Deze startup was hot in 2015: Moetikrennen

Deze startup was hot in 2015: Moetikrennen

This article will take you 5 minute(s) to read

Aan het einde van het jaar maak je lijstjes en blik je terug, zo ook op Silicon Canals. De startupindustrie bloeit: genoeg beginnende bedrijven met innovatieve, disruptieve ideeën en de bevlogen oprichters die aan het roer staan. De komende periode blikken we kort terug op het afgelopen jaar, en vragen we aan de startups die ons het meest zijn bijgebleven hoe ze er nu voor staan en wat hun toekomstplannen zijn. Vandaag: de reisinformatie-app Moetikrennen van Sven ten Hove.

Massale aandacht

Het is april 2015. Je bedenkt een app, je wint een prijs. En dan? Dan besteedt dagblad Metro er aandacht aan. En techsite Bright. Er komen reviews op iPhoned en iCulture. Artikelen in Algemeen Dagblad, Telegraaf en Parool. Elsevier en NRC besteden aandacht aan de app en je krijgt items op Radio 538 en De Wereld Draait Door. En dan is de week nog niet eens voorbij. Het overkwam de makers van Moetikrennen, een app die een frisse draai geeft aan het geven van reisinformatie op de mobiel.

Geschrokken

De basis voor de app Moetikrennen is de simpele vraag: ‘Moet ik rennen om de bus of trein nog te halen?’ Op basis van de locatie van de gebruiker en de ingevoerde bestemming, wordt een simpel ‘ja’ of ‘nee’ als antwoord gegeven. Zo simpel kan het zijn. Maar het idee sloeg in als een bom. De aandacht was overweldigend, zo blikt mede-oprichter Sven ten Hove terug op de lancering van de app in april van dit jaar: “We schrokken wel een beetje van onze launch. We hebben toen onwijs goede weken gedraaid en zijn door alle aandacht enorm gegroeid. Binnen twee weken stond de app op 45.000 downloads”.

‘Dit moet er komen’

Ten Hove bedacht de app met zijn studiegenoten van Communication en Multimedia Design aan de HvA. Het bleef lange tijd bij een idee, zo legde hij in mei uit in een interview met deze site. Maar na het winnen van de Spin Awards kwam de overtuiging: deze app moet er komen. De studenten investeerden zelf in het project, maar vonden ook financiële hulp van investeerder Brian Hirman. In de NS vonden ze een ‘founding partner’ waardoor ze actuele reisgegevens konden gebruiken. En ze zorgden dat de ‘Geen haast korting’ geïmplementeerd werd: reizigers die niet hoeven te rennen kunnen via de app korting krijgen bij winkels op het station. Smullers was de eerste met een aanbieding.

Moetikrennen app

Een app is veel werk

Na de fenomenale vliegende start die de app in april beleefde, is de boel wel een beetje tot rust gekomen, zegt Ten Hove. “We groeien nog steeds, het aantal downloads ligt nu op bijna 50.000. Maar we zijn er ook achter gekomen dat een app heel veel tijd kost. Er zijn constant nieuwe telefoons, nieuwe updates, nieuwe software om rekening mee te houden. Ons team is niet ingericht om constant zo snel te kunnen schakelen.” Ten Hove geeft aan dat Moetikrennen altijd is bedoeld als side-project. De oprichters hebben allemaal ook nog andere bedrijven of studies om zich op te richten. Ten Hove: “Dat wordt een belangrijke vraag voor het komende jaar: hoe kunnen we het blijven onderhouden? We zullen ons team nu zo moeten inrichten dat we dat voortvarend kunnen aanpakken. We willen blijven onderhouden en blijven door ontwikkelen.”

Onderhandelen met grote partijen

Onder die ontwikkelingen bevinden zich ‘geheimzinnige maar super toffe samenwerkingen’, waar Ten Hove in mei over sprak. Die zijn nog in aantocht. “Ja, dat is één van die dingen. Overleggen en onderhandelen met grote partijen kost nu eenmaal veel tijd. Vandaar dat alles na onze snelle start naar een wat lager tempo is gegaan. Daarnaast willen we de app ook meer personaliseren. Niet iedereen rent even hard. En als je gerend hebt en de trein gehaald hebt, dan heb je niks te doen. We willen kijken of we de app ook kunnen toespitsen op die momenten.”

Tevreden met 2015

De explosieve groei van de app is na de eerst week flink afgevlakt en nu is er voor 2016 dus werk aan de winkel. Maar Ten Hove is toch nog heel blij met hoe 2015 verlopen is. “Uiteindelijk kunnen we wel zeggen dat we in een halfjaar 50.000 gebruikers hebben, in een markt waar grote namen als 9292 en de NS zelf de eerste keuze zullen zijn.” De reacties van gebruikers zijn ook goed, zegt Ten Hove. “Mensen geven tips over nieuwe functies die ze graag in de app willen zien. Als gebruikers met je meedenken, dan is dat een goed teken. Dat wil zeggen dat de app ze wat doet.”

Have something to say?! Feel free to comment!