Solar Monkey (Yes!Delft) maakt zonne-energie toegankelijk en betrouwbaar

Solar Monkey (Yes!Delft) maakt zonne-energie toegankelijk en betrouwbaar

This article will take you 2 minute(s) to read

Er zijn genoeg mensen die nadenken om zonnepanelen aan te schaffen, maar twijfelen of de installatiekosten opwegen tegen de uiteindelijk besparing. Het Nederlandse Solar Monkey heeft de oplossing. Hun doel: veilig investeren in een eigen bron van duurzame energie, zonder risico’s.

Duurzaam en kostenbesparend

Want het zijn nou net die risico die mensen volgens de oprichters van Solar Monkey tegenhouden in hun stap naar duurzame energie. Het is een mooi ideaal om zonnepanelen op het dak van je huis te willen monteren; dat is duurzaam en goed voor het milieu. Maar minstens zo belangrijk is dat het de consument aardig wat energiekosten kan schelen. En in dat laatste zit het probleem: die kosten-batenanalyse is vaak onduidelijk en biedt geen garantie. Met hun idee willen de oprichters meer structuur en zekerheid bieden in een markt die volgens hun erg chaotisch is.

Dode offertes

“Omdat consumenten onzeker zijn over de opbrengsten, sturen installateurs gemiddeld vijf tot acht offertes voordat er een installatie wordt verkocht”, aldus Jan Pieter Versluijs, medeoprichter van Solar Monkey. “Deze zogenoemde dode offertes kosten hen veel tijd en geld.” Dat kan beter dus – het bedrijf biedt een naar eigen zeggen totaaloplossing waarmee zonnepaneelinstallateurs de opbrengst kunnen garanderen aan de consument.

Zonnepanelen op maat intekenen

Hoe? Door middel van geavanceerde software die werd gemaakt in samenwerking met de TU Delft. Deze software maakt het mogelijk om zonnepanelen voor ieder dak op maat in te tekenen met behulp van luchtfoto’s. De software berekent direct de opbrengst van het systeem met geavanceerde algoritmes op basis van 3D-kaarten. Via klimaatdata wordt het aantal zonuren op een specifieke berekend. “Vervolgens bepalen we de invloed van schaduwval van nabije begroeiing en bebouwing, tot slot bepaalt de materiaalkeuze en manier van installeren wat de verwachte opbrengst wordt”, aldus het bedrijf.

image002

Illustratie van de technologie

 

YD_Logo-Centered

Yes! Delft

De opbrengstgarantie voor de consument wordt gewaarborgd via Stichting Zonnegarant. Dit betekent dat de verstrekte garanties altijd geldig blijven, ook als een installateur bijvoorbeeld failliet gaat.De samenwerking tussen Solar Monkey en TU Delft komt niet uit de lucht vallen: sinds mei van dit jaar is de startup onderdeel van de incubator Yes! Delft, een initiatief van de technische universiteit. Het is een mooi voorbeeld hoe in accelerator- en incubatorprogramma’s startups de ruimte, kennis en handvatten krijgen om zich te kunnen ontwikkelen.

Leave a Reply

*