Amsterdams fietsdeelplatform gaat op in grote Amerikaanse concurrent

Amsterdams fietsdeelplatform gaat op in grote Amerikaanse concurrent

This article will take you 2 minute(s) to read

Dikke overname in fietsendeelland. Het Amsterdamse Cycleswap is vanaf vandaag onderdeel van het Amerikaanse Spinlister. Cycleswap gaat volledig op in zijn Amerikaanse evenknie. De oprichters verlaten het bedrijf en gaan zich storten op een ander, nog onbekend avontuur. Het overnamebedrag is niet bekend gemaakt.

Onstaan op Science Park

Cycleswap werd begin 2015 gelanceerd op het Amsterdam Science Park en is opgericht door de jonge ondernemers Joran Iedema (23), David Schogt (23), Matthijs Otterloo (15), David Knap (22), Wouter Florijn (23). Ze volgden daarmee het beproefde recept van AirBNB; fietsen van particulieren die niet gebruikt werden, konden via hun platform te huur aangeboden worden.

Actief in heel Nederland

Zo kunnen fietseigenaren een zakcentje bijverdienen met een fiets die anders buiten staat te verpieteren. En (vooral) toeristen en dagjesmensen krijgen zo een alternatieve keuze, naast de gevestigde fietsverhuurbedrijven. Dat ging best lekker. Binnen een jaar kon Cycleswap al uitbreiden naar de rest van Nederland en boden ze in samenwerking met VIVAT verzekeringen aan voor de verhuurde fietsen. Cycleswap was naar eigen zeggen één van de grootste fietsdeelplatformen in Europa.

Meer dan fietsen

Datzelfde idee volgde Spinlister al sinds 2012 in de Verenigde Staten. De startup uit Californië begon als peer-to-peer bike rental platform, maar heeft zich inmiddels ook toegelegd op het huren en verhuren van ski’s, snowboards, paddleboards en surfboards. De startup is inmiddels actief in ruim 100 landen en heeft met de overname van het Amsterdamse Cycleswap ineens een hele stevige voet aan de grond in Europa.

‘Mooi bedrag’

De website van Cycleswap is vandaag direct overgegaan naar die van Spinlister. Hoeveel de Amsterdamse founders hebben gevangen voor hun startup wil niemand zeggen. Mede-oprichter David Schogt vertelt: “Wij zouden nooit afstand hebben gedaan van Cycleswap als we niet zeker wisten dat Spinlister de juiste partij was. Dit bedrijf heeft een doordachte strategie waar wij volledig achter staan.” Zijn collega David Knap vult aan: “We houden er een mooi bedrag aan over, wat voor een gedeelte zal worden geïnvesteerd in een nieuw project.”

VANMOOF-fiets voor Spinlister

Spinlister is geen onbekende in de Amsterdamse startupscene. Eerder ontwikkelden ze al samen met Amsterdamse fietsenmaker VANMOOF een fiets die specifiiek is gemaakt voor het delen met onbekenden. Zo kan de fiets via een gsm-verbinding altijd door de eigenaar opgespoord worden en kan hij via bluetooth van het slot gehaald worden. Op deze manier is hij volledig geschikt voor een online deelplatform als Spinlister en kan hij gevonden en ontgrendeld worden met de app. Wellicht zien we deze high-tech tweewieler binnenkort ook in Amsterdam terug, nu de Amerikaanse startup hier ook actief is.

Foto bovenaan, Cycleswap founders (vlnr) Joran Iedema, David Schogt, Matthijs Otterloo, David Knap, Wouter Florijn