Zo maakt Printr het 3D-printen voor iedereen gemakkelijk

Zo maakt Printr het 3D-printen voor iedereen gemakkelijk

This article will take you 5 minute(s) to read

Met de wereldfaam van 3D Hubs staat Nederland stevig op de kaart als voorloper in de de wereld van de 3D-printers. Als het aan de Amsterdamse startup Printr ligt, zijn zij binnenkort ook prominent in beeld. Het bedrijf heeft software ontwikkeld die het 3D-printen voor iedereen bereikbaar en ‘foolproof’ moet maken.

Missie Printr

Belangrijkste deel van de missie van Printr is de gebruiksvriendelijke software die ze leveren voor het maken en afdrukken van 3D-modellen. Daarnaast levert de startup ‘The Element’: hardware die bestaande 3D-printers wifi-enabled maakt, en ook geschikt voor de Printr-software. De Kickstarter-campagne daarvoor werd niet gefund, maar bij Printr geven ze niet op en bieden alsnog de mogelijkheid te pre-orderen. Printr werd in 2014 geselecteerd voor Startupbootcamp en pitch nu op Social Media Club Amsterdam. Ook Silicon Canals overhandigt de mic aan Printr.

Hoe heet je, wat is je leeftijd en achtergrond en is dit je eerste startup?

Mijn naam is Douwe Bart Mulder, ik ben 24 jaar. Van kinds af aan ben ik geïnteresseerd in technologie. Op de middelbare school verkocht ik mijn zelf ontworpen hardware online. Ik heb Creative Technology gestudeerd aan de Universiteit Twente. Naast mijn studie werkte ik bij ID4Motion als lead software developer. Ik heb hier de mogelijkheid gekregen om mee te werken aan het dashboard van de supercar van W-motors. Die is trouwens nu te zien in de film Fast & Furious 7. Ik heb eerder een bedrijfje in bitcoins gehad, een bitcoinautomaat die cash omzette in bitcoins, en het bedrijf Q3D, de voorloper van Printr.

Hoe heet je startup? Welk probleem lost jouw startup op?

Printr is een startup die software maakt voor 3D-printers. We hebben een besturingssysteem ontwikkeld dat het hele proces van idee naar 3D-geprint object vereenvoudigt. Als je een 3D-printer koopt, moet je minimaal vier verschillende programma’s downloaden en installeren om de printer iets uit te laten printen, en daarbij moet je 50 tot 60 instellingen precies juist zetten om tot een perfecte print te komen. Onze software verstopt deze ingewikkelde instellingen in de achtergrond, zodat de gebruiker nog maar op één knop hoeft te drukken: een printknop, zoals je ook doet voor het printen van je documenten in 2D.

Wat hoop je te leren bij Social Media Club Amsterdam?

Ik hoop nieuwe contacten op te doen tijdens het evenement van Social Media Club Amsterdam en mensen enthousiast te maken over 3D-printen en de mogelijkheden hiervan.

Hoe zorgen jullie voor groei?

Dit doen we op twee manieren. De eerste is door meer fabrikanten van 3D-printers aan ons te binden en onze software te integreren in de nieuwe generatie 3D-printers. Daarnaast helpen we de fabrikanten die onze software integreren om hun 3D-printers te verkopen aan een breder publiek: hun producten worden gebruikevriendelijker, met een gemakkelijker interface.

Wat heb je nog nodig om te groeien?

Met een investering hopen we te groeien en daardoor meer developers aan te trekken waardoor we een boost in de ontwikkeling van de technologie krijgen.

printr-software

Welke les heb je geleerd tijdens het proces?

De lessen die we hebben geleerd zijn ontelbaar. Elke dag ben je bezig met iets nieuws, of moet je anticiperen op een situatie die toch anders is dan van te voren ingeschat. Het ‘startup-leven’ is op zichzelf een bron van inspiratie en lessen. Om er toch een uit te pikken denk ik dat de grootste is dat zaken altijd langzamer lopen dan je hoopt of begroot. De tijd tot een investering is toch groter, productie loopt vertraging op, er sluipt een bug in een deel van de software waardoor je een deadline mist.

Wanneer verwacht je jouw eerste milestone te bereiken en hoe gaat deze eruit zien?

Onze eerste milestone is het uitleveren van The Element. We hebben nu een hele hoop preorders vanuit de hele wereld via de website. De verwachting is dat we de eerste batch in juli 2015 kunnen verschepen.

Met welke problemen heb je nu nog te kampen?

3D-printing is een jonge industrie, zeker op consumentenniveau. Waar we momenteel tegenaan lopen is dat er elke dag mogelijke concurrenten opduiken. Het bouwen van een product voor een jonge markt en de concurrenten voorblijven is de grootste uitdaging.

Wanneer heb je een vervolginvestering nodig en hoe groot moet deze zijn?

In juni willen we een vervolginvesteringsronde doen waarbij we een miljoen euro willen ophalen.

Waar staat jouw startup over vijf jaar?

De visie voor 2020 is dat we gevestigd zijn als dé softwareleverancier voor 3D-printerfabrikanten. Ook zal Printr-technologie worden ingezet om 3D-printen in de ruimte te gebruiken. En Ikea is dan onze grootste leverancier in printbare modellen voor meubels die thuis geprint kunnen worden. Ambitie moet er zijn, tenslotte!

Disclosure: Silicon Canals is mediapartner van Social Media Club Amsterdam, dat ooit is opgericht door onze founder Remco Janssen

Leave a Reply

*