Nederlandse startup MiniBrew wil van 2016 een bierjaar maken

Nederlandse startup MiniBrew wil van 2016 een bierjaar maken

This article will take you 3 minute(s) to read

Volgens de jongens van MiniBrew moet iedereen in staat zijn om op een toegankelijke manier thuis bier te brouwen. En het is 2016, dus dat moet natuurlijk ook met een app. De vorige keer dat we de makers van het alles-in-éeén bierbrouwsysteem spraken, zaten ze om de tafel met investeerders in San Francisco. Vorige week werden ze genomineerd voor de Sprout Startup van het jaar Award. Hoe gaat het nu met ze?

Investeerder

“We hebben inderdaad een gesprek gehad met een grote investeerder in San Francisco,” aldus mede-oprichter Olivier van Oord. “We waren uitgenodigd om mee te doen aan een acceleratorprogramma voor hardware startups. We zitten echter aan de vooravond van productie, dus voor ons was dat een stap terug in plaats van vooruit. We zouden dan weer een prototype moeten maken, en te veel tijd verliezen.”

Opschaling

Zonde? Wellicht – in ieder geval zijn de oprichters druk in gesprek met andere investeerders om opschaling in 2016 te bewerkstelligen. “Een van die investeerders is een Duits bedrijf, de andere komt uit Hong Kong, die kan ons in de Aziatische markt een  sterke (groei)positie geven. Ondertussen breiden we flink uit, het team groeit en nieuwe smaken worden aan het MiniBrew-team toegevoegd.”

Het zelf doen

Evengoed kan Minibrew terugkijken op een zeer productief en succesvol jaar, met veel financiering (van Angel-investeringen tot crowdfunding) en interesse in hun product. Ze kennen de markt: het vaasje verdwijnt, speciaalbier en microbrouwerijen worden populair.  De interesse naar  bier groeit, dus waarom het dan niet thuis doen op een toegankelijke, moderne manier? “We hebben inmiddels een database van ruim 2200 geïnteresseerde kopers van over de hele wereld verzameld, elke week krijgen we rond de tien aanvragen binnen van liefhebbers over de hele wereld. We gaan hopelijk veel van deze groep enthousiaste bierliefhebbers converteren naar pre-orders.”

Eerste brouwtest

“Wij zijn momenteel bezig vanuit Amsterdam en Utrecht om een kleine serie betamachines te produceren die wij in het begin van 2016 zullen opleveren. Deze serie is verkocht aan enthousiaste brouwerijen, van hele grote internationale tot microbrouwerijen. Met hen gaan we uitgebreide brouwtesten doen. Zodat, indien er hick-ups optreden deze verholpen kunnen worden en aanpassingen gedaan kunnen worden in het ontwerp van de eerste MiniBrew, voordat wij de productie opstarten aan het einde van het eerste kwartaal. De inzichten uit deze testen zijn ook waardevol voor de brouwerijen om hun ingrediëntpakketten te ontwikkelen. Deze worden via de MiniBrew app verkocht en gedistribueerd.

Groei en uitdagingen

Van Oord is vastberaden: de lancering en verkoop van MiniBrew moet in 2016 niet onopgemerkt blijven. “We zijn al begonnen met de voorbereidingen van de campagne en we verwachten dat we in het voorjaar kunnen lanceren. We hebben ook meerdere aanvragen binnen van retailnetwerken, daar staan voor de komende maanden ook gesprekken voor gepland. Natuurlijk hebben aan de ontwikkelingskant nog een aantal uitdagingen staan. Er gaat een Androidversie komen, in het voorjaar zullen we onze eerste “MiniBrew Shop in Office” openen. Hiervoor hebben we tijdens TechCrunch-NewYork het fundament voor gelegd.”