Wasjes-startup Bundles krijgt geen crowdfunding, kan toch riant verder

Wasjes-startup Bundles krijgt geen crowdfunding, kan toch riant verder

This article will take you 3 minute(s) to read

Het zag er hoopgevend uit voor de crowdfundcampagne van startup Bundles. De klein-wasjes-grote-wasjes startup die het gebruik van de wasmachine thuis flink goedkoper wil maken. Ondanks een vliegende start eind vorig jaar, is het streefbedrag van 3 ton niet binnengehaald. Voor Bundles geen reden om te treuren, aangezien de crowdfundcampange uit onverwachte hoek toch gewoon €225.000 aan funding opleverde.

Voordeel voor Bundles

De investering is volgens Bundles CEO Marcel Peters afkomstig van ‘een impactfonds en drie ondernemers.’ Het betreft een lening die kan afgeroepen worden zodra de Wasbundles zijn verkocht. De voorwaarden zijn vergelijkbaar met de voorwaarden in het crowdfunding project en zelfs iets in het voordeel van Bundles, zo laat Peters weten. Bij de crowdfundcampagne ging het om leningen met een looptijd van zeven jaar met een rente van 7,7 procent.

Enthousiaste reacties

In een bedankbrief aan de backers op Geldvoorelkaar.nl schrijft Peters dat de investering niet mogelijk geweest was zonder de 186 mensen die geld in de startup wilden steken. “Bundles kan door”, schrijft hij. “De toezeggingen van de Crowd en de enthousiaste reacties van onder meer de Ellen MacArthur Foundation, De Groene Zaak, Social Enterprise NL, Dopper, Helpling en de Rabobank, hebben vier nieuwe grote investeerders ertoe aangezet € 225.000 te investeren in Bundles wasmachines en drogers.” En volgens die logica is de crowdfundcampagne dus alsnog een aardig succes.

Aangepast project

Het doel van de campagne op Geldvoorelkaar.nl was het binnenhalen van €300.000 om een nieuwe groeifase te financieren. Uiteindelijk zegden 186 mensen €128.100 toe. Na het aflopen van de campagne wilde Peters een aangepast project openenen om die backers alsnog de kans te geven hun geld uit te lenen aan Bundles, maar dat kwam er niet van. Geïnteresseerden kunnen nu, onder dezelfde voorwaarden, rechtstreeks met hun investeringen bij Bundles terecht.

Geld besparen bij kleren wassen

De startup Bundles laat mensen een wasmachine leasen. Voor een vast bedrag per maand installeert de startup een dure, high-end wachmachine thuis. Er zijn verschillende wasbundles, met verschillende maandbedragen, afhankelijk van het aantal wasjes dat gedraaid wordt. Via een app krijgen gebruikers van Bundles tips om efficiënter en beter te wassen.

Goed voor milieu en portemonnee

Het aanbieden van een product als dienst heeft volgens Bundles op deze manier een aantal voordelen. Zo voorkomt het dat consumenten – die niet zitten te wachten op een enorme investering in een nieuwe wasmachine – kiezen voor een goedkoop model dat minder lang meegaat en sneller op de groeiende afvalberg belandt. Daarnaast kan het wasgedrag door Bundles geanalyseerd worden, wat besparingen kan opleveren op het gebied van wasmiddel, energie en water. Besparingen die zowel goed zijn voor het milieu, als voor de portemonnee van de gebruiker.

Met dit idee van circulaire economie stoomde Bundles vorig jaar al door het Rockstart Smart Energy programma heen. Als blikvanger van hun klasje trokken ze direct een seed-funding van 300.000 binnen. CEO en founder Marcel Peters (foto bovenaan) was voor zijn avontuur met Bundles de innovatiemanager van Essent.

Leave a Reply

*