SnappCar op rooftocht, neemt Zweedse FlexiDrive over

SnappCar op rooftocht, neemt Zweedse FlexiDrive over

This article will take you 2 minute(s) to read

Als een omgekeerde viking-rooftocht gaat het Utrechtste autodeelplatform SnappCar door Scandinavië. Eerder dit jaar nam de startup al de Deense evenknie Minbildinbil over. Vandaag maakt de startup bekend ook de Zweedse marktleider van peer2peer autodelen FlexiDrive in bezit te nemen.

Stockholm is enthousiast

Snappcar laat particulieren hun auto te huur aanbieden op het moment dat ze ‘m zelf niet nodig hebben. Mensen die zonder auto zitten kunnen via Snappcar op hun beurt weer gemakkelijk een auto huren bij iemand in de buurt. “De inwoners van Stockholm hebben zichzelf al enthousiaste autodelers getoond”, zegt Victor van Tol, CEO en medeoprichter van SnappCar. 60 Procent van de Zweedse gebruikers van FlexiDrive woont en werkt in de hoofdstad. Volgens de startup is peer2peer autodelen populair in Scandinavië door een laag autobezit en het feit dat bewoners openstaan voor flexibele mobiliteitsoplossingen.

Voorloper in Zweden

Het Zweedse autodeelplatform FlexiDrive was de eerste partij die autodelen in de zomer van 2011 introduceerde in Scandinavië. Inmiddels is het bedrijf met ruim 10.000 deelnemers, waarvan 2.000 autobezitters, uitgegroeid tot voorloper in de Zweedse deeleconomie en marktleider op het gebied van autodelen in Zweden.

snappcar-flexidrive

Minbildinbil

Na de overname van het Deense Minbildinbil en een gelijktijdige Deense investering, in april dit jaar, werd SnappCar op een waarde van €9,3 miljoen gewaardeerd. Daarna volgde nog eens een succesvolle crowdfundcampagne, waarbij ze in twee stappen ruim €1 miljoen ophaalden. Hoeveel er voor het Zweedse bedrijf is betaald, wordt niet bekend gemaakt.

20.000 auto’s in het bestand

De startup groeit dus als kool. Met de overname bestaat de community in Nederland, Duitsland, Denemarken en Zweden uit meer dan 150.000 deelnemers die met elkaar ruim 20.000 auto’s delen. Dat is overigens nog lang niet genoeg. SnappCar gaf eerder al aan in het jaar 2018 meer dan 250.000 auto’s aan te willen bieden via zijn platform. Willen ze dat halen, dan moet de rooftocht nog even doorgezet worden.