Oeps: holt het e-commerce startupklimaat in Nederland achteruit?

Oeps: holt het e-commerce startupklimaat in Nederland achteruit?

This article will take you 2 minute(s) to read

Wie dacht dat Nederland wel een prima land was om een startup te beginnen: think again. Drie onderzoekers uit de VS hebben voor vijftig landen vergeleken hoe het klimaat voor e-commerce en digitale innovatie zich in vijf jaar tijd heeft ontwikkeld. Nederland scoort het allerslechtst.

Stormachtig

Opkomende landen als China, India, Brazilië, Maleisië en Zuid-Afrika hebben een stormachtige ontwikkeling doorgemaakt, blijkt uit het onderzoek. En Nederland? Wij staan in precies de hoek van de grafiek waar je niet wilt staan: die met de landen die snel achteruitgaan. Van die landen gaat Nederland ook nog eens het snelst de verkeerde kant op.

tulpen

Singapore

Om dat te verklaren maken de onderzoekers – verbonden aan Tufts University in de Amerikaanse staat Massachusetts – een vergelijking tussen Nederland en Singapore. Allebei klein, welvarend, dichtbevolkt, hoogontwikkeld – én allebei in de top tien van meest ‘gedigitaliseerde’ landen. Nu nog wel. Want waar de digitale infrastructuur van Singapore in de onderzochte periode is verbeterd dankzij investeringen van overheid en bedrijfsleven, is die van Nederland achteruit geknald. Dat betekent logischerwijs ook een verslechterd startupklimaat.

Stagnerende vraag

‘Door de bezuinigingsmaatregelen die de regering vanaf eind 2010 heeft doorgevoerd zijn de investeringen in delen van het digitale ecosysteem afgenomen’, schrijven de onderzoekers. ‘De stagnerende en soms dalende consumentenvraag heeft investeerders ertoe aangezet op zoek te gaan naar aantrekkelijker gebieden.’ Voor andere Noord-Europese landen geldt hetzelfde, maar in mindere mate.

Trajectory Chart 2013 1280x930

Rocket

De oplossing, volgens de auteurs: meer investeren in innovatie. En op zoek gaan naar markten in het buitenland. Niet voor niets is de Duitse startupfabriek Rocket Internet volop actief in die delen van de wereld waar de komende jaren de grootste groei in e-commerce te verwachten is: Azië, het Midden-Oosten en Afrika.

Immigranten

De onderzoekers hebben ook nog een aanbeveling die politiek een tikje gevoelig ligt: de negatieve effecten van de vergrijzing moet Nederland aanpakken door immigratie te stimuleren. ‘Het aantrekken van getalenteerde, jonge immigranten kan helpen om de innovatie snel weer aan te jagen.’