Eindhovense startup Sendcloud scoort 2 miljoen voor Europese uitrol

Eindhovense startup Sendcloud scoort 2 miljoen voor Europese uitrol

This article will take you 3 minute(s) to read

Sendcloud is typisch zo’n startup van jonge gasten die uit een accelerator (Startupbootcamp) is gerold en daarna echt gas is gaan geven. De Eindhovenaren haalden vorig jaar al bijna zeven ton op bij wijlen Sanoma Ventures, nu zijn TIIN Capital en de Brabantse Ontwikkelingsmaatschappij (BOM) aan boord gekomen voor de Series A met 2 miljoen euro. Minder dan de gehoopte 3 tot 5 miljoen, maar nog steeds netjes. Het online verzendplatform gebouwd voor webwinkels gaat daarmee schalen in Europa door daar een sterk verzendnetwerk te bouwen.

Retourneren via Sendcloud

Door het combineren van vervoerders in diverse Europese landen en gebruik te maken van de kracht van meerdere webwinkels in één online platform, denkt Sendcloud de oplossing in handen te hebben. “Wij gaan allereerst één Europees netwerk maken van bestaande pakketpunten, postkantoren en pakketautomaten. Hierdoor kan een webwinkel gemakkelijk en voordelig pakketten verzenden en laten retourneren door heel Europa,” zegt Rob van den Heuvel, co-founder en CEO van Sendcloud.

Verzendplatform

E-commerce is een van de snelst groeiende branches. Voor kleine en middelgrote webwinkels is het echter lastig om de grote jongens bij te houden. De relatief hoge verzendtarieven en beperkte verzend- en retourmogelijkheden spelen hierin een belangrijke rol, signaleert Van den Heuvel. SendCloud, dat in drie jaar tijd is gegroeid naar 27 medewerkers, heeft juist voor die kleinere en middelgrote webwinkels zijn online verzendplatform gebouwd.

Concurrentiepositie versterken

“Wij versterken de concurrentiepositie voor deze online retailers,” aldus CEO Rob van den Heuvel. “Door het collectief inkopen bij grote vervoerders zoals DHL, PostNL en Same Day Delivery netwerk Fadello ontvangen wij volumekorting welke wij doorberekenen aan onze klanten. Daarnaast bieden we unieke tijdbesparende plug-ins zodat relatief kleinere webwinkels zich kunnen meten met de grote spelers.”

Schermafdruk 2016-02-24 11.35.43

Gefragmenteerd

De startup doet dit nu al in Nederland, België en Duitsland en is nu van plan zijn pijlen te richten op heel Europa. Waarom is zo’n  gecentraliseerd Europees verzendnetwerk nodig? Op dit moment is de Europese verzendmarkt sterk gefragmenteerd, meent Van den Heuvel. “Stel: een Nederlandse fashionwebwinkel verstuurt een pakket naar Spanje. Dit kost al snel meer dan vijftien euro. Om nog maar te zwijgen over de kosten en het ongemak van een eventuele retourzending.”

Een Europees verzendnetwerk

Dit zorgt ervoor dat webwinkels zich moeilijk kunnen profileren in een internationale markt. De Europese Commissie heeft zich eerder ook gemengd in deze discussie en sluit zich volgens Sendcloud aan bij de plannen om één Europees verzendnetwerk te creëren. “Grote spelers als Zalando kunnen met vervoerders afspraken maken. Kleine shops kunnen dit niet.”

Investeringsronde

De investeringsronde wordt geleid door investeringsmaatschappijen BOM en TIIN Capital. TIIN Capital investeert sinds 1998 in de technologiesector en heeft 60 miljoen euro onder beheer dankzij een netwerk van 1000 informele (private) investeerders. De Brabantse Ontwikkelings Maatschappij (BOM) spant zich in ‘voor een innovatie en veerkrachtige Brabantse economie met duurzaam concurrentievermogen binnen een globaliserende wereld’. Het fonds investeert risicodragend in Brabantse startende, groeiende en volwassen ondernemingen.

Leave a Reply

*