Waarom ‘unicorn’ Nextdoor internationale uitbreiding begint in Nederland

Waarom ‘unicorn’ Nextdoor internationale uitbreiding begint in Nederland

This article will take you 2 minute(s) to read

Groot en goed nieuws voor de Nederlandse startupscene: vanaf vandaag is de buurtapp Nextdoor na een besloten pilotperiode gratis beschikbaar in heel Nederland. De Amerikaanse ‘unicorn‘ uit Silicon Valley (met inmiddels meer dan 200 miljoen dollar aan funding) koos Nederland als eerste land voor internationale uitbreiding. En daar is genoeg reden voor. 

Allemaal alliteraties

“Met besloten buurtapp bouwen buren aan betere buurten,” zo luidt de Nederlandse slogan van de app. De prijs voor langste alliteratie is in ieder geval binnen. Serieuzer: het idee achter de app is slim en handig – via het laagdrempelige buurtcommunicatieplatform kunnen buren eenvoudig met elkaar contact onderhouden over alles wat er in de buurt gebeurt. 

Hamer

Dat kan gaan over buurtborrels en de staat van het voetbalveldje in de wijk, het uitlenen van een hamer maar ook over serieuze kwesties zoals overlast en inbraak. “We organiseren onze sociale en zakelijke netwerken al een tijdje online. Nu is er ook een makkelijke en veilige manier om lokaal te communiceren met de buurman of buurvrouw op de hoek,” aldus Tamar van de Paal, country manager van Nextdoor.

Nederland?

Vier jaar geleden ging Nextdoor in Amerika van start. Nu zijn daar al bijna honderdduizend buurten actief op Nextdoor, die door zijn laatste, Series D, fundingronde van 110 miljoen dollar is uitgegroeid tot de unicorn-status. De vraag die luidt is: waarom Nederland? Dat heeft volgens Neelie Kroes drie belangrijke oorzaken: “Nederlanders staan open voor nieuwe technologie, wij spreken onze talen en bovendien zijn wij wereldkampioen sociaal-netwerken. Wij vormen daarmee een uitstekend testbed voor internationale bedrijven die willen uitbreiden naar Europa.”

Sociaal verbonden

Volgens Nirav Tolia, opperbaas van Nextdoor, is Nederland de ideale eerste internationale stap omdat Nederland bekendstaat om zijn sterk sociaal verbonden buurten. We don’t even have Canada yet, which would have been a perfectly reasonable country to launch,”  zei Tolia nog in een interview in Fortune. “But we said, let’s pick a country that is right for Nextdoor. […] The Dutch care deeply about a sense of belonging and togetherness and are engaged in their communities.

Cijfers

De cijfers uit de testperiode laten zien dat Tolia de Nederlanders inmiddels goed kent. In vergelijking met Amerikaanse gebruikers geven Nederlanders ongeveer tien keer zoveel spullen gratis weg per buurt. Ook organiseren ze 8,5 keer zoveel bijeenkomsten en feestjes. 

Een schilderijtje op te hangen maar geen hamer? Klagen over de hondendrollen op de stoep? De app is vanaf vandaag gratis te downloaden voor Android en iPhone. Eerst uitproberen voordat je die waardevolle mb’s verbruikt? Bekijk dan hier een demo-omgeving van de app.