Crowdfunding Peerby gaat als een speer: “Op naar de 1 miljoen”

Crowdfunding Peerby gaat als een speer: “Op naar de 1 miljoen”

This article will take you 3 minute(s) to read

De crowdfunding-campagne van deelplatform Peerby is nog niet eens officieel van start gegaan, toch gaat deze al als een speer op Oneplanetcrowd. Woensdagmiddag had de Amsterdamse startup de ondergrens van 300.000 euro bereikt en de teller loopt elk uur op. “Op naar de één miljoen”, zegt oprichter Daan Weddepohl, lachend, terwijl hij om de minuut zijn browser refresht.

Opeens crowdfunding?

Het is wel een opmerkelijk verhaal. Tot op heden haalde het deelplatform uit Amsterdam, dat afstudeerde aan de accelerators Techstars en Rockstart, 2,34 miljoen dollar op. De laatste ronde dateert uit oktober 2014, toen de Franse partij XAnge Private Equity 2,1 miljoen dollar pompte in Peerby. En nu wendt de startup zich, anderhalf jaar later, opeens tot crowdfunding? Toch is het niet zo opmerkelijk als het lijkt, aldus Weddepohl. “We wilden al heel lang crowdfunden. Maar elke keer als we ermee wilden startten, stond er een investeerder op de stoep met een zak geld en kwamen we er niet aan toe.”

Tijd is rijp

Dat het nu om een converteerbare lening gaat, kan wenkbrauwen doen fronzen. Niettemin is het een logische keuze, stelt Weddepohl. Sterker nog: “Onze ronde van omgerekend 1,7 miljoen euro uit oktober 2014 zijn op basis van converteerbare leningen.” De tijd is rijp voor Peerby om echt te gaan crowdfunden, merkt Weddepohl op. “Ons nieuwe businessmodel, Peerby Go, groeit nu als een tierelier. Het risico voor de investeerder is helderder en daarom is het nu een geschikter moment voor de crowd om in te stappen. We weten precies hoeveel geld we nodig hebben om uit te rollen naar de verschillende steden  landen, dat maakt het behapbaar om via crowdfunding geld op te halen.”

Anderhalf miljoen euro ophalen

Met de crowdfunding wil Weddepohl uiteindelijk  anderhalf miljoen euro ophalen. Bij een half miljoen kan Peerby uitbreiden naar tien steden, bij 750.000 euro volgt Londen en bij 1 miljoen euro New York. Met nog een kwart miljoen sluit Peerby ook de VS aan met LA, San Francisco en Chicago. Bij anderhalf miljoen kan Peerby op zijn gemak groeien. De looptijd van de lening via Oneplanetcrowd is 5 jaar bij 6 procent rente. Bij een investering boven de 10.000 euro is de rente 8 procent.

groei peerby

Hoger moeten zetten

Voor Peerby is het de laatste kans om op deze wijze geld op te halen, meent Weddepohl. “We zijn nota bene een ‘crowd-bedrijf’, daar moeten wij het [als startup in de deeleconomie] toch van hebben. Vanochtend”, zegt hij woensdagmiddag, terwijl de teller op 109 procent staat met  326.000 euro, “stonden wij nog op 80 procent. Achteraf had ik het doelbedrag hoger moeten zetten, in dit tempo zijn wij binnen een aantal dagen op safe. Er zijn nu nog zestig dagen te gaan, dus op naar de een miljoen.”

Deelplatform Peerby

Peerby is het bekendste en grootste Nederlandse deelplatform. Op de site kunnen particulieren een boor, barbecue, beamer of bakfiets te huur aanbieden. Momenteel zegt Peerby zo’n 20 procent maand-op-maand te groeien. De Amsterdamse startup heeft de ambitie om in 2020 1 miljard aan spullen te verhuren. Het platform telt 170.000 geregistreerde gebruikers. Het bedrijf verwacht dat de omzet zal groeien van 75.000 euro nu naar bijna  40 miljoen euro in 2019.

Morgen gaat de crowdfunding-campagne van Peerby live. Hier alvast de geheime link voor investeerders.