Online supermarkt Picnic nieuwste toevoeging aan serie on demand startups

Online supermarkt Picnic nieuwste toevoeging aan serie on demand startups

This article will take you 3 minute(s) to read

Schreven we laatst nog dat we de ene na de ander on demand startup in Nederland spotten, sinds vandaag kunnen we er daar nog eentje bij optellen. Picnic is een supermarkt die alleen online werkt. De boodschappen zijn te bestellen via een app en worden thuis bezorgd. Picnic draait momenteel een pilot in een paar wijken in Amersfoort.

Mobiel boodschappen

De online supermark Picnic verkoopt boodschappen vanuit een mobiele app, en bezorgt ze vervolgens op een gewenst moment thuis. Klanten sjokken niet meer met een mandje door de gangpaden, maar swipen op hun smartphone of tablet vanaf de bank door het aanbod. Voor het afrekenen hoeven ze niet in de rij te staan bij de kassa, ook dat gaat direct van hun boodschappen alleen maar de deur open te doen en de boodschappen in ontvangst te nemen. De rest is al geregeld.

Twee on demand stromingen

Als on demand startup onderscheidt Picnic zich daarmee van de twee stromingen in de Nederlandse on demand wereld. Doorgaans richten nieuwe startups zich óf op het verbeteren van bestaande bezorg-processen zoals Redjepakketje en Packatch doen, Of juist op het toegankelijk maken van verzending voor bedrijven, zoals Fadello en Pakketmail. Picnic doet een beetje van beide.

Geen bezorgkosten

Zo claimt het de eerste partij te zijn die het laten bezorgen van boodschappen serieus neemt. Bestaande oplossingen om booschappen aan huis te bezorgen, brengen daarvoor extra kosten in rekening. Een tientje bezorgkosten voor een aankoop van een paar honderd euro is prima te verteren. Maar voor een half gesneden wit is dat stevig. Picnic claimt ‘gratis’ thuisbezorging. In dit geval: achteraf geen kosten om je booschappen aan de deur te krijgen.

Geen fysieke winkels

Picnic is echter géén bezorgdienst voor een bestaande supermarkt. Het is een supermarkt die alleen maar online bestaat. Omdat de startup geen fysieke winkels heeft, met alle kosten van dien, kunnen ze bezorgen tegen normale prijzen. Voor de inkoop van de goederen hebben ze een inkooppartner gevonden in supermarktketen Boni.

picnic-app

Soort SRV-wagens

Daarnaast heeft Picnic een nieuwe distributiemethode ontwikkeld om zo min mogelijk tussenschakels in het proces te hebben. Met een team van 30 specialisten hebben ze er drie jaar lang aan gewerkt. De uitkomst heeft wel wat weg van de SRV-man die vroeger door de wijken reed. Er is begonnen met een pilot in enkele wijken in Amersfoort. Daar rijden enkele elektrische bestelbusjes van Picnic rondjes. Klanten kunnen bij het bestellen van de boodschappen, via de Android of iPhone app, aangeven op welke rit hun spullen moeten zitten. Op die manier is nauwkeurig aan te geven wanneer de spullen bezorgd worden.

Pilot in Amersfoort

Amersfoort is nog maar het begin en dit is nog maar een soft launch. In september zal de dienst officieel gepresenteerd worden. Vanaf dan moeten ook snel andere steden worden toegevoegd.

Ervaren ondernemers

Picnic is een initiatief van vier ondernemers. Internetondernemers Joris Beckers en Frederik Nieuwenhuys waren de eigenaren van Fredhopper, de ontwikkelaar van personalisatiesoftware voor webwinkels. Bas Verheijen is voormalig marketing-directeur van Albert Heijn en C1000. Serie-ondernemer Michiel Muller stond eerder aan de wieg van de onbemande tankstations Tango en ANWB-concurrent Route Mobiel. De app van Picnic is al te downloaden voor Android en iOS, maar als je niet in een van de Amersfoortse pilot-wijken woont, is er vooralsnog weinig te zien. Wel kun je je inschrijven om een seintje te krijgen als Picnic bij jou in de buurt komt rijden.