BrownCow koppelt topondernemers aan startups

BrownCow koppelt topondernemers aan startups

This article will take you 4 minute(s) to read

Huizen, spullen, klussen, kennis, werkplekken, auto’s en maaltijden delen: de deeleconomie is een zeer actueel thema. Door alle commotie in de media rond initiatieven als Uber en Airbnb zou je bijna vergeten wat de daadwerkelijke waarde van de deeleconomie is. Om die waarde te laten zien, organiseren ambassadeurs van de deeleconomie de landelijke ‘Sharing Week’. In de week van 8 tot en met 15 oktober besteden wij met Silicon Canals – in samenwerking met klussendeelplatformCroqqer en videoplatform Fast Moving Targets – aandacht aan de vele deelinitiatieven en -startups die in Nederland actief zijn. Een selectie van de artikelen plaatsen we ook door op Marketingfacts. Lees hier meer over ons initiatief.

Silicon Canals sprak met David van der Meulen van BrownCow:

Wat is het probleem in de markt van BrownCow?

“Startups in de groeifase, ondernemingen tussen de 2 en 7 jaar, hebben niet alle kennis zelf in huis en vaak geen budget voor dure freelancers, advocaten of consultants. Terwijl praktische tips, inzichten of een klankbord veel uitzoekwerk of misstappen kunnen voorkomen. En er zijn veel ervaren rotten met 30 jaar ervaring onder de riem die een stap terugdoen in de rat race en het inspirerend vinden om hun inzicht, ervaring & netwerk te delen met de volgende generatie ondernemers. Deze twee groepen kunnen veel voor elkaar betekenen, komen elkaar weinig tegen en daar brengen wij verandering in.”

Wat is jullie oplossing?

“BrownCow koppelt (post)startups aan oud-ondernemers, ex-bestuurders, specialisten en investeerders. Voor snelle, praktische vragen, industry insights en ontwikkeling van de ondernemerskills. Denk daarbij aan het investeerklaar maken van je bedrijf, juridisch-fiscaal advies, tips en ingangen voor het aangaan van partnerships en coaching op positionering, uitrol in binnen- of buitenland en keuzes die bij snelle groei komen kijken.”

Hoe gaat dat precies in zijn werk?

“Ondernemers worden abonnee van BrownCow. Dat start met een intake gesprek met een BrownCow expert naar keuze. Vervolgens hebben abonnees onbeperkt toegang tot ons netwerk van zo’n 200 oud-CFO’s, CEO’s, ondernemers, advocaten, industry experts en investeerders. Op basis van de vraag of uitdaging matchen wij de ondernemer met de juiste specialist of coach. Ook kunnen aangesloten ondernemers via ons platform vragen aanmaken en experts daarmee benaderen.”

Wie zijn de initiatiefnemers?

“Kurt Hamming (33): direct na zijn studies Rechten & Filosofie zijn eerste bedrijf, FETCH, gestart. Het zou niet de laatste zijn. BrownCow was tweede in de rij.

Nelieke Wismans (38): hoe succesvol zij ook was in de werving & selectie wereld, het ondernemersbloed stroomden waar het niet gaan kon. Dus kwam ze in een vroege fase BrownCow HQ binnengewandeld en is gebleven.

Arthur Menko (34): geen corporates, wel startups aan de juiste man of vrouw helpen. Het rayonmanagement bij Randstadt werd in januari 2013 verruild voor co-creator bij BrownCow.

David van der Meulen (36): naast zijn baan als speechschrijver van Burgemeester van der Laan, zette hij samen met Kurt de fundamenten van BrownCow neer. Vorig jaar zei hij de burgervader vaarwel en stortte zich fulltime op de onderneming.”

Hoeveel funding heb je tot op heden opgehaald (en van wie)?

“€250.000 bij friends, family & fools via Stichting Administratiekantoor BrownCow (STAK) & 2 angel investors.”

Wat hebben jullie nodig aan kennis, kunde en contacten om verder te groeien?

“We hebben natuurlijk door alle aangesloten BrownCow experts een hele bak aan ervaring waar we zelf ook uit putten. Maar we zijn altijd op zoek naar goede contacten bij ondernemersnetwerken die startups in de groeifase verzamelen. Liefst buiten Amsterdam. Dat kunnen ook ondernemersprijzen zijn. Zo geeft ASN Wereldprijs bijvoorbeeld aan alle runners-up een BrownCow abonnement cadeau.”

Deze blog verschijnt in het kader van Sharing Week. In samenwerking met klussendeelplatform Croqqer licht Silicon Canals tien startups uit de deeleconomie uit in artikelen en interviews.

Have something to say?! Feel free to comment!