Mantelaar wil de mantelzorgers ontzorgen

Mantelaar wil de mantelzorgers ontzorgen

This article will take you 4 minute(s) to read

Huizen, spullen, klussen, kennis, werkplekken, auto’s en maaltijden delen: de deeleconomie is een zeer actueel thema. Door alle commotie in de media rond initiatieven als Uber en Airbnb zou je bijna vergeten wat de daadwerkelijke waarde van de deeleconomie is. Om die waarde te laten zien, organiseren ambassadeurs van de deeleconomie de landelijke ‘Sharing Week’. In de week van 8 tot en met 15 oktober besteden wij met Silicon Canals – in samenwerking met klussendeelplatformCroqqer en videoplatform Fast Moving Targets – aandacht aan de vele deelinitiatieven en -startups die in Nederland actief zijn. Een selectie van de artikelen plaatsen we ook door op Marketingfacts. Lees hier meer over ons initiatief.

Silicon Canals sprak met Titiaan Zwart van Mantelaar.nl:

Wat is het probleem in de markt van Mantelaar?

“Er wordt flink bezuinigd in de zorg. Dit heeft tot gevolg dat veel meer mensen langer thuis moeten blijven wonen en dat het veel minder vanzelfsprekend is dat de overheid alle zorg thuis voor iedereen regelt. Mensen moeten het veel meer in hun omgeving zoeken. De kinderen, partners, buren etc moeten het gaan doen. Of men moet de zorg zelf inkopen wanneer men hiertoe de middelen heeft.”

Wat is jullie oplossing?

“Mantelaar biedt vervanging en aanvulling van de mantelzorg in de vorm van geneeskunde studenten. Studenten die gematched worden aan de ouder, op interesses, hobbies, buurt waarin ze wonen etc., zodat er echt een klik ontstaat. Naast praktische zorg is tijd voor extra aandacht enorm belangrijk. Door met studenten te werken en door gebruik te maken van ons innovatieve platform kunnen wij onze prijs erg laag houden.”

Hoe gaat dat helpen mantelzorg te verbeteren?

“Op deze manier wordt de mantelzorg niet te zwaar belast. De studenten en mantelzorgers kunnen samen de zorg op zich nemen waardoor de mantelzorger ook tijd heeft voor werk en eigen gezin en niet in een overspannen situatie terecht komt. Een goede samenwerking tussen de mantelzorgers en de geneeskundestudenten wordt bewerkstelligd door ons digitale dagboek systeem.Hiermee worden naasten op de hoogte gebracht van elk bezoek.”

Wie zitten er achter Mantelaar?

“Zie foto boven: Wij, (vrnl) Titiaan (32), Barbara (46) en Kurt (31), hebben Mantelaar opgericht om persoonlijke aandacht en menselijk contact in de zorg terug te brengen. Met hart en ziel plus onze kennis en ervaring zetten wij ons in om dit voor iedereen mogelijk te maken.

Titiaan is opgeleid tot psycholoog en heeft jaren in de zorg gewerkt. Hij heeft daardoor affiniteit, kennis en contacten in de zorg die hij inzet voor Mantelaar. Als business consultant bij Ordina heeft hij allerlei IT-projecten begeleid.

Barbara (drs. Economie) heeft persoonlijk ervaring met mantelzorg doordat ze samen met haar moeder jarenlang intensief voor haar oma heeft gezorgd. Voor Mantelaar heeft zij een succesvol detacheringsbureau in de IT branche opgericht en dit tien jaar gerund.

Kurt (drs. rechten en filosofie) heeft een aantal succesvolle ondernemingen opgezet die allemaal draaien om het bij elkaar brengen van mensen. Hij heeft hierdoor veel ervaring met software ontwikkeling en ondernemen in het algemeen.

Claire (25, links op de foto) heeft zich al snel gevoegd bij Mantelaar. Ze beviel als stagiaire zo ontzettend goed dat we haar meteen een baan aan hebben geboden toen ze haar studie bedrijfskunde had afgerond.”

Hoeveel funding heeft Mantelaar tot op heden opgehaald?

·         “We hebben nu al in twee dagen 27.000 euro gerealiseerd via One Planet Crowd. (10 K daarvan is pas morgen te zien voor het publiek.)”
·         “Daarnaast heeft KNHM 100.000 euro geinvesteerd in Mantelaar.”
·         “Bovendien hebben we in een eerder stadium 22.500 euro subsidie gekregen van de Rabobank.”

Wat hebben jullie nodig aan kennis, kunde en contacten om verder te groeien?

·         “Wij willen graag samenwerkings verbanden aangaan met reguliere zorgorganisaties en doorverwijzers. Wij zijn namelijk van mening dat we een mooie aanvulling zijn op het huidige zorgaanbod.”
·         “Daarnaast zijn we op zoek naar mensen die onder onze begeleiding Mantelaar in hun eigen stad willen opzetten.”

 Deze blog verschijnt in het kader van Sharing Week. In samenwerking met klussendeelplatform Croqqer licht Silicon Canals tien startups uit de deeleconomie uit in artikelen en interviews.

Have something to say?! Feel free to comment!