Komen de beste kalender- en planningsapps uit Nederland?

Komen de beste kalender- en planningsapps uit Nederland?

This article will take you 5 minute(s) to read

Grote kans dat je al heel, heel lang geen papieren agenda meer hebt aangeraakt.  Logisch ook: je bent geen fossiel en er zijn genoeg apps die ons leven een stuk gemakkelijker en overzichtelijker maken. Startups en corporates concurreren en werken samen om steeds betere online agenda’s en andere planningtools te ontwikkelen. Hoe staat het er eigenlijk voor in Nederland?

Grote plaatje planningsapps

Eerst het grotere plaatje: binnen de internationale wereld van agenda- en planningapps zijn er behoorlijk wat spelers actief. Vooral de grote corporates doen al lang hun best om multifunctionele en gebruiksvriendelijke planningtools te ontwikkelen voor diverse platforms. Neem Google: de online desktopversie van Google Calendar is al lang tijd erg populair, vooral door de eenvoudige integratie en synchronisatie met Gmail.  Jammer genoeg verscheen een (zeer fraaie) versie voor Android en iOS pas ruim een jaar geleden.

Alternatieven

Gelukkig zijn er genoeg alternatieven die hetzelfde doen (of wellicht beter), zoals Tempo, Sunrise, of het onlangs gelanceerde Plan. Sunrise werd vorig jaar overgenomen door een andere grote speler, Microsoft, die de technologie van Sunrise gebruikte om met een nieuwe, slimmere versie van Outlook te komen. En ook Tempo werd vorig jaar opgekocht door een grote speler; Salesforce is nu eigenaar van het bedrijf, maar het is onduidelijk of het de technologie achter Tempo gaat gebruiken, of het team gaat gebruiken voor een ander, nieuw project.

Whatson planner

Dat Nederland het in deze sector echt heel goed doet, wordt alleen al duidelijk door de prestaties van het Utrechtste Whatson Planner. Begin dit jaar won de startup al de EU Mobile Challenge in Eindhoven, in februari werden ze tijdens de Mobile World Congres in Barcelona verkozen tot de beste nieuwe mobiele app – ze lieten 19 andere finalisten achter zich, in totaal deden 2000 andere startups mee. Dat is indrukwekkend.

Grote groep

Whatson wil een einde maken aan al dat gedoe als je met een groep een afspraak moet maken. Geen onoverzichtelijk e-mailverkeer, onvolledige datumprikkers of continu delen van je agenda met anderen: met Whatson kan je in een oogopslag het tijdstip zien dat het meest geschikt is om af te spreken. De app kiest uit de agenda’s van andere deelnemers en komt automatisch met de drie beste opties.  “Het winnen van deze prijs bevestigt dat mensen over de hele wereld het maken van afspraken tijdrovend en onhandig vinden, “ aldus een trotste medeoprichter Jelle Lute (één van de oprichters van Whatson Planner).

DayHaps

Whatson krijgt vanaf deze maand te maken met concurrentie van Nederlandse bodem. Op 1 april lanceerde DayHaps: een app die qua idee weinig van Whatson Planner verschilt. Volgens de oprichters kun je met DayHaps net zo makkelijk een groepsagenda aanmaken als een groepsgesprek op Whatsapp. “Op deze manier kun je eenvoudig met je partner, kinderen, familie, vrienden of sportteam agenda’s beheren. Wanneer iemand een activiteit in een groepsagenda zet krijgen alle groepsleden hiervan bericht en iedereen heeft het in de agenda staan.” aldus oprichter Wesley van de Wiel.

timebox-app

Planning, planning, planning

Drie startups houden zich bezig met beschikbaarheid van personeel of teams; Floown, Timebox en Calendar42. Floown en Timebox lijken in hun aanpak veel op elkaar: beiden bieden een platform waar werknemers, flexwerkers of freelancers hun beschikbaarheid voor verschillende opdrachtgevers of projecten kunnen doorgeven zodat er in iedere situatie eenvoudig personeel ingeroosterd kan worden.

Ambitieuzer

Het Delftse Calendar42 is ambitieuzer in hun aanpak. Het platform voor flexibel roosteren, planning en vervoer kreeg onlangs nog een grote investering van KLM en Schiphol via het Mainport Innovation Fund, en daarvoor al een miljoen van andere investeerders. De startup heeft een slimme cloud-based agenda ontwikkeld die altijd up to date is, en waarin verschillende realtime data (over beschikbaarheid van anderen, verkeersinformatie et cetera) worden gebruikt. Aangezien KLM en Schiphol flink inversteren in realtime planning, is de samenwerking met de startup een logische stap. Calendar42 verdient overigens ook al zelf geld: het ministerie van Infrastructuur en Milieu en verzekeraar Aegon maken al gebruik van de plannings- en roostertool.

Oplossing nieuwsredacties

In de pr- en nieuwssector is het Amsterdamse Zapaday al een paar jaar actief. De startup, die in 2011 nog de prijs won voor veelbelovendste startup op Tech Media Europe, geeft bloggers en journalisten toegang tot publieke nieuwsagenda’s waarin toekomstige verkiezingen, festivals, sportwedstrijden, rechtzaken en ander belangrijke gebeurtenissen overzichtelijk worden gepresenteerd. Volgens de ontwikkelaars de ideale oplossing voor nieuwsredacties, bloggers, politiek analysten, marketeers en evenementenorganiseerders.  

Vooruitblikken

“Veel nieuws is gedreven door nieuwsagenda’s. Dat betekent vooruitblikken en achtergronden bieden bij wat er vandaag of morgen gaat gebeuren. We willen met Zapaday die nieuwsagenda’s publiek maken, net zoals Wikipedia dat doet. Dan kan elke journalist die informatie gebruiken, daarop inspelen en kan iedereen zien wat het nieuws van morgen is”, aldus oprichter Stefan Hoevenaar.

Inmiddels is de startup flink aan het professioneel en diversificeren. Zo lanceerde ze onder andere een premiummodel en een online marktplaats waar journalisten hun eigen kalenders kunnen maken waar andere zich op kunnen abonneren – kalenders die voor professionals uit dezelfde sector veel waardevolle informatie leveren.

Image: https://flic.kr/p/h2zehB