SolarMonkey krijgt 2 ton investering van InnovationQuarter

SolarMonkey krijgt 2 ton investering van InnovationQuarter

This article will take you 4 minute(s) to read

Op Silicon Canals hebben we een stiekeme voorliefde voor startups die de wereld groener of beter maken. SolarMonkey is zo’n startup die wij eerder onder de aandacht brachten. Vorige week ontving de Delftse startup een investering van InnovationQuarter, de regionale ontwikkelingsmaatschappij voor Zuid-Holland.

Primeur InnovationQuarter

De investering is tegelijk een primeur voor InnovationQuarter: het is de eerste investering van de Zuid-Hollandse regionale ontwikkelingsmaatschappij in een in YES!Delft-gevestigde onderneming. Gezien de locatie van Delft (Zuid-Holland) is dat wel opvallend. Het investeringsbedrag, dat samen met co-investeerder BK Ventures is opgehoest, ligt op 200.000 euro.  Een schijntje als je bedenkt dat InnovationQuarter maar liefst 58 miljoen heeft om te investeren in de regio.

Introduceren SolarMonkey

Solar Monkey gaat de seed-ronde aanwenden om het product op de Nederlandse markt te introduceren. Zonne-energie  wint snel aan populariteit. Alleen in Nederland werden in 2014 al 95.000 nieuwe PV-installaties gerealiseerd met een totaal vermogen van 371 MW. Om de doelstellingen voor duurzame opwekking te realiseren moet dit tempo in de komende jaren omhoog. Solarmonkey helpt daarbij door inzichtelijk te maken hoeveel valt te besparen met zonnepanelen. Jan Pieter Versluijs, co-founder van Solar Monkey: “We zijn afgelopen zomer gestart met een pilotproject bij partnerinstallateur 365Zon. De resultaten hiervan zijn zeer positief. De belangstelling van installateurs om met ons product aan de slag te gaan is overweldigend.”

YES!Delft en ClimateKIC

Solar Monkey is in 2015 opgericht door Mels van Hoolwerff en Jan Pieter Versluijs, beiden alumni van de TU Delft. Het bedrijf werd in 2015 toegelaten tot het YES!Delft incubatieprogramma en wordt ook ondersteund vanuit het Climate KIC programma. Climate KIC biedt startups, gerelateerd aan duurzame innovaties, coaching op het gebied van ondernemen en financiële ondersteuning. InnovationQuarter is een initiatief van het ministerie van Economisch Zaken, de provincie Zuid-Holland, de gemeenten van Rotterdam, Den Haag, Leiden, Delft, Drechtsteden, Westland, Zoetermeer, TU Delft, Universiteit Leiden en de medische centra Leids Universitair Medisch Centrum en Erasmus Medisch Centrum.

Hoeveel besparen?

Zonnepanelen zijn goed voor energiebesparing en een lagere elekrticiteitsrekening. Maar consumenten hebben niet helder hoeveel ze kunnen besparen. En in dat laatste zit het probleem: die kosten-batenanalyse is vaak onduidelijk en biedt geen garantie. Met Solarmonkey willen de oprichters meer structuur en zekerheid bieden in een markt die volgens hun erg chaotisch is. “Omdat consumenten onzeker zijn over de opbrengsten, sturen installateurs gemiddeld vijf tot acht offertes voordat er een installatie wordt verkocht”, legde Jan Pieter Versluijs, medeoprichter van Solar Monkey, eerder uit aan Silicon Canals. “Deze zogenoemde dode offertes kosten hen veel tijd en geld.”

Opbrengst garanderen

Dat kan beter dus – het bedrijf biedt een naar eigen zeggen totaaloplossing waarmee zonnepaneelinstallateurs de opbrengst kunnen garanderen aan de consument. Hoe? Door middel van geavanceerde software die werd gemaakt in samenwerking met de TU Delft. Deze software maakt het mogelijk om zonnepanelen voor ieder dak op maat in te tekenen met behulp van luchtfoto’s. De software berekent direct de opbrengst van het systeem met geavanceerde algoritmes op basis van 3D-kaarten. Via klimaatdata wordt het aantal zonuren op een specifieke berekend. “Vervolgens bepalen we de invloed van schaduwval van nabije begroeiing en bebouwing, tot slot bepaalt de materiaalkeuze en manier van installeren wat de verwachte opbrengst wordt”, aldus het bedrijf.

Zonnegarant

De opbrengstgarantie voor de consument wordt gewaarborgd via Stichting Zonnegarant. Dit betekent dat de verstrekte garanties altijd geldig blijven, ook als een installateur bijvoorbeeld failliet gaat.De samenwerking tussen Solar Monkey en TU Delft komt niet uit de lucht vallen: sinds mei van dit jaar is de startup onderdeel van de incubator Yes! Delft, een initiatief van de technische universiteit.

Foto: Daniel Verkijk. Van links naar rechts: Francis Quint (InnovationQuarter), Mels van Hoolwerff (Solar Monkey), wethouder Ferrie Förster (gemeente Delft), Jan Pieter Versluijs (Solar Monkey), Damien van der Bijl (InnovationQuarter), Bas Meeuwissen (BK Ventures).