NS en ANWB op zoek naar talentvolle startups in mobiliteitssector

NS en ANWB op zoek naar talentvolle startups in mobiliteitssector

This article will take you 2 minute(s) to read

De NS en de ANWB gaan samen investeren in startups met slimme oplossingen voor mobiliteitsvraagstukken in Nederland. Dat is niet verwonderlijk: juist in de mobiliteitssector gebeurt en verandert er tegenwoordig ontzettend veel. Reizen, of je dat nou in je auto, taxi of met het openbaar vervoer doet, is veel meer geworden dan jezelf simpelweg verplaatsen van punt A naar B. We delen vervoersmiddelen, willen on-demand mobiliteit en gebruiken onze smartphone voor, tijdens en na het reizen intensiever dan ooit.

Innovatiekracht

En een sector waarin veel gebeurt, is een sector met mogelijkheden en uitdagingen. Vooral (we zijn immers een blog over startups) op het technologische vlak. Genoeg mensen met een goed idee, een oplossing voor een probleem of een visie dat het beter kan. En waar startups zijn, zijn corporaties die van die innovatiekracht willen meesnoepen.

Corporates en incubators

Samen met de incubators YES!Delft en UtrechtInc organiseren de NS en ANWB op 18 februari het Smart Mobility Pitch Event. Van early stage tot market ready: iedere startup mag meedoen. De prijs: een netwerklunch met Roger van Boxtel of Frits van Brugger, de mannen achter NS en respectievelijk ANWB. Met andere woorden: mensen met wie je als beginnend ondernemer graag aan tafel zit. De ANWB en NS hopen dat er uiteindelijk een samenwerking uit voortvloeit, in de vorm van een partnership, financiering of launching customer.

Innovatiefonds

De NS startte onlangs het NS Innovatiefonds (vijf miljoen euro, looptijd zes jaar) om investeringen in startups mogelijk te maken.  “Wij geloven in de kracht van startende ondernemers om reizen aangenamer te maken. Deelnemers aan het Smart Mobility Pitch Event kunnen van het fonds gebruik maken als ze daarmee nieuwe slimme oplossingen voor onze reizigers van de grond krijgen,” aldus Van Boxtel.

Ontwikkeling

We zijn erg benieuwd naar de startups die aan de pitch mee gaan doen, en meer nog naar de samenwerkingen die daar wellicht uit zullen ontspruiten. Wat in ieder geval vaststaat is dat het nieuws te zien is als onderdeel van een grotere ontwikkeling: de toenadering tussen corporates en startups, waar het er bijna op gaat lijken dat corporates hun onderzoek naar innovatie uitbesteden bij startups. Organiseer een pitch of evenement, en beginnende ondernemers met goede, vruchtbare ideeën komen er razendsnel op af. En dat is ook logisch; het biedt kansen en een voet tussen de deur.

Inschrijven kan tot 28 januari, 2016 via www.yesdelft.nl/smpe

Leave a Reply

*