Miljoenen euro’s funding voor slimme kluis uit Waddinxveen

Miljoenen euro’s funding voor slimme kluis uit Waddinxveen

This article will take you 2 minute(s) to read

Het Waddinxveense RCCS krijgt een investering van ‘enkele miljoenen’ voor de verdere ontwikkeling van hun smart safe. De slimme geldkluis beschermt retailers tegen overvallen door een geautomatiseerde geldafhandeling. De investering wordt gedaan door participatiemaatschappij 5square uit Laren. Om hoeveel miljoenen het precies gaat, wil helaas niemand zeggen.

slimme kluis

De smart safe is ontwikkeld door RCCS om overvallen bij winkeliers tegen te gaan. Briefgeld bij de kassa gaat via een gleuf direct in de kluis, waarna de winkelier er zelf helemaal niets meer mee te maken heeft. Zodra het in de kluist gestopt wordt, wordt het geld op echtheid gecontroleerd, direct geteld en op de bankrekening bijgeschreven. Als de kluis vol is, wordt hij opgehaald door een waardetransport van RCCS, waardoor personeel niet meer met volle geldcassettes door de winkel hoeft, of over straat naar de bank. De cassette waar het briefgeld in wordt bewaard, wordt dan meteen vervangen voor een lege. De kluis kan vervolgens alleen geopend worden in het beveiligde RCCS-centrum. Zodra je het ergens anders probeert, ploft de boel vol met inkt en is de inhoud waardeloos.

Honderden verkooppunten

Volgens RCCS vindt 60 procent van de transacties nog met contant geld plaats, wat voor overvallers nog altijd kansen biedt. De smart safe is door RCCS zelf ontwikkeld en kwam vorig jaar op de markt om overvallen moeilijker of zelfs onmogelijk te maken. Dat idee slaat aan, inmiddels zijn op zo’n 500 verkooppunten in Nederland de slimme kluizen in gebruik, waaronder vestigingen van Hampshire Hotels, Primera, Praxis, groentespecialist De Goudreinet, vestigingen van Esso en Tamoil, stadsmarkt Landmarkt, kledingwinkels van Zara en bakkerijen van Roderijs.

België en Zuid-Europa

Inmiddels kijkt RCCS ook over de landsgrenzen, aldus CEO Fred Rensenbrink: “De uitrol van de Smart Safe door Nederland verloopt zo succesvol, dat expansie naar het buitenland een logische volgende stap is. België en Zuid-Europa volgen als eerste.” En om dat mogelijk te maken is groeigeld nodig, wat in dit geval afkomstig is van 5Square.

5Square

De Larense participatiemaatschappij 5square richt zich voornamelijk op Nederlandse ondernemingen en vervult een actieve aandeelhoudersrol waarbij ‘gezamenlijk ondernemen’ de boventoon voert. Zo werden ze eerder al partner van touroperator Corendon en schoenmaker Greve. Over het algemeen doet 5Square naar eigen zeggen investeringen tot 10 miljoen euro, in ruil voor ‘een substantieel minderheidsbelang’. Het is aan te nemen dat de ‘enkele’ miljoenen voor RCCS dan ook niet boven de 10 uitkomen.

Leave a Reply

*