Parkeer-startup Mobypark begint samenwerking met ANWB

Parkeer-startup Mobypark begint samenwerking met ANWB

This article will take you 3 minute(s) to read

Amsterdamse parkeer-startup Mobypark gaat een uitgebreide samenwerking aan met de ANWB. De toeristenbond maakt in zijn apps en online routeplanner gebruik van het platform van de startup. Hierdoor kunnen miljoenen leden via de ANWB in grote steden parkeerplaatsen reserveren en gemakkelijk vinden.

Meer parkeerplaatsen

Mobypark presenteert zichzelf als de ‘AirBNB voor parkeerplaatsen’. Particulieren en bedrijven die zelf een parkeerplaats tot de beschikking hebben, maar die niet constant in gebruik hebben, kunnen zich aanmelden bij de startup. Via Mobypark kunnen ze dan anderen laten parkeren op hun plek, op het moment dat ze ‘m zelf niet nodig hebben. Voordeel voor automobilisten is dat hiermee een flink aantal parkeerplekken die anders niet beschikbaar zouden zijn, nu ook gemakkelijk zijn te vinden. Volgens de startup wordt hiermee 60% van de totale parkeergelegenheid in steden ontsloten die anders onbenut zou blijven.

mobypark-baarsjes

ANWB app en routeplanner

Door de samenwerking met de ANWB, wordt het bereik van de doelgroep van Mobypark in één klap flink veel groter. Het parkeeraanbod van Mobypark wordt nu ook beschikbaar via de ANWB-app ‘Onderweg‘ en in de online routeplanner van de ANWB. Leden van de toeristenbond kunnen zo eenvoudig vooraf parkeerruimte reserveren en krijgen ook nog een korting op het parkeertarief.

Goede cijfers voor ANWB

Waarom de Amsterdamse startup hier blij mee is, is vrij gemakkelijk af te leiden uit de cijfers. Zelf claimde het vorige maand 17.000 gebruikers in 16 Europese steden. Nu wordt hun platform ook beschikbaar gemaakt voor de gebruikers van de ANWB app, die 1,3 miljoen keer gedownload is. Per maand wordt de app zo’n 2 miljoen keer gebruikt voor Verkeer, Parkeren en Tanken. Inmiddels betalen ruim 200.000 ANWB-leden via hun mobiele telefoon hun parkeergeld via ANWB Parkeren. De routeplanner van ANWB wordt elke maand door 4 miljoen unieke bezoekers bezocht. Je kunt slechtere partners treffen.

Stress en vervuiling

Dat beaamt ook mede-oprichter Manuel Cayre: “We zijn erg trots op de samenwerking met ANWB. Naast onze eigen app en website kunnen we onze plekken nu ook beschikbaar stellen aan de ruim 4 miljoen leden van de ANWB en komen we dichter bij ons doel om steden schoner en leefbaarder te maken.” Volgens de startup wordt er gemiddeld 20 minuten per reis verspild aan het zoeken van een parkeerplaats in grote steden. Alleen in Amsterdam wordt daardoor 50.000 kilometer per dag extra gereden. Met alle stress, vertragingen en milieuvervuiling van dien. Dat moet beter, aldus de in Amsterdam en Parijs gevestigde startup.

Crowdfunding op OnePlanetCrowd

Wellicht geeft de samenwerking de lopende crowdfundcampagne van Mobypark ook een stevig zetje in de rug. De campagne op OnePlanetCrowd loopt bijna een maand, maar het ultieme doel van een half miljoen euro is nog ver weg. Momenteel is er €81.000 binnen, wat in de buurt komt van het eerste doel van €100.000. Dit stelt de startup in staat een marketing campagne te beginnen om nieuwe parkeerplaatsen te werven, via social media automobilisten aan te spreken en om een API te ontwikkelen om met andere partners te connecten.

In december beschikbaar

Mobypark kreeg eerder al €600.000 seedfunding nadat ze StartupBootcamp succesvol hadden doorlopen. Begin dit jaar won de startup een Automotive Innovation Award. De uitrol van de Mobypark-functies in de ANWB-apps laat nog wel even op zich wachten. In december zullen de parkeerplaatsen pas zichtbaar zijn op de ANWB-routeplanner en de Onderweg-app.

Foto boven: Mobypark founders Yoann Benhacoun en Manuel Cayre

Leave a Reply

*