Nederlands initiatief Startup Stats wijst beste startup-plekken ter wereld aan

Nederlands initiatief Startup Stats wijst beste startup-plekken ter wereld aan

This article will take you 3 minute(s) to read

Met een laptop en een internetverbinding kun je in theorie overal ter wereld een startup beginnen. Dan is het verleidelijk om direct naar een tropisch strand te trekken, maar in de praktijk komt er net iets meer kijken bij het oprichten van een bedrijf in een ander land. Mocht je toch plannen hebben, dan komen de Founded X Startup Stats misschien van pas. Sinds deze week zetten die op een rijtje in welke landen het gemakkelijk is om een startup te beginnen.

Founded in Holland

De Founded X Startup Stats zijn opgesteld door de oprichters van Founded in Holland. Inmiddels telt hub wereldwijde Founded X community zo’n 30 lokale sites waarop bijna 2000 startups vermeld staan. De Founded X Startup Stats gaan niet over afzonderlijke startups, maar geven het startup-klimaat in verschillende landen weer. Zo zijn landen te rangschikken op hoeveel moeite en geld het kost om een bedrijf op te richten, of er startupvisa beschikbaar of nodig zijn, wat kantoorruimte gemiddeld kost en of er eenvoudig funding te krijgen is. Op die manier moet het volgens Founded X gemakkelijk zijn om het perfecte startup-land te vinden.

Underdogs

“Het reizen naar andere landen is zo gemakkelijk tegenwoordig en werken op afstand wordt steeds populairder,” legt oprichter Maarten van der Heuvel uit. “Alleen kan het oprichten van een bedrijfje in een ander land nog een heel gedoe zijn. Dat gaan wij veranderen.” Founded X probeert zich daarmee niet te richten op de ‘ususal suspects’ door meteen naar Londen, Berlijn of Silicon Valley te wijzen, maar probeert juist andere startup-hubs voor het voetlicht te brengen. “De underdogs die de innovatie van morgen ontwikkelen en staan te popelen om deel te nemen in de wereldwijde startup-economie”.

Startup beginnen: waar moet je heen?

Wie een startup wil beginnen kan volgens de statistieken het beste terecht in een van de startup-hubs in Polen, Rusland of India. Wie het zichzelf graag moeilijk maakt, probeert iets op te zetten in Brazilië, de Verenigde Arabische Emiraten of België, dat het met strenge regulering startups niet makkelijk maakt. Nederland krijgt ook een ‘easy’ als het aankomt op het beginnen van een startup. Kleine kanttekening is wel dat het volgens de statistieken moeilijk is om funding te krijgen.

nederland-founded-x-stats

Ook belangrijk

Overigens heeft Founded X goed door dat regels, wetten en funding niet de enige ingrediënten zijn die een land al dan niet aantrekkelijk maken voor startups. Als het op randzaken aankomt blijkt vooral Roemenië, met hubs in Boekarest, Cluj en Timișoara, een goede keuze. Met een gemiddelde internetsnelheid van 62,6 Mbps en een gemiddelde bierprijs van € 0,67 biedt het geen garantie dat je startup een succes wordt, maar zul je je in ieder geval niet snel vervelen.

Crowdsourcen

De Founded X startup stats bieden momenteel gerangschikte informatie over 45 landen over de hele wereld. De makers hebben een excel-bestand online gezet en nodigen gebruikers uit om de statistieken over hun eigen startup-scene verder aan te vullen.