Nederland maakt goede sier met startups die bestanden delen

Nederland maakt goede sier met startups die bestanden delen

This article will take you 3 minute(s) to read

Vorige week signaleerden we al dat startups die het delen van studentenkamers makkelijker maken via het marktplaats-model tot wasdom komen in Nederland. Housinganywhere haalde 1 miljoen dollar op, terwijl Nestpick via Rocket Internet nu toegang krijgt tot de Duitse markt. Deze week is het de beurt aan Nederlandse startups die bestanden delen makkelijker danwel veiliger maken om goede sier te maken voor Nederland: WeTransfer en Quiver.

Grote ronde voor WeTransfer

Allereerst het heetste startup-nieuws van deze week. Een van mijn persoonlijke favoriete Nederlandse startups, WeTransfer, wist een grote financieringsronde binnen te hengelen. Van maar liefst 25 miljoen dollar. Dat is volgens de huidige koers 22 miljoen euro. Geen kattepis, met dien verstande dat WeTransfer altijd gebootstrapt is. Op papier zou de waardering nu tussen 100 en 200 miljoen euro liggen. Niet slecht, voor een ‘startup’ uit 2009. Waarmee we WeTransfer mogen toevoegen aan het lijstje Europese ‘scale-ups’.

Bestanden delen via linkje

Het was al algemeen bekend dat WeTransfer met hun drag-and-drop-systeem om bestanden delen te doen via een linkje (in de mail) al tijden (twee jaar, blijkt nu) winstgevend was. Hun businessmodel is simpel: prachtige wallpaper-advertenties tonen aan bezoekers en gebruikers in het freemium model, prachtige branded pagina’s aanbieden aan betalende gebruikers in het premium-model WeTransfer Plus (10 euro per maand). Dat vinden 25 miljoen actieve maandelijks gebruikers net zo tof als ik, resulterende in 70 miljoen (We)transfers.

Investeerder

Interessanter dan hoe briljant WeTransfer is voor de everyday consumer – zoals ondergetekende – is de investeerder: Highland Capital Europa. Afgaande op de site van het fonds, is dit niet de eerste deelneming in Europa. Waarvan Wooga – een bekende casual gaming startup uit Berlijn – in elk geval de bekendste is. Met een portfolio dat tevens sterk gericht lijkt op entertainment, past WeTransfer als delen-met-vertier-startup in dat plaatje. Met co-founder Nalden, ooit een van Neerlands hipste bloggers, zit het met de kennis van wallpaper-advertising en hoe merken op vernuftige wijze aan je te verbinden, wel snor.

Quiver

founders Quiver

Zondag meldden de oprichters van Quiver in het FD (paywall) dat zij op koers liggen om later dit jaar een Serie-A-ronde van 20 miljoen euro te sluiten, waarbij de helft van het investeringsbedrag al is toegezegd. Hun omzetprognose – 15 miljoen euro in 2015 – is niet mals,maar tekent wel de tomeloze ambitie van co-founders Django Lor (midden),  Yanick Finsy (links) en Eric Schreiber. Hoewel je altijd voorzichtig moet zijn met waarderingen, mikken zij er op een van 200 miljoen euro. En de seed-funding bedroeg tot op heden al 1 miljoen euro, op zich al redelijk uniek voor een Nederlandse startup.

IT-security

Hun oplossing richt zich meer op corporate IT-security, waarbij de belofte is om bestanden veiliger te kunnen delen (‘Quiveren’), of het nu vanuit Word of een cloud-programma is. Geen gedoe meer met VPN en dat soort ongein, dankzij een geolocatie-slotje, een audittrail (wie opent het, wie stuurt het door?) en remote control-functie (this file will autodestruct in five seconds, maar dan anders).

Disrupt de disruptor?

De enorme media-hype rondom de twee snel-schalende bedrijven toont aan dat Nederland een rijpe voedingsbodem is voor startups die het net even anders doen. Een bestaande grote groeimarkt, bestanden delen (in de cloud), krijgt zo een impuls in de hoeken en gaten waar de grote jongens nog niet aan gedacht hebben. Daar valt een interessante les uit te trekken: als een markt in trek is en al reeds disrupted wordt door well-funded spelers, zoals in dit geval Google, Dropbox, Box en Apple, in welke niche van de niche valt de disruptor nog te disrupten?

Fotocredits: WeTransfer en Bram Budel.

(#Disclosure: ik heb advieswerkzaamheden verricht voor Quiver en ik ben een enorme grote #fanboy van WeTransfer)