Non-profit Thuisbaas scoort miljoenenbijdrage voor energieneutrale huizen

Non-profit Thuisbaas scoort miljoenenbijdrage voor energieneutrale huizen

This article will take you 4 minute(s) to read

Geen series A, converteerbare lening of crowdfunding. De €1,65 miljoen die Amsterdamse social startup Thuisbaas heeft mogen bijschrijven is niets van dat alles. Het gaat om een ‘bijdrage’ zoals Wigger Verschoor, projectmanager van Thuisbaas het zelf omschrijft. En die bijdrage komt goed van pas, want Thuisbaas heeft een ambitieus doel: energieneutrale huizen zo alledaags maken, dat het op verjaardagen wordt besproken alsof het een kappersbezoek of het kapsel van de buurvrouw betreft.

Goede plannen

De behoorlijke bijdrage van ruim anderhalf miljoen voor Thuisbaas is afkomstig van de Postcode Loterij, die dit jaar 328 miljoen euro had te verdelen onder ruim 100 goede doelen. “De plannen van Thuisbaas vielen in de smaak”, aldus Verschoor. “Het feit dat we voortkomen uit een grotere organisatie, Urgenda, helpt daarbij misschien bij.” De bijdrage wordt door Thuisbaas vooral gebruikt om op te schalen. Verschoor: “We willen de organisatie uitbreiden en veel processen automatiseren. In de tweede helft van het jaar zijn we van plan om een stuk meer aan marketing te doen.”

Voor €35.000 energieneutraal

Thuisbaas is een non-profit organisatie die Nederlandse huisbezitters helpt om hun huis energieneutraal te maken. Dat doen ze voor een bedrag van gemiddeld €35.000 per huis, wat natuurlijk afhankelijk is van het type huis. Met energieneutraal bedoelt Thuisbaas in dit geval dat in het hele huis geen gas meer gebruikt wordt. En de elektricitieit, die is natuurlijk nog wel nodig, wordt volledig opgewekt op het perceel zelf. Dat kost gemiddeld 35.000, maar dat reduceert de energierekening wel tot nul.

Jonge markt

Volgens Verschoor helpt Thuisbaas daarmee het eerste contact met de klant, tot aan de laatste oplevering. Daarvoor heeft de startup nauw contact met flink wat leveranciers en installateurs. Volgens Verschoor zijn die bereid, bij wijze van inkoopcollectief, water bij de wijn te doen. “De markt is nog heel jong in Nederland. Zonnepanelen zijn inmiddels redelijk bekend. Andere elementen zijn de afgelopen jaren technisch gezien heel volwassen geworden, maar hebben nog geen markt gevonden. Voor de leveranciers is het dan een keuze: weinig verkopen met meer marge, of met ons samenwerken en een groot deel van de markt pakken.” Met andere elementen bedoelt Verschoor bijvoorbeeld de infrarood huisverwarming of isolerende muurverf.

Interessant voor milieu en portemonnee

Dat gebeurt in de eerste plaats vanuit een milieuvriendelijk perspectief. “Eenderde van de CO2 uitstoot in Nederland is afkomstig uit de bestaande bouw”, weet Verschoor. Dat verminderen kan flinke impact hebben. Maar er zit ook een andere kant aan het verhaal, die misschien nog wel beter verkoopt. “Die 35.000 heb je, gezien het gemiddeld verbruik van een huishouden, in 15 jaar terug verdiend”, aldus Verschoor. “Maar tegenwoordig kan de waarde van je huis er ook mee stijgen. Een huis dat als energiezuinig staat aangemerkt, kan al zo’n €12.000 meer opleveren bij verkoop. Voor een energieneutraal huis zal dat nog meer zijn.” In sommige gevallen kan de gemeente ook nog bijspringen, met subsidies tot €5.000 á €10.000, wat het voor huiseigenaren helemaal financieel aantrekkelijk maakt. Momenteel loopt er in Zaanstad een project waarbij 100 huiseigenaren in totaal tot €12.000 kunnen besparen op een energieneutraal huis, een klus waarbij volgens Urgenda de bijdrage van de Postcode Loterij van pas komt.

Batterij voor je huis

Theoretisch gesproken heeft een huis dat door Thuisbaas onder handen is genomen dus geen aansluiting op energieleveranciers meer nodig. In de praktijk is het nog niet zover. “Je hebt een aansluiting op het elektriciteitsnet nodig, om stroom te trekken op het moment dat je zelf niet genoeg oplevert. Maar op een zonnige dag, lever je dat weer terug. Het elektriciteitsnet is zo de batterij voor je huis.” In de nabije toekomst hoopt Thuisbaas dat nog letterlijker te nemen door huizen daadwerkelijk te voorzien van batterijen, zoals de Tesla Powerwall. Maar nog liever ziet Verschoor lithium-vrije, en dus milieuvriendelijke, alternatieven. Zoals zoutwaterbatterij, die elektriciteit kan opslaan in keukenzout.

Aanbod en vraag activeren

Verschoor: “Er komen steeds meer aanbiedende partijen met nieuwe innovaties. Die moeten wij activeren en verbinden met de vraag in de markt.” Maar die vraag moet ook nog geactiveerd worden, wat de andere taak is van Thuisbaas. Verschoor. “We willen dat het over vijf jaar heel normaal is op feestjes om te vragen: ‘heb jij jouw huis al energieneutraal gemaakt?'”