Deze Bossche startup gaat het gevecht aan met voedselverspilling

Deze Bossche startup gaat het gevecht aan met voedselverspilling

This article will take you 3 minute(s) to read

Te veel rijst gekookt of onzeker over de versheid van dat pak melk in de koelkast? Grote kans dat het in de vuilnisbak belandt. We doen het allemaal en we doen het te vaak: een derde van al het geproduceerde voedsel ter wereld belandt in de afvalbak. Nederlandse supermarkten gooien jaarlijks voor honderden miljoenen aan eten weg. Zonde, aldus August de Vocht, oprichter van de startup NoFoodWasted uit ‘s-Hertogenbosch.  

NoFoodWasted logo

NoFoodWasted

Volgens De Vocht van NoFoodWasted is er wel de nodige bewustwording over voedselverspilling, ook in de politiek, maar te weinig actie. Zijn startup moet daar (voorzichtig) verandering in gaan brengen. De Vocht ontwikkelde Afgeprijsd (iPhone en Android), een app waarmee je als consument eenvoudig kunt zien waar in de buurt afgeprijsde producten verkocht worden die tegen de houdbaarheidsdatum lopen. Minder verspillen, meer besparen en innovatief denken dus.

Investering

Onlangs haalde De Vocht in de eerste investeringsronde 350.000 euro binnen, onder andere van de gemeente ‘s-Hertogenbosch, die De Vocht kantoorruimte geeft in startupcentrum De Jamfabriek. “Het plan is om Afgeprijsd binnen één jaar bij 300 supermarkten te introduceren, binnen twee jaar in België en Duitsland actief te zijn en binnen drie jaar in 2800 Europese winkels gebruikt te worden”, aldus De Vocht.

Afgeprijsd

Supermarkten

De Vocht is niet de enige die oplossingen probeert te vinden tegen voedselverspilling. Zo werd vorig jaar in het Franse parlement unaniem gestemd voor een wet die het Franse supermarkten verbiedt om voedsel dat over datum is zo maar weg te gooien. In plaats daarvan moet het gedoneerd worden aan een goed doel, voedselbank of verwerkt worden tot dierenvoedsel of compost.

Kritisch

De Vocht is kritisch over deze wet. “Ieder initiatief tegen voedselverspilling is natuurlijk goed, maar wij zoeken meer naar oplossingen om het probleem te voorkomen. Het is goed dat ze eten dat ondanks hun verlopen houdbaarheidsdatum nog prima te eten is doneren aan de voedselbank, maar het moet niet van boven worden opgelegd,” aldus De Vocht. “De oplossing die wij aanbieden draait de aanpak om: er wordt uiteindelijk als het goed is beter en efficiënter ingekocht, en consumenten kopen de producten zelf voordat ze uit het schap (moeten) worden gehaald om richting de voedselbank te gaan.”

NoFoodWasted Banner2

Ambitie

Voorlopig richt De Vocht zich volledig op de ontwikkeling van Afgeprijsd. “Maar we brengen wel allerlei technieken uit die supermarkten en consumenten helpen om samen iets te doen tegen voedselverspilling. Denk hierbij aan Narrowcasting-schermen, beacons en lokale kassakoppelingen die momenteel allemaal getest worden in supermarkten in Nederland. Maar we kijken ook naar connected devices zoals koelkasten en prullenbakken.” Het doel is om volgend jaar naar België, Duitsland, Engeland en Frankrijk te gaan. De Vocht is in ieder geval zelfverzekerd: “Onze oplossing werkt, dat hebben de testen vorig jaar bewezen en de markt is er klaar voor!”