Deze Nederlandse startups willen recruitmentbranche veranderen

Deze Nederlandse startups willen recruitmentbranche veranderen

This article will take you 4 minute(s) to read

Solliciteren gaat al jarenlang hetzelfde. Een vacature met een hippe functietitel, vage functie-omschrijving en een waslijst van platitudes als het gaat om gevraagde vaardigheden. Je schrijft een onpersoonlijke standaardsollicitatiebrief waarin je jezelf niet goed kan verkopen, maar waarin je louter opsomt wat in de vacature van je gevraagd wordt. Vooral in het huidige digitale tijdperk waarin alles beter, sneller en efficiënter wordt, zijn sollicitaties een interessante niche voor start-ups. 

Interessante niche

Cijfers laten zien dat meer dan de helft van jongeren via hun smartphone naar een nieuwe baan zoekt en solliciteert. Grote spelers zoals Linkedin en Monster maken al gebruik van sollicitatiemogelijkheden via hun eigen app. Hoewel de Monsterapp je naast vacatures ook kledingadvies en interview-oefenvragen geeft, zijn deze apps uiteindelijk uitgeklede versies van de oorspronkelijke website. Met andere woorden: apps die volledig zijn bedoeld voor mobiele functionaliteit en het sollicitatieproces vernieuwen, is nog behoorlijk wat ruimte voor.

Connectar

Precies wat de Rotterdamse startup Connectar wil gaan doen: een begrip worden bij werkgevers en werkzoekenden als het gaat om mobiel solliciteren. De startup wil eind deze maand live gaan met hun app die volledig gemaakt is voor de smartphone. Je kunt je cv en andere documenten bijvoorbeeld gemakkelijk uploaden en veel gerichter zoeken naar geschikte banen door bijvoorbeeld te zoeken op vaardigheden in plaats van functietitel of standplaats. Ook de werkgever heeft meer houvast als het gaat om het vacatureaanbod; die kan het bereik ervan regelen en inzien en een vacature pauzeren als er genoeg interessante sollicities binnen zijn.

Tinder voor werkzoekenden

Hoewel Connectar specifiek gemaakt is voor de smartphone, is de aanpak nog redelijk klassiek. Startup Cocoon van Martijn Frusch (onderdeel van de accelerator Rockstart en gaat deze zomer live) doet het iets anders; hij omschrijft zijn app als een Tinder voor werkzoekenden, waar op basis van gedeelde waarden en interesses een match wordt gemaakt in plaats van uitsluitend vaardigheden en competenties.

CV’s doorspitten

Hoe dat werkt? Werkzoekenden en bedrijven zien net als bij Tinder elkaars profielen en kijken op basis daarvoor of er interesse is. Daaruit volgt een ontmoeting en (hopelijk) een samenwerking. Frusch: “Je ziet dat die hedendaagse recruiters alleen maar bezig zijn met CV’s door  te spitten en te kijken of iemand qua vaardigheden, opleiding en arbeidsverleden voldoet aan een bepaalde vacature. In onze visie gaat een match juist om die dingen die normale skills te buiten gaan. De waarden, normen, de bedrijfscultuur en de sfeer op de werkvloer zijn veel belangrijker.” 

Startmonday

Nog een andere speler is StartMonday, die meer inspeelt op de eisen en wensen aan de bedrijfskant in plaats van de kandidaat. Efficiëntie en eerste indrukken spelen in hun app de hoofdrol; geen cv of motivatiebrief dus, maar een korte videoboodschap van vijftien seconden die de kandidaat zelf op zijn smartphone opneemt en doorstuurt naar het bedrijf in kwestie. Het bedrijf reviewt de inkomende video-solliciaties vanaf een desktop of mobiel apparaat.

Solliciteren via Whatsapp

Die aanpak lijkt enigszins op die van Young Capital, de recruiter die onlangs solliciteren via Whatapp lanceerde. Kandidaten konden via Whatsapp een videobericht naar recruiters sturen om hun enthousiasme en persoonlijkheid snel duidelijk te maken. Niet een geheel nieuw idee van Startmonday dus, maar het gebruik van een eigen platform is een stuk legitiemer en professioneler.

Meerwaarde

De vraag is of het solliciteren via een app of video uiteindelijk een duidelijke meerwaarde krijgt. Het krijgen van een eerste indruk is interessant en belangrijk, maar is dat het belangrijkste? Met andere woorden: is die ietwat ongemakkelijke en stille programmeur wellicht op papier geen betere kandidaat dan de vlotte, welbespraakte hipster die het perfecte filmpje oefent en schiet?

Top image: Deposit Photos/Dashmote