Amsterdamse startup TIQ pitcht voor de hele grote jongens in Londen

Amsterdamse startup TIQ pitcht voor de hele grote jongens in Londen

This article will take you 6 minute(s) to read

Pitchen voor zo’n driehonderd van de meest vooraanstaande Londense VC’s, bestuurders en beleidsbepalers uit het Londense zakenleven. Voor een Amsterdamse startup als TIQ is er geen beter publiek om hun bedrijf te pitchen. Het is voor de startup, die werknemers van grote bedrijven automatisch hun uren laat bijhouden, de grote afsluiter van de Microsoft Ventures Accelerator waar ze in Londen deel van uit maken.

Zen-kamer

CEO Nick Schils is even niet bereikbaar. Die zit in de zen-kamer, of wat hij ook doet om zich voor te bereiden op zijn belangrijke, 5 minuten durende pitch morgen. Tjerk van Dalen, verantwoordelijk voor de marketing bij de startup, hoeft niet het podium op en kan dus gewoon aan de telefoon komen om het verhaal van TIQ te vertellen.

In goed gezelschap

“We zijn in oktober geselecteerd voor het Microsoft Venture programma. Er waren een goede 320 kandidaten, wij zijn één van de acht geselecteerde startups”, aldus Van Dalen. Microsoft ziet dus brood in TIQ en dat opent deuren. “De wetenschap dat Microsoft je goed genoeg vindt, is heel belangrijk voor ons. Maar ze investeren ook in je technologie, zo hebben we geen hostingkosten. Je krijgt mentoren, workshops en je mag gebruik maken van hun netwerk.” Vooral CEO Nick Schils is daardoor een betere allround ondernemer geworden, aldus Van Dalen: “Die heeft heel veel workshops gehad over alle belangrijke onderwerpen. Legal, finance, branding. En de laatste weken natuurlijk pitchen.” Als alumnus van Microsofts startup programma ziet de toekomst voor TIQ er rooskleurig uit: veel van hun voorgangers haalden rustig miljoenen aan funding op.

Geen Big Brother-gevoel

Het Amsterdamse TIQ richt zich op urenregistratie. Het biedt grote bedrijven een manier om werknemers automatisch hun uren bij te laten houden. Zij gaan gewoon aan het werk en TIQ registreert vanzelf met welke werkzaamheden en voor welk project ze bezig zijn. Op basis van steekwoorden – projectnamen, namen van klanten, onderwerpen – worden de werkzaamheden aan projecten gematched. “Wij focussen ons daarbij niet op de werkgever, maar juist op de werknemer. We willen zoveel mogelijk wegblijven van het Big Brother idee”, aldus Van Dalen. TIQ gaat niet klikken als er even op Facebook gekeken wordt. En aan het einde van de dag moet de werknemer zelf zijn akkoord geven op het overzicht, voor die verstuurd wordt.

TIQ op iphone

Alleen voor grote bedrijven

Daarvoor integreert de dienst met bekende software als Microsoft Office en Google Apps. Maar het moet ook op gekoppeld worden aan andere operationele software van afzonderlijke bedrijven en er volgt elke keer een pilot van 16 weken. Dat vereist voor elke nieuwe klant een investering van TIQ. “Daarom zijn grote bedrijven interessanter voor ons. Voor het MKB kunnen we dat niet doen.”

Hoe TIQ begon

Toch is het ooit begonnen bij het MKB. TIQ-oprichter Nick Schils was voor zijn werk betrokken bij projectmanagement en software consulting. Het grote probleem, zo ontdekte hij, was altijd weer die urenregistratie. Teveel gedoe en vooral te hoge kosten. “Daar is uiteindelijk de startup ProjectBooks uit ontstaan”, vertelt van Dalen. “Dat was meer een volledige projectmanagement oplossing voor het MKB. Er zat bijvoorbeeld ook een uitgebreide kostenmodule bij. Uiteindelijk zijn we erachter gekomen dat het niet ging werken. Het was ook heel moeilijk om de technologie te koppelen aan die van bedrijven binnen het MKB.” Dus besloten ze het in maart 2015 helemaal anders te doen. Onder de nieuwe naam TIQ gingen ze verder met alleen maar urenregistratie. Niet voor het MKB, maar voor de grote bedrijven.

In Londen is alles groter

De deelname aan de accelerator van Microsoft Venture betekende dat de Amsterdamse startup in die tijd moest verhuizen naar Londen. Hoewel TIQ in Amsterdam uitstekend op zijn plek zat als startup, bood dat veel meer kansen. “We hebben in Amsterdam ons netwerk, dat is waar. Maar op het gebied van grote bedrijven en zakelijke dienstverleners valt hier veel meer te halen”, legt Van Dalen uit. “In Nederland is twee ton funding heel wat. Daar wordt hier om gelachen. Alles is een stapje groter.”

Terug naar Amsterdam

Maar de keerzijde van het startup-bestaan aan de ander kant van de Noordzee is ook duidelijk. “Londen is heel duur om te wonen en te werken. Als we via Microsoft niet de kans hadden gekregen, waren we zeer waarschijnlijk ook niet gegaan.” En nu ze onder de vleugels van Microsoft vandaan zijn, is het ook tijd om afscheid te nemen van Londen. Vrijdag vertrekt de startup terug naar Amsterdam. Van Dalen: “Misschien dat we op de langere termijn nog wel eens een kantoor openen in Londen.”

Pilot bij een van de ‘big four’

Voor het zover is, moeten er eerst nog wat grote stappen genomen worden. En die begint bij de pitch van Nick Schils. Daarna wil de startup graag 5 ton aan seed funding binnenhalen om de boel snel uit te kunnen rollen. Dat is niet ondenkbaar; veel andere alumni van het accelerator programma wisten rond een miljoen binnen te halen. “We zijn nu bezig met een pilot bij een advocatenkantoor. En we gaan aan de slag bij één van de ‘big four’. We mogen alleen verder nog niet zeggen welke.” Veel keuze is er niet. Bij Deloitte, PwC, EY of KPMG kunnen werknemers binnenkort hun uren bijhouden via TIQ. Of beter nog: werknemers hoeven niet langer hun uren bij te houden. Dat regelt TIQ dus.

Pitches live meekijken?

De pitch van Nick Schils en de andere zeven startups is op 27 januari live te bekijken op TechCrunch. Het evenement begint om 16.00 Nederlandse tijd, TIQ staat gepland voor 17.05 uur Nederlandse tijd.

Foto: TIQ CEO Nick Schils

Leave a Reply

*