Met Amsterdamse startup Keezel kun je overal veiliger op openbare wifi

Met Amsterdamse startup Keezel kun je overal veiliger op openbare wifi

This article will take you 3 minute(s) to read

Internet is overal, maar dat betekent niet dat je overal maar moet internetten. Een slimme gebruiker denkt wel twee keer na voor hij met een openbaar netwerk verbindt en daar allerlei vertrouwelijke zaken gaat regelen. Maar wat als je altijd onderweg bent, en bent aangewezen op dit soort openbare wifi-hotspots? Dan biedt Keezel uitkomst. De gadget van de gelijknamige Amsterdamse startup beveiligt de boel als je eens op een onbeveiligd openbaar netwerk zit.

Keezel en VPN’s

De Keezel is een klein, kiezelvormig kastje dat tussen jouw smartphone, laptop of tablet en het openbare netwerk in zit. Je verbindt via wifi met de Keezel, die op zijn beurt weer met het internet verbindt. Omdat de Keezel dat doet via Virtual Private Networks (VPN), kunnen gegevens niet onderschept worden en blijft de boel dus lekker veilig.

173213-keezel white background green light on left angle-45036e-original-1436372497

Geen gedoe meer

Het gebruik maken van VPN’s is allerminst nieuw, maar Keezel-founder Aike Müller vond het gebruik daarvan altijd een omslachtig proces. “Als managament en IT security professional ken ik de risico’s van open wifi netwerken. Ik werkte doorgaans bij klanten op locatie, of in openbare ruimtes. Verbinden met VPN op mijn telefoon, tablet en laptop was dan een heel gedoe.” Aan dat gedoe moet Keezel een einde maken. Het zet zelf een veilig wifi-netwerk op, het enige wat je moet doen is je laptop, tablet of smartphone daarmee verbinden. Kind kan de was doen.

Extra veiligheid

De VPN’s waar Keezel mee verbindt, bestaan uit een netwerk van betrouwbare partijen, zo zegt de startup. Keezel regelt als tussenpersoon de abonnementen voor deze VPN-services en verdeelt de inkomsten vervolgens over de aangesloten netwerken. Bijkomend voordeel voor de gebruiker: je klantgegevens kunnen daarmee niet gekoppeld worden aan een bepaald netwerk wat jouw internetverkeer afhandelt, wat traceerbaarheid weer een stapje verder uit het zicht doet verdwijnen.

173328-keezel app select coffee shop-246829-original-1436434494

Extra handig

Los van de veiligheid die dat biedt, heeft Keezel volgens de maker nog meer voordelen. Zo is het ook mogelijk om je online locatie heel eenvoudig te veranderen om zo internet-blokkades te omzeilen en bijvoorbeeld video’s te kijken die niet in jouw land worden uitgezonden. Daarnaast is de Keezel voorzien van een stevige accu, waarmee je ook nog eens je telefoon of tablet mee kunt opladen als de nood hoog is.

Keezel op IndieGogo

Keezel is dit jaar opgericht door Aike Müller en Friso Schmid, die eerder bij Jobsy werkte. Als de IndieGogo campagne een succes is moet het apparaat eind 2015 al geleverd worden. Momenteel zijn de early-bird exemplaren te koop voor $79. Reguliere prijs is $99, waarbij je een jaar lang gebruik kunt maken van de VPN service. De IndieGogo campagne van Keezel is vandaag live gegaan en slaat op het eerste gezicht lekker aan. Er is een doelbedrag gesteld van $60.000, op moment van schrijven is er al $11.000 binnen. Met nog 41 dagen te gaan zitten de Amsterdammers dus lekker op schema.

UPDATE

13 augustus 2015: Keezel heeft zijn milestone van $60.000 gehaald. Ze staan tot vandaag op 282%: $168.917.

keezel-founders

Foto: Keezel founders Aike Mülder en Friso Schmid

Leave a Reply

*