Met Bieblio leen je boeken van bekenden

Met Bieblio leen je boeken van bekenden

This article will take you 4 minute(s) to read

Huizen, spullen, klussen, kennis, werkplekken, auto’s en maaltijden delen: de deeleconomie is een zeer actueel thema. Door alle commotie in de media rond initiatieven als Uber en Airbnb zou je bijna vergeten wat de daadwerkelijke waarde van de deeleconomie is. Om die waarde te laten zien, organiseren ambassadeurs van de deeleconomie de landelijke ‘Sharing Week’. In de week van 8 tot en met 15 oktober besteden wij met Silicon Canals – in samenwerking met klussendeelplatformCroqqer en videoplatform Fast Moving Targets – aandacht aan de vele deelinitiatieven en -startups die in Nederland actief zijn. Een selectie van de artikelen plaatsen we ook door op Marketingfacts. Lees hier meer over ons initiatief.

Silicon Canals sprak met Johan Trip van Bieblio:

Wat is het probleem in de markt van Bieblio?

“Gemiddeld kopen Nederlanders 7 nieuwe boeken per jaar. Na deze gelezen te hebben belanden ze in de boekenkast om daarna nooit meer aangeraakt te worden. Niet alleen geven we geld uit aan boeken die we nooit lezen ook is de kans groot dat het boek gewoon beschikbaar is bij een van onze vrienden in de boekenkast.”

Wat is jullie oplossing?

“Met de lancering van Bieblio, de grootste gedeelde boekenkast van Nederland, willen de oprichters lezen stimuleren en de toegang tot boeken vergroten. De gemiddelde bibliotheek heeft 10.000 boeken te leen, via Bieblio heb je al snel toegang tot meer dan 15.000 boeken binnen je eigen netwerk. Onze boekenkasten vormen samen de grootste bibliotheek van Nederland. Met gemiddeld meer dan 100 boeken in onze boekenkast heb je via je eigen netwerk al snel toegang tot meer dan 15.000 boeken. Bieblio is een app waarmee je toegang krijgt tot de boekenkast van je vrienden. Je deelt je boeken met je sociale netwerk.”

Hoe gaat dat precies in zijn werk?

“Met Bieblio leen je boeken van mensen die je kent. Het verbindt vrienden met elkaar door integratie met sociale netwerken. Met de app kan je boeken toevoegen en zoeken op trefwoord of relatie. Via de button kan je eenvoudig een boek aanvragen en met de planner zorg je ervoor dat je weet wanneer iets beschikbaar is en wanneer je het terug moet brengen. Het platform en gebruik daarvan is gratis. Daarnaast is er een premium versie beschikbaar waarbij je voor een paar euro per maand toegang krijgt tot de meest recente en populaire titels.”

Wie zijn de initiatiefnemers?

“Johan Trip (founder & CEO (32)) en Ruben Stolk (co-founder & CTO (31)) begonnen de ontwikkeling van Jipio in 2011. Beiden vertrokken voor een langere periode naar het buitenland en waren op zoek naar een slimme manier om de spullen die ze achterlieten onder te brengen.

Ruben is directeur technologie en ontwikkelde het platform en de applicaties samen met zijn team. Hij woont met zijn vrouw en twee dochtertjes in Pune, India. Hij heeft een uitgebreide achtergrond in de ontwikkeling van (mobiele) applicaties. Johan heeft een achtergrond in product ontwikkeling en innovatie en werkte meer dan 10 jaar in de internationale zonne-energie markt, hij is de algemene directeur en trekt de product ontwikkeling en sales.”

Hoeveel funding heb je tot op heden opgehaald?

“Jipio is gefund door een groep van 10 investeerders die overtuigd zijn van de visie.”

Wat hebben jullie nodig aan kennis, kunde en contacten om verder te groeien?

“Bieblio is op zoek naar een community manager met een hart voor boeken/literatuur. We zoeken iemand die zichzelf kan verliezen in een goed boek en dat graag deelt met anderen. Natuurlijk willen we eerst je boekenkast zien, interesse? Tweet je #shelfie naar @deboekenkastapp, we praten graag met je verder!”

Daarbij is Bieblio is op zoek naar de mooiste boekenkast van Nederland. Tweet je #shelfie naar @deboekenkastapp en maak kans op boekenbonnen ter waarde van 250,- euro. De wedstrijd sluit op 1 november 2014.

Deze blog verschijnt in het kader van Sharing Week. In samenwerking met klussendeelplatform Croqqer licht Silicon Canals tien startups uit de deeleconomie uit in artikelen en interviews.

 

Have something to say?! Feel free to comment!