Deze startups willen samen de binnenstad autovrij maken

Deze startups willen samen de binnenstad autovrij maken

This article will take you 1 minute(s) to read

Word jij tijdens het fietsen over de gracht ook wel eens van je sokken gereden door een Land Rover of Porsche Cayenne? Dan ben je vast fan van de samenwerking tussen Parkyourcar.com en BimBimBikes.com, die samen een einde willen maken van de dichtslibbende binnenstad. En als je toevallig de bestuurder van de betreffende 4×4 (of een Fiat Panda, dat kan natuurlijk ook) bent, kan je je misschien ook wel voorstellen dat die hobbelige, smalle grachten niet echt een plek zijn voor auto’s – de (binnen)stad is er simpelweg niet op gebouwd.

Eenvoudig je auto parkeren

Dat dachten Ronald Zwartkruis (ParkYourCar) en Michel Willems (BimBimBikes) ook. Via Parkyourcar kunnen mensen eenvoudig een leegstaande parkeerplek reserveren tegen een gereduceerd tarief. Daarna huur je, ook met een lager tarief, een fiets via BimBimBikes die in de buurt van de parkeerplek staat. Handig voor zakenlui, dagjesmensen – iedereen, eigenlijk.

Schermafbeelding 2016-01-26 om 13.57.41

Klein begonnen

Zwartkruis is klein begonnen met twee parkeerlocaties in Amsterdam Noord. Op die locatie is ruimte voor honderd auto’s, de fietsen kan je een paar honderd meter ophalen. “Wanneer de vraag toeneemt, zullen de fietsen ook op de parkeerplek zelf beschikbaar zijn,” aldus Zwartkruis.

Schermafbeelding 2016-01-26 om 13.57.24

Veilig

Auto, parkeren, fiets, pont, binnenstad. Je auto staat veilig op een goed bereikbare plek, terwijl je op tijd op je afspraak komt en niet de hele tijd naar een parkeerplek hoeft te zoek – laat staan het hoge tarief te moeten betalen. “Amsterdam is natuurlijk de ideale fietsstad,” aldus Willems.

825 locaties

Via BimBimBikes kunnen nu al fietsen worden gehuurd bij meer dan 825 locaties in 44 landen. Ook Parkyourcar kijkt naar mogelijkheden in het buitenland: ze gaan binnenkort beginnen met het realiseren van soortgelijke parkeerlocaties in Dublin. “Het uiteindelijke doel is ambitieuzer, wereldwijd wordt fietsen populairder en slibben grote steden dicht.”