Tranen over de wangen, #NLTech viert 1 april

Tranen over de wangen, #NLTech viert 1 april

This article will take you 5 minute(s) to read

Tranen met tuiten. Nee, van het lachen hoor. Echt waar, heus. 1 April leeft als nooit tevoren. Dat bleek uit de ene na de andere bekendmaking, persbericht of facebookpost van Nederlandse techbedrijven. We zetten de grappen en grollen even op een rijtje, mede met dank aan de Young Creators die alles netjes hebben bijgehouden in de loop van de dag.

Google Nederland

Google Nederland zal niemand in de maling genomen hebben met hun presentatie van een zelfrijdende fiets. Maar het is wel zo’n idee waarvan je hoopt dat VANMOOF er ooit aan toekomt. Ook op de uitvoering van het idee valt niets aan te merken. Ze hebben zelfs locoburgemeester Kajsa Ollongren zover gekregen om het idee van commentaar te voorzien: “De zelfrijdende fiets kan de economie echt stimuleren!” Ja, kikker in je bil.

BUX

Fintech startup BUX gaat naar de beurs, zo maakt founder Nick Bortot bekend op Amerikaanse nieuwszender CNBC: “De beursgang biedt onze gebruikers eindelijk de mogelijkheid om aandelen BUX te bemachtigen. Dit is al een tijdje de wens van onze trouwe aanhangers en aan die wens kunnen we binnenkort tegemoet komen.” Bortot zelf bespreekt ook gelijk de ambitie om naar Mars te vliegen. Geen idee of dat ook onderdeel van de grap is, maar goede reis gewenst.

Tele 2

Telefonie provider Tele2 heeft tijdens de vrijmibo een handige app bedacht: SmartSense. Die waarschuwt smartphonegebruikers op straat wanneer ze ergens tegen aan dreigen te lopen tijdens het gebruik van hun telefoon. ‘Because you can’, zo luidt de onderbouwing. Niets tegenin te brengen.

Flitsmeister

Flitsmeister grapt dat het een flitsverzekering begint, zo was hier al te lezen. Prima grap, ware het niet dat er eerder partijen in Nederland zijn geweest die dat bloedserieus op poten hebben gezet….en vervolgens hebben gefaald.

Coolblue

Eentje waar wel mensen met boten en suiker in gingen, waren de mini-magazijns van Coolblue. Die hadden als idee om hun opslag te outsourcen naar de huiskamers van hun klanten. Zo zouden ze een levertijd van 30 minuten kunnen garanderen. Klanten die meededen, zouden korting krijgen. Dat hoef je maar één keer te vertellen, dus de aanmeldingen stroomden binnen. Het bleek een 1 aprilgrap, maar dan wel zo ééntje waar misschien meer in zit.

Oriental Green House

Oriental Green House wil ons doen laten geloven dat ze eten gaan bezorgen met een drone. Daar kunnen ze wel grappen over maken, maar ondertussen heeft Amazon al serieuze plannen en wordt in Amsterdam Noord je koffie per drone geserveerd. Dit is dus ongeveer hetzelfde als dat je grapt dat je eten gaat bezorgen per scooter.

BoekUwZending

Over bezorgen gesproken, eerder vandaag meldden we al dat startup BoekUwZending gaat bezorgen met een zelfrijdende bestelbus. Hoe het is afgelopen met de professor/stockfotomodel die tijdens de presentatie achter het stuur kroop, is niet bekend. We hopen op het beste.

Ditzo

BoekUwZending deed overigens moeilijk met een zelfrijdende auto die was ontwikkeld door allerlei Universiteiten. Nergens voor nodig als we verzekeraar Ditzo moeten geloven. Die stuurt de software gewoon op. USB-stickje in de post, even je auto updaten, en het ding stuurt helemaal zelf de weg op.

Essent

Binnenkort beschikbaar: de Zekerladen helm van Essent. Met een zonnepaneel en een snoertje om je telefoon of ander apparaat te verbinden. Ga buiten staan, zoek de zon op, plug je gadget in en klaar ben je. Wat mij betreft zou de mvp toch ook houders voor bierblikjes moeten bevatten.

Mitsubishi

Doemscenario: je staat in de lift, moet naar de wc en dan…blijft de lift vastzitten. Vrees niet langer, Mitsubishi heeft de oplossing. Zij rusten binnenkort de eerste Nederlandse lift uit met toilet. Het idee is overgewaaid uit Japan, zo claimen ze. Of dat ook een grap is, durven we niet met zekerheid te zeggen. Vanaf nu is het doemscenario in ieder geval: je staat in de lift, moet naar de wc, hij blijft vastzitten….maar staat verder vol met andere mensen. Dank, Mitsubishi!

MediaMarkt

Bij de Mediamarkt in Nederland kun je jouw kinderen een RFID-chip in laten brengen. Zo zou je ze nooit meer kwijt moeten raken. Welkom bij het internet of things, kleine Puk. Ik zie waar je uithangt.

Bosch

Stofzuigen is een rottaakje, helemaal als je kind er ook nog eens van slag van raakt. En volgens Bosch is dat laatste een serieus probleem. Daarom bieden ze nu gehaakte stofzuigerhoezen die het apparaat omtoveren tot vrolijk dier. Misschien kunnen de kinderen dan zelf ook eens gaan stofzuigen? Zou helemaal ideaal zijn. Doe er maar twee dan.

Tilaa

Nog zo eentje waarvan je denkt: “Waarom maak je hier grappen over? Máák het gewoon echt!” Cloud-hosting provider Tilaa biedt AaaS; Afschepen as a Service. Zodra je een telemarketeer aan de lijn krijgt, kun je die doorverbinden naar hun dienst, zij schepen ‘m voor je af.

Bunq

De oranje ING Leeuw is klaar met zijn corporate leventje en zit helemaal in de startup-vibe. Dus stapt hij over naar fintech startup Bunq. “Maandag lekker op mijn sneakers naar mijn werk, heerlijk”, zo verzucht de koning van de jungle. ING heeft een vacature vrij.