd ga ik op zoek naar startups die klaar zijn voor de duurzame markt, bereid om keihard te werken. Mijn interesse ligt met name bij startups met raakvlakken tussen internet- en energietechnologie, daar ligt de toekomst.”

Aansluiting bestaande spelers

Zijn ambities als leider van de Rockstart Smart Energy Accelerator? ‘’Ten eerste om de aansluiting met de bestaande spelers, de gevestigde orde in de duurzame sector, te verbeteren. Zodat we sneller kunnen schakelen en sneller om de tafel kunnen. Als tweede wil ik het principe ‘Internet of Things’ meer naar voren laten komen, om zo nog slimmere technologie te creëren en verschillende devices met elkaar te kunnen koppelen.

Energietechnologie bij accelerator

“Tot slot wil ik de ontwikkelingen binnen de energietechnologie een grotere rol laten spelen. Op dit gebied gebeurt er veel spannends, maar vaak is het lastig bedrijven uit de energietechnologie bij een accelerator te krijgen. Binnen een accelerator moet je namelijk tempo kunnen maken, dat kan niet als je eerst nog in een lab onderzoek moet doen. Toch zie ik binnen deze sector bedrijven die klaar zijn om de markt te enteren, daar zitten een paar mooie aanwinsten voor Rockstart tussen. Voor startups die innoveren met energie- en internet technologie is Rockstart Accelerator in ieder geval het krachtigste zakelijke ecosysteem om snel op te schalen, met global impact.”

Vanaf dit najaar kunnen startups zich inschrijven voor Rockstart’s Smart Energy Accelerator. De exacte datum, die mag Freerk nog niet verklappen.